- 15 Temmuz
- 15 TEMMUZ 2016 DARBE GİRİŞİMİ
- 15 TEMMUZ ASKERİ DARBE GİRİŞİMİ
- 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ
- 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ VERİLERİ
- 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNİ ENGELLEMEDE SOSYAL MEDYANIN ETKİLERİ
- 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNİ ENGELLEMEDE SOSYAL MEDYANIN ETKİSİ
- 15 Temmuz darbe girişiminin engellenmesinde teknoloji katkıları
- 15 TEMMUZ DİRENİŞİ
- 15 TEMMUZ GECESİ
- 15 TEMMUZ GECESİNE SOSYAL MEDYANIN BEKLENMEDİK ETKİSİ
- 15 TEMMUZ GECESİNE SOSYAL MEDYANIN FAYDALARI
- 15 TEMMUZ KALKIŞMASI
- 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ
- DARBE BİLDİRİLERİ
- DARBE GİRİŞİMİ
- DARBE NASIL ENGELLENDİ
- DARBEYİ ENGELLEYEN ŞEYLER
- FACEBOOK LİVE CANLI BAĞLANTI
- FACETİME
- FACETİME NEDİR
- FACETİME'NIN FAYDALARI
- ÖZKAN YILDIRIR
- RECEP TAYYİP ERDOĞAN
- SOMERA
- SOSYAL MEDYA
- SOSYAL MEDYA TWİTTER
- SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ
- SOSYAL MEDYANIN AVANTAJLARI
- SOSYAL MEDYANIN BEKLENMEDİK ETKİSİ
15 Temmuz darbe girişiminin başarıyla gerçekleşmemesinde sosyal medya önemli bir rol oynadı. Apple’ın görüntülü konuşma uygulaması olan Facetime darbe girişimini engellemede çok büyük bir paya sahip. TRT’de darbe bildirisinin okutulmasından hemen sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan CNN Türk’e FaceTime aracılığıyla canlı olarak bağlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması ekrana yansıtılarak mesajlarının milyonlarca kişiye ulaşması sağlandı. Hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kişisel ve Cumhurbaşkanlığı’nın resmi Twitter ve Facebook hesaplarından darbeye karşı direniş çağrıları yapıldı.
Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla halk sokaklara, meydanlara çıkmaya başladı. Hiç şüphesiz darbe girişiminin başarısız olmasının en önemli etken de halkın sokağa çıkmış olmasıydı.
[Görsel Kaynağı: Facebook Live]
Facebook Live, Periscope gibi anında canlı yayın yapma fırsatı sağlayan uygulamalar aracılığıyla da binlerce canlı yayın gerçekleştirildi. Whatsapp grupları sayesinden kişilerin birbirleri ile olan iletişimleri çok daha hızlı gerçekleşti. Darbecilerin nerede olduğu, vatandaşlarımızın nerede toplanması gerektiğine dair bilgiler çeşitli sosyal medya araçları vasıtasıyla hızlıca paylaşıldı. Nerede ne oluyorsa halkın anlık olarak haberi oldu.
#DarbeyeBoyunEgmeyecegiz , #MilletçeMeydanlardayız , #MeydanlarTarihYazıyor , #TurkeyCoupAttempt , #Turkey , #MilletDestanYazıyor , #HaydiMeydanlara #VatanİçinNöbetteyiz #BaşladığıYerdeyiz #OHALdeMeydanlardayız #OgünküGibiMeydanlardayız gibi hashtagler Twitter’da gündeme oturdu ve bu hashtagleri kullanarak herkes kendi bulunduğu yerlerden görseller paylaştı. Böylelikle insanlar birbirlerini darbeye karşı direnişte azimli olmaya teşvik etmiş oldu.
Florida Üniversitesi Sosyal Medya Bölümü Başkanı Andrew Selepak: “Twitter ve sosyal medya darbenin gerçekleşmesini engellemiş olabilir”
Eski FBI Müdür Yardımcısı Chris Swecker: “Twitter ve benzeri siteler Erdoğan ve (ordu dahil) taraftarlarının karşı yumruk atmalarına ve girişime etkili bir şekilde reaksiyon göstermelerine olanak tanıdı”
Sosyal medya ölçme, analiz ve araştırma alanında faaliyet gösteren Somera’nın Al Jazeera Türk ile paylaştığı verilere göre 16 Temmuz’da atılan tweet sayısı yüzde 223 arttı. 15 Temmuz 17 Temmuz tarihleri arasında toplam 34 milyon 818 bin 329 tweet atıldı. Bu tweetler 15 milyar erişime ulaştı. 8–14 Temmuz tarihleri arasında atılan ortalama tweet sayısı 5 milyon 773 bindi.
[Görsel Kaynağı: Somera]
Darbe girişiminin olduğu gece Twitter’da en çok konuşulan başlıklar şunlardı:
[Görsel Kaynağı: Somera]
Twitter’da İstanbul’da köprülerin kapatılmasıyla birlikte, 22:00’den itibaren, konuşma hacminde artış gözlemlendi. Erdoğan’ın açıklamasının ardından konuşma hacmi en yüksek seviyeye ulaştı.
[Görsel Kaynağı: Somera]
Peki ya sosyal medya olmasaydı?
Twitter gibi sosyal medyalar olmasaydı 15 Temmuz’da bu kadar hızlı örgütlenemeyecek ve olaylardan anlık haberdar olamayacaktık. Şahsen ben darbe gecesi sosyal medyalara ve internete erişim engellenecek diye çok korktum. Eğer erişim engellenmiş olsaydı darbe gerçekleşmiş olabilirdi.