İlim ve Medeniyet
Yeni Nesil Sosyal Bilimler Platformu
Dil öğrenmenin tembel bir yolu var mıdır?
Dil öğrenme çoğunlukla motivasyon ve disipline ihtiyaç duymaktadır. Bunun yanında teknolojinin de gelişimiyle birlikte dil öğrenme süresi azalabilir. Örneğin Lingopie isminde bir site var. Dinleme/izleme esnasında rahatlıkla kelimeleri öğrenebiliyorsunuz. Bu öğrenme sürecini kısaltıyor ve büyük ihtimalle de kendinize uygun günlük çalışma ritmini ayarlayabiliyorsunuz. Online sözlüklerin olması bir diğer kolaylık. Örneğin Rusça öğrenirken Yandex’in olması ve İngilizce biliyor olmanız, inanılmaz bir kolaylık sağlayacaktır sizlere. Rusça Yandex’in İngilizce çevirisi belki Deepl’den bile iyi olabilir. Bununla birlikte yeri gelmişken Deepl’den de bahsetmezsek olmaz. Deepl gerçekten kaliteli ve çevirileri en doğru olduğu söylenen platform. Birçok insan da bu siteyi büyük ihtimalle kullanıyor. Sürekli yeni diller ekliyorlar. Bu sayede daha fazla kullanıcıya ulaşacaklardır. Az cümle çevirileri ise ücretsiz. Bu açıdan da faydalı. Kitap vesaire çevirmek istediğinizde belki ücret ödemeniz gerekecektir.
Chatgpt dil öğrenme alanında da devrim yapacak bir yapay zeka. Bana Rusça A1 seviye cümleler yaz diyorum yazıyor. Normalde bu cümlelerin yazılmış olduğu, yani metinlerin bulunduğu Lingua isimli bir site var. Orada daha farklı ve ilgi çekici metinler olabiliyor. Chatgpt ise şu anki seviyesinde bile dil öğrenmeyle ilgili birçok soruyu ve işlemi yapabilir. Onun haricinde LinQ isimli platform kolaydan zora doğru sindire sindire kullanılması gereken bir platform. Zaten dil öğrenme süreci yavaş ilerleyen bir süreç ama etkisini hızlı hissettiğimiz bir süreç aynı zamanda. Bu gibi programların bence bir özelliği de dil öğrenme sürecini hızlandırmak. Örneğin önceden matbu sözlükler vardı. Ben Farsça öğrenirken Mehmet Kanar’ın sözlüğünü bayağı bir eskitmiştim. İran’dan aldığım bir sözlükte kullanmaya bağlı bayağı bir yıprandı. Bu yöntem eski ve kadim bir yöntem ve aynı zamanda kopyala yapıştır hızında değil daha zor kelimelerin bulunduğu bir yöntem. Alışma süresini de sayarsak bu biraz daha geç öğrenmemizi sağlayacaktır. Ama lügat kullanmayı her zaman tavsiye ederim. Matbu sözlükte bulamazsam internete bakıyorum mesela Farsça için hala. Arapça gibi bir dilde tevakku ismindeki sözlüğün olması işimizi inanılmaz kolaylaştırıyor. Matbu sözlükten daha hızlı ve kesin sonuç alıyoruz. İçerisindeki kelimeler de matbu bir sözlükten büyük ihtimalle daha çoklar. Bu yüzden kullanmamız gerekiyor. Ayrıca Almaany gibi sözlükler de bayağı kullanışlıdır.
Giderek hayatımızın kolaylaştığı gibi dil öğrenme süreci de kolaylaşıyor ve kolaylaşmalı da. Geleneksel yöntemler yerini modern yöntemlere bırakıyor, iş hayatında olduğu gibi. Farklı yöntemler, siteler ve platformlar çıkıyor ve çıkacakta. Günde 10-20 dakika ayırmak bile bir yıl sonra fark oluşturmamızı sağlayabiliyor. Busuu gibi platformlarla günde az miktarda çalışmayla mesafe kaydedebiliyoruz. Buna rağmen tam olarak bunların yeterli olduğunu düşünmemeliyiz. İlim ile uğraşmak fedakârlık gerektiriyor. Bu fedakârlığı da içimizden birileri göstermeli. Eski zamanın çılgın adamları çıkabilmeli içimizden.
Ben çok zor şartlarda dil öğrendim. Şuan şartlarım daha rahat. İlk öğrendiğim 3-4 dili inanılmaz zor şartlarda öğrendim. Bu kadar zor şartlarda öğrenen var mıdır bilemiyorum. O ayrı bir yazının konusu olur. İnanılmaz bir mücadele göstererek ve zorlanarak bu dilleri öğrendim ve insanları teşvik edebildim. Hamd olsun.
Umarım güzel günler yakındır…
Ozan Dur
Yorum Yaz