İlim ve Medeniyet
Yeni Nesil Sosyal Bilimler Platformu
Erkan Oğur, birçok müzisyen ile farklı müzik türlerinde çalışmalar yapan usta bir müzisyen. Caz, Blues ve Türk Halk Müziği bu türlerden bazıları. Bunların içerisinden belki de gönlümüze en çok dokunanı İsmail Hakkı Demircioğlu ile yaptığı Türk Halk Müziği çalışmalarıdır. Geçmişte bu iki isim "Gülün Kokusu Vardı (1998)" ve "Anadolu Beşik (2000)" adlı iki albüm çalışması yapmış idi.
[caption id="attachment_6530" align="alignleft" width="304"] Anadolu Beşik (2000)[/caption]
[caption id="attachment_6531" align="alignright" width="303"] Gülün Kokusu Vardı (1998)[/caption]
İkili, yıllar boyunca sürekli birlikte konserler verdiler, çalışmalarına devam ettiler ve nihayet 17 yıl sonra yeniden bir albüm çıkardılar: "Bilinmeyenle Karşılaşmak"
17 yıllık bekleyişin ardından bu iki ustanın sanatının hayranı olan bizler büyük bir beklenti ve özlem içerisinde idik. Albüm, Kalan Müzik etiketiyle müzik marketlerde satışa çıktı. CD ve LP Plak olarak satışa çıkan albüm, sanal ortamda da birçok mağazada satışa sunuldu. Albümde bağlaması ile Volkan Kaplan, kemençe ve çaykara kavalında Rıza Can Özel, dudukta Emre Sınanmış, kavalda Sinan Cem Eroğlu gibi genç ve usta isimlerin yer aldığını görüyoruz. Erkan Oğur; kopuz, perdesiz gitar, klasik gitar, bariton gitar, ebow, vokal ve aranjmanı ile icranın tam merkezinde bulunuyor. İsmail Hakkı Demircioğlu da vokal ve divan bağlaması ile albümde Erkan Oğur'a eşlik ediyor.
Albümün tamamını dinledim. Tarzlarını hiç ama hiç bozmamışlar. Sanki 17 yıl önceki albümün devamını dinler gibi hissettim kendimi. Erkan Oğur yine kopuz ve perdesiz gitarı bir duygu tercümanı olarak kullanmış, İsmail Hakkı Demircioğlu da sesi ve divan bağlaması ile icrayı dolu dolu hale getirmiş.
Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu bildiğimiz üzere "Birlikte hatırlamak" söylemi ile 12. yüzyıldan günümüze Anadolu, Mezopotamya ve İran topraklarında yetişmiş şairlerin şiirlerini besteleyerek okuyorlardı. Geçtiğimiz yıl albüm hazırlıklarını ilk duyduğumda yeni albüm için hangi eserleri seçecekleri en büyük merakım idi. Albümde bilindik türkülerin yanı sıra 2 adet Yunus Emre şiiri, bir Mazlum Çimen bestesi olan "Sen Benden Gittin Gideli" ve sözleri Erkan Oğur'un sazlarını imal eden Kemal Eroğlu'na ait olan bir beste ile karşılaştım.
Albümde yer alan eserler:
1.Yüce Dağ Başında
2.Havada Kar Sesi Var
3.Eski Tüfek
4.Eğer Aşkı Seversen
5.Ağlama Yar
6.Sunalar
7.Mihrican mı Değdi
8.İşidin Ey Ulular
9.Gökte Uçan Huma Kuşu
10.Ben Meylimi Üç Güzele Düşürdüm
11.Kar Yağar Karamişa
12.Derdim Bitmez
13.Dağ Üstüne Dağı Koysam
14.Sen Benden Gittin Gideli
15.Ahçik
Öncelikle "Yüce Dağ Başında" türküsünü icra ettikleri için çok mutlu oldum. Çünkü bu türkünün icrası konusunda piyasada bir boşluk vardı. Türkünün hak ettiği icrayı kimse ortaya koyamamıştı. Artık bu türküyü dinleyebileceğimiz bir icra var. Bunun haricinde "Havada Kar Sesi Var", "Ben Meylimi Üç Güzele Düşürdüm", "Mihrican mı Değdi", "Gökte Uçan Huma Kuşu" ve "Sunalar" türkülerini çok beğendim. Yunus Emre'ye ait olan "İşidin Ey Ulular" harika bir icra olmuş. Yine Yunus'un şiiri olan "Eğer Aşkı Seversen" adlı esere Erkan Oğur sesiyle hayat vermiş. Karadeniz yöresinden icra ettikleri "Kar Yağar Karamişa" adlı eser albümün çiçeği olmuş tam anlamıyla.
Albümde varlığı ile beni şaşırtan parça "Sen Benden Gittin Gideli" oldu. Biz Erkan Oğur'dan eski şairlerin şiirlerini bestelemesini, hikmetli sözler barındıran türkülerimizi okumasını beklerken onun 20 yıl önce bestelenmiş özgün tarzdaki bir besteyi okuması açıkçası beni şaşırttı. İcra güzel, ancak Erkan Oğur'dan beklenen eser bu değil. Böylesine bir hareketi ben açıkçası garipsedim. Kanaatimce o besteyi sahibi Mazlum Çimen okumalı, Erkan Oğur değil. Üstadı yargılamak haddim değil ancak kendisinden beklentimizin bu yönde olduğunu belirtmeden edemeyeceğim. İlginçtir ki Kalan Müzik albümü Youtube'a yükleyeli 3 gün oldu ve şimdiye değin ilk sıradaki "Yüce Dağ Başında" türküsünden sonra en çok dinlenen eser "Sen Benden Gittin Gideli" olmuş. Şaşkınlığın getirdiği meraktan mıdır yoksa bu parçayı Erkan Oğur'dan dinlemekten haz duymaktan mıdır bilemedim.
Albümü ilk dinlediğimde eser tercihlerinin önceki iki albümün altında kaldığını düşünmüştüm ancak albümü baştan sona defalarca kez dinledikten sonra eserlerin içerisindeki derinliği ve dinginliği hissettim. Dinledikçe bu derinliğin artacağı kanaatindeyim.
Hasılı, 17 yıllık hasretin neticesinde çok güzel bir albümle bizlere dostluk ettiklerini düşünüyorum. Dinlemeyenlere bir an önce albümü edinmeleri şiddetli tavsiyemdir.
Dinleyelim, birlikte hatırlayalım...
OZAN DİLEK
Yorum Yaz