ETKİLİ BİR GEZİ İÇİN TAVSİYELER | İlim ve Medeniyet

Etkili Bir Gezi İçin Tavsiyeler

Birçok yazar ülke gezmenin öneminden bahsetmiş ama nasıl etkili bir şekilde gezilir ondan  Türkçe kaynaklarda pek bahsedilmemiştir. Bu durumda rehberlerimizi bu konuda yazmaya ve kafa yormaya davet ediyorum. Genel bir şablon çıkarılmalı ve bunlar farklı ülkeler için farklı olmalıdır. Şu soruya cevap aranması gerekiyor: Nasıl yaptığım geziden maksimum faydayı sağlarım?

Günümüzde gezerken ucuz ve kaliteli yerlere gitmek istiyoruz. Öğrencilerin maddi durumu buna el veriyor. Örneğin Balkanlar ve vizesiz gidilecek yerler revaçtadır. Vizesiz gidilen yerleri tercih etmek, ilk gezilerimizi yapacağımız yerler için bence önemlidir. Buralarda yavaş yavaş nasıl gezileceğini öğreneceğiz ve tecrübe kazanacağız.

Gezerken dikkat edilmesini istediğim bir iki hususu burada kısa bir şekilde zikretmek istiyorum.

Öncelikle gideceğiniz ülke hakkında bilgi edinin. Reddit’ten mesela ülke hakkında bilgi edinebilirsiniz. Onun haricinde oraya gidenlerin gezi yazılarını okuyabilir, etrafınızdan giden varsa bilgi alabilirsiniz. Bilgi edinmenin en etkili yollarından birisi de o ülke hakkında tarih kitabı okumaktır. Gittiğim ve tasvir edeceğim bir ülke olması bakımından İran’dan örnek verebilirim. En çok satan Modern İran Tarihi veya Kadim dönemden Günümüze bir İran tarihi kitabı okunabilir. Kadim tarihteki olaylarda günümüzdeki insanların düşüncelerini ve eylemlerini şekillendirebiliyor ama Modern tarih kitapları daha güncel ve zihinlerde daha tazedir elbette.  Bilgilenmenin en kestirme yollarından birisi de bir Rehber ile gitmektir. Özellikle bölgeye sürekli Turist götüren bir rehber ise size çok faydalı bilgiler verecektir. Rehber ile giderken mutlaka boş vakitleriniz de olsun, o boş vakitlerinde kendiniz de keşiflerde bulunun.

Tarih kitaplarını okudunuz ve bir de rehber ile gidiyorsunuz. Geriye önemli bir şey kalıyor, o da bölgenin dilini öğrenmek. Mesela İran’a gidecekseniz ve Farsçanın işinize yarama ihtimali varsa, mutlaka bir yıl boyunca Farsça çalışın ve öyle gidin. Her yaz yurt dışına çıkmanızı lisans döneminde tavsiye ediyorum. Vakıflarımız ve derneklerimiz var, onlardan mutlaka yararlanın. Bir veya iki yıl Farsça çalıştıktan sonra İran çok güzel bir şekilde gezilebilir ve dil, kültürü öğrenmenin en etkili yollarından birisidir. İnsanlara kendi dillerinde konuşmak kadar kazançlı bir eylem herhalde yurt dışı gezilerinde olamaz. Seviye seviye birkaç şey daha tavsiye edeceğim inş.

Geziyi daha bilinçli hale getirmek için, gezi amacıyla gitmeyin. Yani orada bir yaz eğitimine katılabilirsiniz. Bir konferansta konuşmacı olmak için gidebilirsiniz. Konferans dinlemeye, Yüksek Lisans, Doktora veya Farsça öğrenmeye gidebilirsiniz. Boş kalan tüm vakitlerinizde de bölgeyi çok iyi bir şekilde gezeceksinizdir ve daha çok fırsatlar karşınıza büyük ihtimalle çıkacaktır. Bölge ile aranızda bir etkileşim kurmaya çalışın. O ülkenin üzerine çalışmak bunlardan birisidir. Böylece hem gezmiş olacaksınız, hem de farklı alanlardan birçok bilgi elde edeceksiniz. Dolayısıyla maksimum faydayı sağlamaya başlamış olacaksınızdır. Çünkü para harcıyorsunuz, vakit harcıyorsunuz ve belki sürekli yurt dışına çıkamayacaksınız ama çıktığınızda da hazırlıklı çıkarsanız, uzun yıllar bu tecrübenizden insanlar faydalanabilir.

Yapacağınız geziden maksimum fayda almak için bunları yapmanızı tavsiye ediyorum. Etkili bir şekilde gezmenin yollarını araştırmalı ve gezi amacı gütmeden ama geziyi önceleyerek gitmek, en etkili yol. Mesela İran’da Türkler hakkında çalışıyorsunuz ve orada bu konu üzerine bir seminer olacaktır. Hemen her şeyi hazırlar ve seminere katılırsınız. Her boş vaktinizde de bölgeyi çok iyi bir şekilde gezersiniz. Hem seminerlerin, Farsça eğitiminin ve diğer kursların gezi programları mutlaka oluyor. Sadece onlara katılsa bile öğrenci, birçok yer gezmiş olacaktır inş.

Geziden daha fazla fayda sağlamak için ise şu 3 maddeye dikkat et

  • 1.Kurumlarla iletişim halinde olun. Tika, Kızılay ve Elçilerimiz ile görüşmenin yollarını bulabiliyorsanız bulun ve yerlerini mutlaka ziyaret edin. Bölgede olan bitenleri ve bölgedeki yapılabilecek işleri direkt olarak öğrenmiş olursunuz.

  • 2.Bağlantı oluşturun ve bağlantılarınızı koruyun. Gidip gelmeleriniz için rahat bir ortam oluşturun. Arkadaşlar edinin ve onların dünya görüşlerini ve analizini iyi bir şekilde yapın (özellikle Avrupa’da). Yani dünyadaki rakipleriniz neler yapıyor ve neler biliyor, kendinizle mutlaka kıyaslayın. (İlber Hocanın tavsiyesi). Üniversiteler ile bağlantı oluşturun ve sizden sonra oraya gitmek isteyen olursa, gidecek kişinin bağlantısını hemen kuruverin.

  • 3.İzlenimlerinizi bir gazetede veya sosyal mecrada mutlaka uygun bir dil ile kaleme alın. Yapabiliyorsanız bunu o ülkenin ve kendi dilinizde kaleme alın. Sadece Türkçe değil en azından İngilizce de yazın. Yazınız teşvik edici olsun ve dikkat edilmesi gerekenleri mutlaka kaleme almanızı tavsiye ediyorum. Tecrübenin nesillere aktarılması önemli ve bunlar ayrıca tarihi birer vesika görevi ileride inş göreceklerdir.

 

Faydalı olması temennisiyle

Ozan Dur

 

Avatar photo

Ozan Dur

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nden mezun Filistin ve İran Araştırmaları- yazar [email protected] Poliglot (8), dillere dair Çalışma Alanım Ortadoğu ve Diller


Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul