Dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan 2002 yapımı Abouna filmi, aileleri tarafından terk edilen Tahir ve Amine isimli iki kardeşin hayat mücadelesini konu alıyor. Eleştirmenlerden olumlu yorumlar alan filmin yönetmenliğini Çad sinemasının önemli isimlerinden Mahamat-Saleh Haroun yapıyor.
Yönetmen: Mahamat-Saleh Haroun
Çıkış yılı: 2002
Yer: Çad
2- CAMP DE THIAROYE – THİAROYE KAMPI
Film, 1944 yılında Senegal'de yaşanan Thiaroye katliamını konu ediniyor. İkinci Dünya Savaşı'nda Fransa adına savaşmaya zorlanan Afrikalı bir grup asker, Almanlar tarafından esir tutuldukları Buchenwald Toplama Kampı'ndan Amerikalılar tarafından kurtarılarak ülkelerine gönderiliyorlar.
Yönetmen: Ousmane Sembène, Thierno Faty Sow
Çıkış yılı: 1990
Yer: Senegal
3- TOUKİ BOUKİ
Djibril Diop Mambéty’nin yazıp yönettiği Touki Bouki, görsel yapısıyla dikkat çekiyor. Film, Senagal’de yaşayan ve Paris’e gitmenin hayalini kuran ve bu uğurda yolculuk için gereken parayı bulmaya çalışan Mory ve Anta’yı odak noktasına alıyor.
Yönetmen: Djibril Diop Mambéty
Çıkış yılı: 1973
Yer: Senegal
4- LA NOİRE DE… – KARA KIZ…
Afrika sinemasının kurucuları arasında sayılan usta yönetmen Ousmane Sembene, Fransız bir aileye hizmet eden Senegalli siyahi bir kızın öyküsünü anlattığı ilk uzun metrajı La noire de… ile sinema dünyasında adını duyurur.
Yönetmen: Ousmane Sembene
Çıkış yılı: 1966
Yer: Senegal
5- I AM NOT A WITCH – BEN CADI DEĞİLİM
Zambiya’da büyücülükle suçlanan ve kaçtığı takdirde bir keçiye dönüşeceği korkusuyla zorla bir cadı kampında tutulan dokuz yaşındaki bir kız çocuğunun trajik hikâyesini, hiciv dolu bir dille ve büyüleyici bir güzellikte anlatan film, Rungano Nyoni’nin ilk yönetmenlik deneyimi. Cannes ile beraber ülkemizde de 17. İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde izleyici ile buluştu.
Yönetmen: Rungano Nyoni
Çıkış yılı: 2017
Yer: Zambiya
6- DISTRICT 9 – YASAK BÖLGE 9
Neill Blomkamp’ın beğeniyle karşılanan ilk uzun metraj filmi District 9, 1982 yılında, hayatta kalan son uzaylıların, yaşamlarını idame ettirebilmek için dünyaya gelmesiyle yaşanan olayları konu alıyor. Güney Afrika’nın bir bölgesine yerleşen uzaylılar, bir araştırma ekibi tarafından keşfedilip District 9 isimli bir bölgeye yerleştiriliyor ve ilginç olayların ardı arkası kesilmiyor.
Yönetmen: Neill Blomkamp
Çıkış yılı: 2009
Yer: Güney Afrika
7- WAITING FOR HAPPINESS – MUTLULUĞU BEKLERKEN
Abderrahmane Sissako’nun imzasını taşıyan ve Cannes’da FIPRESCI ödülünü kazanan 2002 yapımı Waiting for Happiness, Avrupa’ya göç etmeden önce annesini ziyaret etmek için bir kıyı kasabası olan Nouhadhibou’ya gelen Abdallah isimli bir genç adamın, aynı zamanda ihtiyar bir elektrikçinin ve ona çıraklık eden minik bir çocuğun iç içe geçen öykülerini derinlemesine inceliyor.
Yönetmen: Abderrahmane Sissako
Çıkış yılı: 2002
Yer: Moritanya
8- THE BATTLE OF ALGIERS – CEZAYİR BAĞIMSIZLIK SAVAŞI
Yönetmenliğini Gillo Pontecorvo’nun üstlendiği 1966 yapımı The Battle of Algiers filmi, 1954 ile 1957 yılları arasında Cezayir’de ve Cazbah bölgesindeki FLN (National Liberation Front) hareketi çerçevesinde gelişen politik ve toplumsal olayları konu ediniyor. Savaşın halklar ve bireyler üzerindeki psikolojik ve fiziksel etkilerini öne çıkaran film, gelmiş geçmiş en iyi savaş karşıtı filmlerden biri olarak adından söz ettiriyor.
Yönetmen: Gillo Pontecorvo
Çıkış yılı: 1966
Yer: Cezayir
9- LA SAISON DES HOMMES – ERKEK MEVSİMİ
Tunus sinemasının akla gelen ilk yönetmenlerinden Moufida Tlatli, La Saison Des Hommes filminde eşi çalışırken iki çocuğuyla birlikte Tunus’ta bulunan Djerba adasındaki kayınvalidesinin yanına dönen bir annenin öyküsünü masaya yatırıyor. Film Kuzey Afrika aile yapısını göstermesi bakımından önemlidir.
Yönetmen: Moufida Tlatli
Çıkış yılı: 2000
Yer: Tunus
10- YEELEN
Malili yönetmen Souleymane Cissé’nin 1987 yapımı Yeelen adlı filmi, Bambara kültürünü merkezine alır ve kabile üyesi bir gencin, kadim büyücü vasfındaki atalarından doğanın sihirlerini öğrenme sürecini izleyiciye aktarır. Film, Afrika’nın kalbindeki Bambara kültürünün folklorik ögelerini mercek altına alırken; babadan oğula geçen kuşaklar arası aktarımı büyücülük kavramı üzerinden ele alır.
Yönetmen: Souleymane Cissé
Çıkış yılı: 1987
Yer: Mali
11- YAABA
Afrika sinemasının ünlü simalarından Idrissa Ouedraogo, Yaaba filminde henüz asimile olmamış Afrika kültüründen izler sunar ve kadın ile erkek arasındaki farkın hissedilmediği bir toplumda yaşlı bir kadın ile küçük bir çocuğun dostluğunu anlatır.
Yönetmen: Idrissa Ouedraogo
Çıkış yılı: 1989
Yer: Burkina Faso
12- MOOLAADÉ – KORUMA
Afrikalı bir kızın kadın sünnetine karşı duruşunu konu alan film Senegal’li yönetmen Ousmane Sebene’nin 82 yaşında çektiği bir filmdir. Filmde sünnetten dolayı ileriki yaşlarda iki çocuğunu daha doğmadan kaybeden Cole’nin yaşadıkları beyazperdeye aktarılmıştır. Film ayrıca 2004 Cannes Film Festivali’nin gözdesi oldu.
Yönetmen: Ousmane Sembene
Çıkış yılı: 2004
Yer: Senegal
13- TIMBUKTU
Mali’nin Timbuktu Bölgesinde radikaller şeriat ilan edince toplumda temel kurallar bir anda değişiverir. Ellerinde silahlarla sokaklara hükmeden radikaller, müziği, sigara içmeyi, sokakta oturmayı, futbol oynamayı ve daha pek çok şeyi yasaklar ve yeni kanunlara karşı çıkanlara ağır cezalar verirler. Kendi halinde sıradan bir hayat yaşamaya çalışan Kidane ve ailesi, bu yeni düzende büyük acılar yaşar. Film Kidane ailesinin çektiği zorlukları anlatıyor.
Yönetmen: Abderrahmane Sissako
Çıkış yılı: 2014
Yer: Mali
14- FRONTIERES – SINIRDA
Apolline Traoré’nin yazıp yönettiği Frontieres veya diğer adıyla Borders filminde farklı bölgelerden dört kadın, Batı Afrika’daki bir otobüs yolculuğu sırasında arkadaşlık kuruyor ve bağımsız kadın olmanın evrensel zorluğuyla yüzleşiyor.
Yönetmen: Apolline Traoré
Çıkış yılı: 2017
Yer: Batı Afrika
15- DARATT – KURAK MEVSİM
Film bir gencin hem ülkesinin hem de kendi trajik geçmişiyle hesaplaşma çabalarını dile getiriyor. Atim adlı genç, iç savaş sonrasında hükümet genel af ilan edince babasının katilini öldürmek için başkente gider. Ne var ki karşısına soğukkanlı bir katil yerine sessiz, saygın bir fırın sahibi olan Nassara çıkar. Haftalar geçtikçe ikilinin arasında şaşırtıcı bir şekilde Atim’in hayatının yönünü değiştiren bir ilişki gelişir. Venice Film Festivalinden 5 ödül kazanan ve toplamda 9 ödüle layık görülen film Çad ülkesinin iç yapısını yansıtıyor.
Yorum Yaz