2024'TE ÖĞRENMEK İSTEYEBİLECEĞİNİZ ÖNEMLİ DİLLER

YABANCI DİL

2024’te öğrenmek isteyebileceğiniz en stratejik dilleri sıralamak istiyorum. Dünya işlerinde en çok işinize yarayabilecek dillerdir bunlar. Dillerin burada yazıldığı önemine göre öğrenmeyi düşünebilirsiniz.

1.Almanca

İlk sırada Almancaya yer vermek istedim. Almanya dışarıdan işçi almak isteyen bir ülke ve dilinin bildiğim kadarıyla en az B1 seviyesinde öğrenilmesini şart koşuyor. Bu yüzden öğrenmek isteyebilirsiniz. Ayrıca 2023 ihracat verilerine göre Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülke ilk sırada Almanya geliyor. Bu da Almancanın önemini artırıyor. Bu gibi sebeplerden dolayı öğrenmek isteyebilirsiniz. Almanca, Avrupa dilleri içerisinde Fransızca ile birlikte öğrenmesi zor olan dillerden lakin İngilizce biliyorsanız, işleriniz biraz daha kolaylaşacaktır. Dili öğrenebileceğiniz kanallar ve platformlar bulunmaktadır. Halk eğitim merkezlerinde de Almanca dersleri veriliyor. Oralardan bile öğrenebilirsiniz. İlk başlarda zor gelse de sonrasında rahat edebilirsiniz.

2.İspanyolca

Almancadan sonra görece kolay bir dil yazmak istedim. Kolay ama oldukça önemli bir dil. İngilizceyi bu diller içerisine eklemiyorum. Onu bilmek zaten zaruri olduğu için. İspanyolca birçok ülkede ve özellikle ABD’de konuşulmakta. Dünya üzerinde 500 milyondan fazla konuşanı olduğu düşünülmektedir. Dil İngilizce ile oldukça benzer ve birçok kelime birbiriyle ortak. B1 seviye İngilizce bildiğinizde kolaylıkla İspanyolca öğrenebilirsiniz. Gramer kuralları (ilk izlenimlerime göre) basit ve kolay anlaşılabilir. Busuu, Lingua ve birçok dil öğrenme programında İspanyolca kendisine geniş yer bulabiliyor. Kolay bir dil öğreneyim diyorsanız, bu İspanyolca olabilir. Kolay olduğu kadar bir o kadar da önemlidir.

3.Arapça

Türkiye’de Arapça bilmek çok avantajlı. Arapça geniş gramer kuralları ve kelime haznesiyle öğrenmek isteyenleri zorlayabilir. Buna rağmen Türkiye’de bilenlerin iş bulma olasılıkları yüksektir. Mülteciler, dış ticaret, inşaat vs gibi sektörlerde yurt dışında ve içinde çalışmayı düşünenler için caziptir. Ayrıca zengin körfez ülkelerinin dili de Arapçadır. Arapça öğrendikten sonra bir de çalıştığınız alana göre Ammice öğrenirseniz zararlı çıkmazsınız. Ammice oldukça ihtiyaç duyuluyor ve en az 3 stratejik alan için önemli bulunuyor. İş görüşmelerinde de sizlere sorulacaktır. Arapça öğrenirken Türkiye’de iseniz ve Türkçe biliyorsanız, işiniz çok kolay. YouTube’da bir dünya içerik var. Arapçanın öğrenimini büyük önem veriliyor. Ben Arapçayı kendi kendime öğrendim diyebilirim. Birkaç ay bir eğitim almıştım sadece ondan sonra kendim çalıştım. Şuan iyi bir seviyeye geldiğimi söyleyebilirim. Öğrenirken gramer anlatan ve yoğun gramer bilgisi veren derslerden uzak durmakta fayda var. Buna rağmen silsiletü’l-lisan ve Beyne yedeyk gibi kitaplardan öğrenmek gayet yerinde olur. Modern yöntemleri denemekten korkmayın. Dili seveceğinize eminim ve bence zorlanmadan öğreneceksinizdir inşaAllah.

  1. Rusça

Rusça oldukça önemli ve stratejik bir dil bence. Türkiye Batı ile arasına mesafe koymak istediğinde Rusya’ya yaklaşabiliyor. Rusya’yı da tanıyan ve dilini bilen insanlara haliyle ihtiyaç oluyor. Sadece Türkiye’nin bu durumu için bile Rusça öğrenilmek istenilebilir. Onun haricinde Rusya, Avrupa’nın ve bildiğim kadarıyla da Türkiye’nin doğal gaz ihtiyacını karşılıyor. Bu açıdan da doğal kaynakları olan önemli bir ülke. Ayrıca Ortadoğu’ya giren Rusya, araştırma kurumlarında çalışmayı düşünenler için cazip bir dil olabilir. Suriye üzerinden yeniden Ortadoğu’ya giren ve bölgeye askeri olarak giren Rusya karşısında onun dilini bilen insanlara ihtiyacımız var. Bu da iş bulma konusunda sizlere kolaylık sağlayabilir. Rusçanın zor kısmı padejler ama çok okuma ve dinleme ile bu sorun aşılabiliyor. Ben dinleme ve okuma yapıyorum ve hızlıca ilerliyorum. 6-7 ayda B1 seviyesine geldim. Dil öğrenmek kolay bir iş olmadığından biraz da olsa zorlanılacak. Buna göğüs gerebilmek gerekiyor, dünya ve ahiret menfaatlerimiz için. Rusça bildiğimiz hiçbir dile benzemiyor ama etki alanı oldukça geniş. Türki halklarda Rusça ile anlaşabilmek mümkün. Köklü üniversiteleri olan bir ülke. Bu gibi sebeplerden öğrenmeyi düşünebilirsiniz. Yalnız alfabesi kiril alfabesi. Bu da dile biraz zorluk katacaktır.


Ozan Dur
Ozan Dur

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nden mezun Filistin ve İran Araştırmaları- yazar [email protected] Poliglot (8), dillere dair Çalışma Alanım Ortadoğu ve Diller

Yorum Yaz