- BAUDRILLARD SİMÜLASYON
- BAUDRILLARD TÜKETİM TOPLUMU
- BİLİNÇDIŞI NEDİR
- Demokrasi ne demek
- DEMOKRASİ NEDİR
- DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI
- EDWARD BERNAYS BELGESEL
- EDWARD BERNAYS KİMDİR
- EDWARD BERNAYS PROPAGANDA
- EMILE DURKHEIM ANOMI
- EMILE DURKHEIM KİMDİR
- EMILE DURKHEIM KİTAPLARI
- EMILE DURKHEIM SOSYOLOJİ
- EMILE DURKHEIM SÖZLERİ
- FOUCAULT İKTİDAR
- FOUCAULT KİMDİR
- FOUCAULT KİTAPLARI
- JACQUES RANCIERE KİMDİR
- JACQUES RANCIERE SÖZLERİ
- JEAN BAUDRILLARD KİMDİR
- JEAN BAUDRILLARD KİTAPLARI
- MICHEL FOUCAULT DOĞRUYU SÖYLEMEK
- MICHEL FOUCAULT HAPİSHANENİN DOĞUŞU
- MİCHEL FOUCAULT KİMDİR
- MICHEL FOUCAULT KİTAPLARI
- MICHEL FOUCAULT SÖZLERİ
- ORTEGA Y GASSET İNSAN VE HERKES
- ORTEGA Y GASSET KİMDİR
- ORTEGA Y GASSET KİTAPLARI
- ORTEGA Y GASSET KİTLELERİN İSYANI
- ORTEGA Y GASSET SÖZLERİ
- PARRHESIA NEDİR
- PLATON KİMDİR
- PLATON SİYASET FELSEFESİ
- PLATON VE DEMOKRASİ
- RETORİK KURAMLARI
- RETORİK NE DEMEK
- RETORİK NEDİR
- SIGMUND FREUD BİLİNÇALTI
- SIGMUND FREUD KİMDİR
- SIGMUND FREUD PSİKANALİZ
- SIGMUND FREUD SÖZLERİ
- SOFİSTLER KİMDİR
- SOFİSTLER NEDİR
- SOFİSTLER VE SOKRATES
- WALTER LIPPMANN KAMUOYU
- WALTER LIPPMANN KİMDİR
- WALTER LIPPMANN PUBLIC OPINION
** İktidara gelmek ve orada kalmak açısından yönetim biçimleri incelendiğinde uzun süren bir azınlık otoriteryenizminden sonra, çoğunluk otoriteryenizminin de bir müddet demokrasi olarak görünmesi doğaldır…
Demokrasiye yapılabilecek eleştirilerden bir diğeri de halkın tamamen politize olmasıdır. Samuel Hungtington’un “The Crisis of Democracy” adlı eserinin tezi: demokratik yönetiminin krizine yol açan şey, demokratik yaşamın yoğunluğundan başka bir şey olmadığıdır. Ali Yaşar Sarıbay buna demokratik yaşamın fetişleştirilmesi adını da vermektedir. Demokratik süreç, sürekli olarak oyuna sokma, öznelleşme biçimlerinin icat edilmesi ve kamusal hayatın daimi özelleştirilmesine karşı harekete geçen inceleme vakalarının sürecidir. (Jacques Ranciére-Demokrasi Nefreti : s.70) Halkın politize olması her konu hakkında manipülasyona açık bir hale gelmesine neden olmaktadır. Çünkü, demokrasi, özgürlük ve bireyleşme adı altında herkes posta bir delik açmaya çalışmaktadır. Yukarıda bahsedilen bireyselleşme, narsizm ve demokrasi ilişkisi göz ününde bulundurulduğunda her ağızdan bir ses çıkmış olacaktır. Halbuki, demokrasinin karşılıklı uzlaşı ve konuşma olduğu göz önünde bulundurulduğunda, karşı tarafı ya da ötekini dinleme alanı atlanılmaması gereken bir şeydir. Ya da bu uzlaşı ve tartışmanın sınırı nerede başlayıp nerede bitmektedir?
“Demokrasi, aksine, “ayırt edilemez” şeyleri anlatmak, bir araya gelmiş eşit insanların gücünün şekilsiz ve gürültücü bir kalabalığın kafa karışıklığından başka bir şey olmadığını göstermek için icat edilmiş bir terimdir. Kaosun doğa üzerindeki yeri neyse, sözü edilen kalabalığın gücünün de toplumsal düzendeki yeri aynıdır”
der, Ranciére.
Halbuki mutlak özgürlük olarak algılanan demokrasi Maurice Duverger-siyasi partiler’in girişinde: Siyasi partiler demokrasiye getirilen ilk sınırlardır, der. Madem bireyler özgürse neden özgür olmak için özgürlüklerine kısıtlama getirildiklerinin farkında değillerdir? Halbuki bir araya gelmek için bazı haklardan vazgeçmek gerekmektedir. “Kamusal iyiye duyarsız hale gelmek” beraberinde kaotik düzenden başka bir şey getirmeyecektir. Bir toplumdan ve cemiyetten ziyade topluluk olabilmek için bile asgari müşterekten söz edilmelidir. Gerçi özgürlük hastalığı kaosu düzene tercih etmektir. Bu minvalde egoist ve hazcı bireyden “her türlü düzen”e karşı olmaktan başka bir şey beklenmemektedir.
Uzlaşı adına “her şeyi konuşabilir kılmak” da ilaç niyetine zehir içmek değil midir? Bu soru bir soru ile daha desteklenebilir: Maksat uzlaşmak mıdır yoksa posta delik açmak mıdır?
Sözde demokratlık, tartışma kültürü adına bizden kutsallarımızın ve milli varlıklarımızın tartışılması istenmektedir. Burada maksat kutsallar ya da milli varlıkların bir dogma haline getirilmesi değildir. Hatta “demokrasi üzerine” metinlerinde akıntıya karşı kürek çekilmekte, mesele alışılmışın dışında ele alınmaktadır. Bu yüzden mezkur kavramların tartışılması egoist ve hazcı bireycilik anlayışını gözardı etmeden ele alınmaktadır.
Mücahit Bayram IŞIK