İlim ve Medeniyet
Yeni Nesil Sosyal Bilimler Platformu
Bir Bölge Uzmanı Adayının Perspektifinden (Fotoğraflarla) Kudüs
Kudüs’ü fotoğraflarla anlatmaya kalkmak, aslında hiç de kolay bir iş değildir. Yüzlerce sayfanın az kalacağı kesindir. Sadece 144 dönümlük Mescid-i Aksa’yı anlatmaya bile yüzlerce sayfa gerekeceği aşikardır. Hulefay-ı Raşidin döneminde, Emeviler, Eyyübiler, Memlükler ve Osmanlılar döneminde yapılan, imaretler, medreseler, surlar, camiler ve çok farklı yapılar anlatmakla bitmeyeceği gibi Kudüs’ü ele almaya kalkmak uzun ve meşakkatli bir yolu seçmek anlamına gelir. Bölgedeki tarihi dokuya rağmen çektiğim ve gidebildiğim yerlerin sınırlı olması ve her şeyden bahsedemeyecek olmam dolayısıyla da bu sınırlı sayıdaki fotoğrafı seçtim ve gerekli yerlerde kısa açıklamalarda bulundum. Bazı yerlerde uzun açıklamalar yapmak gerekli olsa da, olabildiğince kısa olmasını ve yorum yapmaktan çekinmeyi tercih ettim. Okuyucuyu merak etmeye ve kendisinin araştırmayı tercih etmeye başlamasını umuyorum.
Bulunduğumuz iki ay içerisinde yaşadığımız çok şey oldu. Bölgeyi bir nebze daha tanıyabildik ve dinamiklerine dair farkındalığımız arttı. İyi ve iyi olmayan anılar ile Kudüs’ten ayrılırken, döndükten sonra sadece yaşadığımız iyi şeylerden daha da doğrusu yaşadığım iyi şeylerden bahsetmek istedim. İyi ve güzelin yayılması ve bunun yanında insanların bölgeye dair bilgilerinin artması arzuladığım bir şeydir.
Kudüs’ü fotoğraflarla anlatmak elbette kolay bir şey değildir. Oturduğum yerden internetten fotoğrafları yükleyip bir şey oluşturmuyorum. Her fotoğrafı kendim çektim ve neredeyse her fotoğrafın bir hikayesi var. Bu hikayelere değinmeden, asıl olanı vermek amacıyla da olabildiğince arka plan açıklamasından kaçındım.
HOŞ BİR SADA KALMASI TEMENNİSİ VE ÖZGÜR KUDÜS’E İTHAFEN
Çektiğim fotoğrafların ilk kısmıdır. Üzerine tıklayıp indirebilirsiniz.
Fotoğraflarla Kudüs Birinci Kısım
Çektiğim fotoğrafların ikinci kısmıdır. Üzerine tıklayıp indirebilirsiniz.
Yorum Yaz