ÜSTAD ALİ ULVİ KURUCU’NUN HAKKINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR VE ÜSTADIN ESERLERİ | İlim ve Medeniyet

Üstad Ali Ulvi Kurucu’nun Hakkında Yapılan Çalışmalar ve Üstadın Eserleri

Ali Ulvi Kurucu, Hatıralar. Ertuğrul Düzdağ

Ertuğrul Düzdağ, Üstad Ali Ulvi ile görüşmelerinden oluşan 75 saatlik kaydı yazıya aktarmıştır. Kendisine hatıratını yazmayı teklif etmiş ve O da bu teklifi kabul etmiştir. Hatıraların yazıya dökülmüş hali 1300 sayfayı bulmaktadır. Toplamda 4 cilt halinde yayımlanmıştır. 5. Cilt olarakta şiirleri bir arada toplanmıştır. Birinci cildi 31 baskı yapmıştır ve yeni baskısı beklenmektedir. Hatıraların ilk üç cildi 2007’de yayımlanmış ve dördüncü cilt ise 2014’te yayımlanmıştır. Bu dört ciltlik eser de Üstadın hayatı ayrıntılı bir şekilde gözler önüne serilmektedir. Hep güzel olandan ve iyi insanlardan bahsedilmiştir ekseriyetle. Babası, Dedesi, Amcası, Hocaları ve birçok tarihi şahsiyetin hayatından kesitler aktarılmıştır.

Bir Ömürden Sayfalar- Ali Ulvi Kurucu’dan Hatıralar

Sare Kurucu yani Üstadın kızı tarafından kaleme alınmıştır. 240 civarında sayfadan müteşekkildir. Hatıratıyla uyumlu birçok anıyı bulabiliyoruz. Ayrıca kızı tarafından böyle bir eser yazılması O’nun Babasına ne kadar sevgili ve saygılı olduğunu gösteriyor. İdeal Baba Kız ilişkisini göstermesi bakımından ayrıca önemlidir. Eser hatırat tarzında yazılmış ve çok hoş bir anlatıma sahiptir.

Medine Notları-Hayrettin Bulut

Üstadın Damadı tarafından kaleme alınmıştır. 136 sayfa olan kitap marifet yayınlarından 1999’da çıkmıştır. Onun hakkında yazılan ilk eser bu olabilir. Bu eser onun belli çevrelerde tanınmasını sağlamış olabilir. Ondan sonra asıl ününü hatıralarıyla yakalamıştır ve milyonların kalbinde geniş yer bulmuştur. Ayrıca bir insanın kayınpederini sevmesi nadir rastlanılan bir durum ve ayrıca kayınpederi hakkında kitap yazmak daha nadir rastlanılan bir durumdur. Bu Ali Ulvi Ağabey gibi büyük insanlara nasip olurdu ancak.

Medine İkliminden Esintiler – Ali Ulvi Kurucu

Yazarı Ahmet Yüter’dir. 207 sayfa olan eser 2008’de kaleme alınmıştır. Üstadın hayranı olan Ahmet Yüter onu dinlemiş, dinlemiş ve O’na dair yazmıştır.

Ali Ulvi Kurucunun Ardından – Ali Ulvi Arıkan

261 sayfa olan bu eser Ali Ulvi Arıkan tarafından kaleme alınmıştır. Kitapta Üstad’a ait 38 yazı bulunmaktadır.
  1. Yıldönümünde Ali Ulvi Kurucu
Mehmet Ali Uz’un hazırladığı dergidir.

Ali Ulvi Kurucu, DİA Maddesi

Âlim Kahraman tarafından kaleme alınmıştır. [1]

Bunlar Haricindekiler

Ali Ulvi Kurucu hakkında ayrıca Kadriye Ciğa 188 sayfadan oluşan Yüksek Lisans tezi hazırlamıştır. Kendisini tebrik ediyor ve hakkında hayırlı çalışmalar diliyorum.

Zeki Gürel, Ali Ulvi Kurucu’nun eserlerinde Mehmet Akif Ersoy isimli bir makale kaleme almıştır.

Ali Ulvi Kurucu hakkında yazılan yüzlerce yazı için İDP’nin sitesine bakabilirsiniz.

https://katalog.idp.org.tr/arama?query=ali+ulvi+kurucu&order_by=match

Ali Ulvi Kurucu’nun eserleri işe aşağıdadır.

“Nurdan Sesler, Hilal yay., İstanbul 1958; Gümüş Tül, Nedve yay.,İstanbul 1961

Gümüş Tül ve Alevler, İstanbul 1970.

Gecelerin Gündüzü, Marifet yay.,İstanbul 1990.

Ali Ulvi Üstadın çevirileri: Ebu’l-Hasan en-Nedvî, İslam Şairi

Muhammed İkbal,Hilal yay.,İstanbul 1970;

Muhammed İdris es-Sünûsî Parlayan Nur, İstanbul 1970

İbrahim b.İdris es-Sünûsî, Zulmeti Yıkan Nur,1958

Abbas Mahmud Akkad, Yirminci Asır Mütefekkirleri’nin Hakkı Arayışı, 1983.”[2]

Gümüş tül ve alevler bir şiir abidesi. Okudum ve lezzet aldım. O’nun şiirlerinden yapılan ilahilerle mest oldum ve kendimden geçtim. Abubakar isminde Nijeryalı bir arkadaşım var. Kendisinin İslam şairi olmasını arzuluyordum. Rabbim O kardeşimizi inşaAllah şiirleriyle İslam’a hizmet ettirsin. Ondaki kabiliyet birçok kimsede yok. O şiir kitabını da Adem Abubakar kardeşimize hediye ettim.

Ona dair bir çocuk kitabı da hazırlanmıştır. Evvel Zaman Üstadı Ali Ulvi Kurucu[3]

Not: Aciz’in yazdığı iki çok okunan yazı bulunmaktadır. Ben âcizane Üstada dair Ali Ulvi Kurucu’nun sözlerini hazırlamıştım (İlimvemedeniyet’te). Ondan sonra “Kabe’nin örtüsü neden siyahtır?” diye bir yazısını bu sitemize almıştım. İki yazı yüz binden fazla tıklanma aldı. Gençlere ışık oldular. inşaAllah Üstadın şefaatine nail olmak istiyorum. Ben de O’nun yolunda yürümeyi çok arzularım.


Ozan Dur.

Dipnot

[1] Buraya kadar olan kısmı Kadriye Ciğa’nın Dicle Üniversitesi’nde hazırladığı Yüksek Lisans tezinden aldım.

Link: https://acikerisim.dicle.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/11468/4040/Ali%20Ulvi%20Kurucu%20hayat%C4%B1%2C%20sanat%C4%B1%20ve%20eserleri.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Erişim (31.08.2024)

[2] Nejdet Gök, Ali Ulvi Kurucu (1922-2002)

https://www.academia.edu/42278410/AL%C4%B0_ULV%C4%B0_KURUCU_1922_2002_HAYATI_VE_M%C3%9CCADELES%C4%B0_Ali_ULV%C4%B0_KURUCU_1922_2002_LIFE_AND_STRUGGLE

[3] https://www.kitapyurdu.com/kitap/gelecege-mektup-7-evvel-zaman-ustadi-ali-ulvi-kurucu/640355.html&filter_name=Ali+Ulvi+Kurucu

Avatar photo

Ozan Dur

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nden mezun Filistin ve İran Araştırmaları- yazar [email protected] Poliglot (8), dillere dair Çalışma Alanım Ortadoğu ve Diller


Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul