FARSÇA KOLAY BİR DİLDİR! İŞTE 7 SEBEP | İlim ve Medeniyet

Farsça Türkçe bilenler için kolay bir dildir, neden mi? İşte 7 sebep / madde,

  • 1 Öncelikle Farsça ülkemizde öğrenmek isteyenler için birçok kaynağın ve içeriğin olduğu bir dildir. Bu alanda birçok kitap bulabilirsiniz. Ayrıca YouTube ve Udemy’de birçok Farsça derslere ulaşabilirsiniz. Bu alanda çalışmalarıyla tanınan Baran Zeylan Hocayı takip etmenizi öneririm.
  • 2 Farsça, Arapçadan oldukça etkilenmiştir ve Türkçeyi de çok etkilemiştir. Türkçede olan eklerin ve özellikle dini literatürün çoğu Farsçadan geçmiştir. İsimlerimizde bile Farsçanın etkisi büyüktür. Örneğin “Dilara” kelimesi, “dil” gönül demek ve “ara” süsleyen anlamındadır, yani gönül süsleyen demektir. Diğer bir örnek “Suzan” kelimesi, Yakan anlamındaki Farsça bir isimdir.
  • 3 “Kerden” ve “Şoden” ile yapılan fiilleri öğrenmesi ve anlaması kolaydır. “Kerden” ve “Şoden” “yapmak” ve “olmak” anlamındaki bu ikisiyle fiiller oluşmakta ve oldukça da çok bulunmaktadır. Dolayısıyla birçok fiili de tahmin edebildiğimizden Farsça zor değildir.
  • 4 Farsça öğrenirken hareke bulunmasa da Farsça sözlüklerde kelimenin nasıl okunduğu yazmaktadır. Özellikle Mehmet Kanar Hocanın Farsça sözlükleri bu şekildedir. Hocamızın çalışmalarını mutlaka incelemelisiniz. Mesela “کردن” bu kelimeyi nasıl okursunuz? Sözlükte bu kelimeyi aradığınızda okunuşunu “kerden” olarak bulacaksınız.
  • 5 Konuşma dili ile edebi metinler arasında fark olsa da bu fark çok değildir. Kelimelerin bazı durumlarda kısaltılması söz konusudur. Mesela istiyorum kelimesini öğrenirken ”Mi khahem” şeklinde öğrenci öğrenirken bir İranlı “mi kham” şeklinde söylemektedir. Bu şekilde kelimeler ve ifadeler kısaltılmaktadır ve ayrı bir dil gibi değildir. Bu açıdan da konuşmayı öğrenmek kolaydır. 3 ay vize istemediğinden de bölgeye gitmek isteyenler için de cazip olabilir.
  • 6 Farsça Arap alfabesiyle yazılıyor ve bizler bu alfabe ile çocukluğumuzdan beri tanışıyoruz. Bu da bu dilin diğer kolay bir tarafıdır. Arap alfabesinde olmayan ama Türkçede olan birkaç fazla harf bulunmaktadır. Bu dilin diğer bir kolay tarafıdır.
  • 7 Artık İngilizceyi hepimiz biliyoruz, az veya çok. En azından yıllardır görüyoruz ve bazılarımız üniversitede de eğitimini alıyor. Farsça ise İngilizce ile aynı dil ailesindendir. Bu da dilin diğer bir kolay yanıdır diyebiliriz.

Avatar photo

Ozan Dur

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nden mezun Filistin ve İran Araştırmaları- yazar [email protected] Poliglot (8), dillere dair Çalışma Alanım Ortadoğu ve Diller


2 comments

  • بتول

    11 Nisan 2023 at 23:38

    dedikleriniz çok doğru .. ben de Farsça öğreniyorum ve çok eğlenceli ve kulağa hoş gelen bir dil..

    ve insanları çok sıcak ve saygılı .. üstelik Türkçe öğrenmek isteyen çok sayıda İranlı var. bu da dil değişimini oldukça kolaylaştırıyor.. kendim de kursa gitmeden şu an Temel seviye öğrendim ..

    Yanıt

    • Avatar photo
      Ozan Dur

      11 Nisan 2023 at 23:54

      Öğrenmesi kolay. Türkler için de oldukça kolay bir dil. Osmanlı ve hatta Selçuklu döneminde bile Farsça önemli bir dildi. Günümüzde de ilgi gösteririliyor olması sevindirici. Sıfırdan ileri seviyeye kadar kendi kendinize öğrenmeniz mümkün. Bir Hocanın dizinin dibine oturulmasını tavsiye ediyorum ama. Onun tecrübeleri ve dil ile ilgili anıları, öğrenme sürecini daha zevkli hale getirecektir. Türkiye’de olanlar komşu ülkelerinin dillerini bence mutlaka öğrenmeliler. İlgi gösterilmeyen ve iş imkanı az olan diller bile öğrenilmeli ve göz ardı edilmemelidir. Az bilinen dillerin avantajı sonra belli oluyor.
      Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Yanıt

Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul