Her millet, her devlet çağın gereksinimini karşılayan, çağın ilmiyle, hâkim diliyle donanan insan yetiştirmek ister. Osmanlı tarihinde ve yakın tarihimizde bunu görmekteyiz. Ahmet Mithat Efendi’nin hayatından kesitler sunarak bu dönemimize ışık tutmak istiyorum.
Tarihte öyle şahsiyetler vardır ki yaptıkları, faaliyetleri çağları aşmış, asırlara sığmamış taşmıştır. Ahmet Mithat efendinin yeri de edebiyat dünyamızda işte böyledir. Ama sadece edebiyat dünyasında değil, insani özellikleri, güzel hasletleri ve örnek alınacak davranışları da bilinmeli ve anlatılmalıdır.
Ben acizane yazarımızı sevmeye başlamam Beşir Ayvazoğlu hocamın “Bir Beykozlu Olarak Ahmet Mithat Efendi” sohbetini dinlememle başladı. Beşir hocanın anlatım üslubu, salt tarihi bilgiler vermemesi ve anlattığı şahsiyetin hayatının özünü iletmesi beni adeta büyülüyor. Ahmet Mithat Efendi’yi de bu şekilde anlatınca ben de Ahmet Mithat Efendi’ye karşı sevgi uyandırdı. Azmine, çalışmasına, yılmamasına ve iyi bir insan oluşuna hayran kaldım. Adeta yeni bir kahramanım oldu diyebilirim. Evet anlamamız gereken sonuç şu şahsi çıkarları için değil, vatan için, millet için ve ümmet için çalışan herkes gönüllerde taht kuruyor. Öldükten sonra da gönüllerde yaşıyor. Bu müstesna şahsiyetlerden birisi de Ahmet Mithat Efendi’dir.
Çok yaramaz olan Ahmet Mithat Efendi rahat dursun diye bir atarın yanına çalışmaya verilir.
Orada kitap okuyanların olması onun ilgisini çeker ve kitap okumaya merak salar. Ustası sen kitabı ne yapacaksın, atarlığın okumakla alakası yok dese de Ahmet Mithat Efendi okuma aşkına tutulmuştur bir kere. Gider ve der ki bana okumayı öğretirseniz sizin dükkanınızı yıkar boş zamanlarda yanınızda çalışırım. Bu şekilde geceleri gidip okumayı öğrenir. Tahayyül bile edemiyorum ben bir lise talebesinin gidip birisine bana okumayı öğretin ben de size yardım edeyim demesini. Fark oluşturanlar başarılı oluyor ya işte Ahmet Mithat da attar gibi düşünmemiş, sanayi de bulunan diğer adamlar gibi düşünmemiş ve okuma aşkı onu bugünlere kadar taşıyan büyük bir adam yapmıştır. Ayrıca attar’ın çırağı olduğu sırada Fransızca öğrenmeye de başlıyor. Bu ne büyük azim, ne büyük mücadele…
Bir sebeple de sürgüne ve hapise gönderiliyor. Hapishanede iken orada bulunan mahkumlara okuma yazma öğretiyor. Bu durum Rodos halkını oldukça etkiliyor. Hapisten çıkınca da Rodos’ta Mekteb-i Süleymaniye’yi kuruyor. Kendi bizzat derslere girerek öğrencileri yetiştiriyor. Çok aktif üretken ve faydalı olmak için elinden geleni yapan bir adam Ahmet Mithat Efendi.
Erken bir dönemde Türkiye’nin en uzun ömürlü gazetesi olacak olan Tercüman-ı Hakikat gazetesini çıkarmaya başlıyor. Asıl değineceğim mesele ise insanların yetişmesine ve onların keşfedilmesini sağlıyor. Hüseyin Rahmi’yi, Ahmet Rasim’i, Hüseyin Cahit, Ahmet İsa Tokgöz, Fatma Aliya hanım gibi çok önemli kişileri keşfediyor ve onların yetişmesine ve gelişmesine uygun ortamı oluşturuyor. Geçen günlerde Ahmet Rasim’in Asker Oğlu isimli romanını okumuş ve hayra kalmıştım. Kullandığı dil, olayları betimlemesi öylesine kuvvetli ki sanki gerçekten o anı yaşıyorsunuz. Bu tarz insanların yetişmesine sebep veren insanı da tarih unutmadı ve şimdi adeta manevi olarak bizlere rehberlik ediyor. Bizlere tecrübelerini aktarıyor bizlere çalışmayı, insan yetiştirmeyi öğretiyor. Evet Ahmet Mithat gönüllerde yaşıyor.
Bunu anlattıktan sonra çağımızdaki Ahmet Mithat’dan bahsetmek istiyorum. Geçenlerde kendisiyle tanışmamı Rabbim nasip etti. Hakkında çok şey duymuştum ve bir gün Rabbim benim yolumu bu adamla kesiştirecek diye düşünüyordum. Kendisiyle tanışmak nasip oldu ve gençlerin yetişmesine hizmet etmesi benim için cazip olan taraftı. Projeleri, fikirleri yaptıkları ile bana Ahmet Mithat Efendi’yi hatırlattı.
Hocamızdan bahsetme sebebim ise bir arkadaş benden faaliyetleri hakkında yazı yazmamı istedi. Ben de nasıl ve ne şekilde yazacağımı düşünmeye başladım. Aklıma tarih ile günümüz arasında köprü kurmak iki değerli şahsiyet hakkında bağlantı kurmak geldi. Çünkü tarih bilinci insanlara bir gelecek şuuru katar. İnsanların tecrübeleri ise değer biçilmez kaftan hükmündedirler. Buradan şuraya geliyorum Tahsin Seliç hocamızın yetiştirdiği öğrenciler gelecekte önemli makamlarda değerli ve aziz ülkemizi temsil ediyor olacaklar. Şimdiden onlarca güzel faaliyete imza atmış olan hocamızın faaliyetleri yazmakla bitecek cinsten değil. Burada ele almak istediğim asıl projesi ise genç akademisyenleri, bölge uzmanlarını yetiştirmesi ve bir bilgi havuzu oluşturmaya başlamasıdır. Cehalet tepelenip, ilim bilgi ve hikmet kapıları aralanmaya başlamıştır.
Tahsin Seliç hocamızın yetiştirdiği öğrenciler İslam Coğrafyasında çıkan haberleri takip ediyor. Bölge üzerine okumalar yapıyor ve twitter’dan açtıkları hesaplarla İslam Dünyası’dan gelişmeleri bizlere aktarıyorlar. Ben bu yazımda o bültenlerden bahsetmek istiyorum. Tarih ülkemize hizmet eden hiç kimseyi unutmadığı gibi Tahsin hocamızı da unutmayacaktır. Şimdi kurulan bültenlerden bahsetmek istiyorum.
Genel olarak barış araştırmaları, çatışma çözümlemeleri için; https://twitter.com/ubam_tr
Kuzey Afrika için; https://twitter.com/afrika_kuzey
Rusya için; https://twitter.com/rusyabulteni
Filistin için; https://twitter.com/FilistinBulten
Somali için; https://twitter.com/SomaliBulteni
Suriye için; https://twitter.com/syria_agenda
Yemen için; https://twitter.com/YemenBulteni
Libya için; https://twitter.com/YemenBulteni
Keşmir için; https://twitter.com/KesmirBulteni
Arakan için; https://twitter.com/arakanbulteni
Asya- Pasifik için; https://twitter.com/ABulteni
Avrupa için; https://twitter.com/avrupabulten
Burada eksik bölgeler var şüphesiz zamanla gençlerimiz tüm coğrafya ile ilgilenmeye başlayacaktır biiznillah. Bölgeyi yakından tanıyan, barış ve huzur merkezli bir dünyayı arzulayan, savaşın ve vahşetin önlenmesine katkıda bulunacak gençler yetişecek inşaAllah. Gençlerin oyundan, faydasız işlerden kurtulup böyle faydalı işlere koşmaları alnından öpülesi bir iş ve takdire şayan bir vakıadır. Sebep olan ise yaptıklarının karşılığını Rabbinden alacaktır.
(Değerli hocam Beşir Ayvazoğlu’nun sohbetinden dinleyip aklımda kalanlarla oluşturduğum Ahmet Mithat tiplemesinden dolayı değerli Beşir hocama çok teşekkür ediyorum.)
One comment
E.Ege
19 Kasım 2018 at 23:44
Tahsin Seliç ismini daha önce duymamıştım.Ve bu tür bir hizmet maşAllah takdir edilesi; gençliğe doğru yönlendirmeler yapan az sayıda insandan biriyse daha fazla tanımak faaliyetlri ve yakınında olamayan gençlere de tavsiyelerini öğrenmek isteriz.Kendisinden ve tavsiyelerinizden siteniz vesilesiyle daha fazla haberdar olmak imkanı varsa sanırım büyük hayra geçersiniz.teşekkürler