2025 BİREYSEL UMRE REHBERİ

GEZİ - ANI İSLAM

Umreye gitmek isteyenler için hazırlanan bu rehberde seyahat boyunca karşılaşabileceğiniz önemli adımları ve pratik bilgiler yakın zamanda umre deneyimi olan birisi tarafından aktarılmıştır.

Uçak Bileti

Gidiş ve dönüş tarihlerine göre uçak biletlerinin alınması (ilk Mekke’ye gidilecekse ihramlı olacak şekilde olması unutulmamalıdır). Mekke için Cidde Kral Abdulaziz Havaalanı, Medine için Prens Muhammed Bin Abdülaziz Havaalanı.

Aşı

Suudi Hükümetinin zorunlu aşı politikaları dönem dönem farklılık göstermektedir. Güncel durumlar resmi kanallardan takip edilmelidir. Türkiye özelinde Meningokok aşısı zorunlu tutulmaktadır. Ancak bizim gittiğimiz dönemde (Ocak 2025 – Recep ayı) aşı kartı kontrolü yapılmamıştır. 2025 Şubat ayından itibaren Meningokok aşısı olmayanların ülkeye alınmayacağı resmi olarak yeniden duyurulmuştu. Bulunduğunuz İl Sağlık Müdürlüğünü arayarak aşıların hangi kurumlarda uygulandığını öğrenebilirsiniz. Bireysel gidenler için aşı teminini kendimiz sağlayarak uygun kurumlarda aşımızı olabiliriz.

Vize

Online ya da kapıda vize alınabilir. Kapıda vize alırken fiyat farkı olması sebebiyle bizim önerimiz online alınmasıdır. Farklı vize alma siteleri bulunmakla beraber biz kvasia.sa sayfasından aldık. Her yolcu ayrı ayrı kendi kaydını Gmail üzerinden oluşturmalıdır. Vize başvurusu bir kaç aşamadan oluşmaktadır. Pasaport taratma (pasaportun kimlikli kısmını, telefon ekran tarayıcı uygulamaları ile taratarak oluşturabilirsiniz) vesikalık fotoğraf yükleme (JPEG görsel formatında yüklemeniz isteniyor), tahmini giriş-çıkış tarihleri gibi sorular bulunmaktadır. İnternette bununla ilgili yol gösterici videolar mevcuttur. En son olarak sağlık sigortası kısmı çıkıyor ve yaptırmak zorunludur. Fiyatı en uygun olanını seçebilirsiniz. Vize başvurusu yapıldıktan sonra vizeniz 15-20 dakika içerisinde mail olarak geliyor. Çıktısını almayı ve seyahat boyunca yanınızda bulundurmayı unutmayın. E-vize 1 yıl geçerlidir. Çoklu giriş çıkışlarla toplamda 90 gün ülkede bulunabilirsiniz. Vizeyi umre tarihinize yakın bir tarihte almak bu açıdan avantajlı olabilir.

Konaklama

Otel rezervasyonu için booking.com sitesi veya tesisle direkt iletişime geçme imkanı varsa uygun olan otel seçilmelidir. Otel ödemesi, seçilen otele göre farklılık göstermekle beraber online ya da otele girişte ödenebilmektedir. Otel seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar ise: Otelin Booking ve Google Maps üzerindeki yorumlarına mutlaka bakılmalıdır. Booking için 7.9 puan ve üzeri oteller ilk tercih olmalıdır. Burada yorum sayısı 1000 ve üzeri otellere öncelik verilebilir. Yürüme mesafesindeki oteller, fiyat olarak pahalı olacaktır. Ucuz olması için uzak oteller tercih edildiği takdirde, servis ya da taksi ile yola harcayacağınız zaman ve para konusundaki dengeyi göz önüne almak gerekmektedir. Uzak otel kısmında otelin servisinin olması çok önemli bir ayrıntıdır. Otelin yemekli olmasında iki husus bulunmaktadır. Kalacağınız otel daha çok Türk mutfağına uygun yemek yapıyorsa sorun yoktur. Yerel mutfaktan yemek servis ediyorsa, kahvaltıda yine pek bir sorun ile karşılaşılmaz; klasik kahvaltılıklar mevcuttur ancak akşam yemeği konusunda yöresel lezzetlerin damak tadınıza uygunluğu ve oluşabilecek mide rahatsızlıkları düşünülmelidir. Bu durumda sadece kahvaltılı olan oteller de tercih edilebilir. Bütçeye daha uygun olacaktır. Örnek olarak Medine’de (Faraj Almadina Hotel, Medine) kaldığımız otel, Mescidi Nebevi’ye nispeten uzak bir yerdi ancak servis ile ulaşımı ücretsizdi. Kahvaltısı vardı. Bu bize kolaylık sağladı. Mekke’de kaldığımız otel (Ibis Styles Mekke) ise Kabe’ye nispeten uzaktı ancak yine de servis hizmeti bulunmaktaydı. Kahvaltısı yoktu. Fiyat olarak uygundu ancak kahvaltı için ekstra zaman harcamamız gerekti (Bu oteli önermiyoruz, temizlik konusu oldukça sıkıntılıydı).

İnternet

Havaalanına iner inmez internetinizi almalısınız. Özellikle taksi uygulamasını kullanmak için ihtiyacınız olacaktır. SIM kartı alırken vizenizi göstermeniz gerekiyor. Medine’de havaalanı ile şehir merkezindeki fiyatlar aynıydı. Biz 5 GB internet +60 dk konuşma 40 Riyale (yak. 390₺) almıştık. 7 gün boyunca bizim için yeterli oldu. Farklı markalar olmakla beraber STC markası önerilmektedir. Çift olarak gidecekseniz, yanınızdaki kişi de internet almalı. Mescid-i Nebevi’de kadın ve erkek her zaman ayrı oluyor. Haberleşmek zor olabilir. Telefonunuzda e-sim var ise SIM kartı takmadan üzerine Suudi hattını tanımlayabiliyorlar; ancak bazen teknik hatalar olup Türkiye hattınızı kullanma riski olabiliyormuş. Bizim başımıza gelmedi ama tercihen SIM kartı isteyin, TR SIM kartınızı çıkartıp diğerini takın. WhatsApp’a vs. girmekte sorun olmuyor.

Ulaşım

Şehir içi ulaşımda Mekke ve Medine’de taksi kullanmak neredeyse zorunlu. Otobüs pek yok. Taksi için Careem uygulamasını mutlaka indirmelisiniz. Uber benzeri bir uygulama. Normal taksiler çok fahiş fiyatlar söyleyebiliyor. Careem’e Suudi Arabistan’a gitmeden önce mutlaka üye olun çünkü telefonunuza şifre vs. gelmesi gerekiyor. Ödemelerinizi nakit ya da kredi kartı (yurt dışı tanımlı olmalı) ile yapabilirsiniz. Uygulama üzerinden kart ile ödeme yapıldığında fiyat farkı oluyor. Careem dezavantajı olarak biraz geç gelebiliyor ancak gideceğiniz yere taksiye binseniz dahi öncesinde Careem’den en ucuz fiyatına bakıp taksici ile öyle pazarlık mutlaka yapılmalı. Medine-Mekke ulaşımı için 2 seçenek bulunmakta: 

Hızlı Tren

Hızlı tren için hsar.hhr.sa adresinden öncesinden biletinizi almış olmanızı tavsiye ediyoruz. Tren istasyonunda almak isterseniz bilet bulmakta veya fiyat konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Tren doldukça da fiyatlar artmaktadır. Tren, güvenlik ve konforlu yolculuk açısından daha sık tercih edilmektedir. (2024 Aralık ayında kişi başı 162 Riyal civarı yani yaklaşık 1500₺ iken 2025 Ocak ayında 242 Riyal yani 2350₺ civarıydı.)

Transporter Araçlar İle Ulaşım

Yolculuk yaklaşık 4-5 saat kadar sürüyor. Medine’den Mekke’ye gidecek olanlar için Zülhuleyf Mescidinde ihrama girmek istediğinizi söylerseniz duruyorlar. Fiyat olarak kişi başı 50 Riyal (yak. 485₺) ödemiştik. Arabayı genellikle çok hızlı sürüyorlar. 140-160 km/h altına pek düşmüyorlar. Bu araçlara herkes binebiliyor; haliyle farklı milletten, farklı kültürü olan insanlarla yolculuk yapmak zorundasınız. Bunun için şöyle bir yöntem yapılabilir: Araçların kalktığı yerde mümkünse ailelerin olduğu, bizim kültürümüze daha yakın insanların olduğu transporter tercih edilebilir. Bu araçlar dolunca kalkıyor; herhangi bir saati yok. Burada da mutlaka pazarlık yapılmalı. Kişi başı 100 Riyalden (yak. 970₺) fiyat söylemişlerdi, biz 50 Riyale anlaşmıştık. Ek bir öneri olarak bagajınızı arabanın üstüne bağlanmasına izin vermeyin. Normal bagaj alanı olan araçları seçin. Bizim bagajlar araç üstünde gitmişti ve indiğimizde her yeri sinek ölüsü ile doluydu. Aynı zamanda hasar görmüştü.

Medine’de havaalanı çok yakın olduğu için Careem ile gidilebilir. Mekke’de havaalanı için Cidde’ye gitmek gerekmekte. Araba ile 60-80 dakikalık yol. İki seçenek bulunmakta:

Hızlı Tren (sar.hhr.sa

Cidde Havaalanı'na hızlı tren ile gidecekseniz aklınızda bulunması gereken havaalanında 3 terminal bulunmaktadır. 1. Terminal ana terminal olup Anadolu Jet, THY buradan kalkmakta. Pegasus ise Terminal 3’ten kalkmakta (uçak firması ile konuşulup teyit edilmeli bu bilgi). Hızlı tren Terminal 1’e gittiği için Pegasus ile gidecek yolcular tekrar taksiye binmeleri gerekebiliyor. Biz gittiğimizde, Mekke’den Cidde Havaalanı'na tren kişi başı 62 Riyal yani yaklaşık 600₺ tutmaktaydı.

Taksi

Biz taksi ile gittik, 135 Riyale yani yaklaşık 1310₺ tutmuştu (pazarlık mutlaka yapılmalı). 1 saatten biraz uzun sürmüştü yolculuk. Bizim önerimiz taksi ile gidilmesi. Ancak taksi ile gidecekseniz bir ayrıntı olarak Careem 200 Riyal (1945₺) olarak fiyatı sabitlemişti. Gün içinde bindiğiniz taksicilerle pazarlık yapıp numarasını alarak istediğiniz saatte daha ucuza gidebilirsiniz.

Zemzem

Havaalanında bagaj hakkını doldurmadan, kişi başı 5 litre zemzem, havaalanı yolcu girişinin hemen yanında 12,5 Riyal'e (yak. 120₺) ayrı kutu içinde satılmakta. Zemzemi bagaja göndermek için ayrı kabul yeri, bilet alınan yerlerin yakınında bulunmaktadır.

Nusuk 

Mescidi Nebevi’de, Ravza-i Mutahhara (Cennet Bahçesi) Hadisi Şeriflerde "Evimle minberimin arası cennet bahçelerinden bir bahçedir ve minberim de cennet bahçelerinin üzerindedir."[1] olarak da geçen yere girebilmek için Nusuk uygulaması üzerinden randevu oluşturmanız gerekmektedir. Her umrede bir defa giriş hakkı verilmektedir. Erkekler tercihen sabah namazına en yakın saate randevu oluştururlarsa sabah namazını orada kılarak daha çok vakit geçirebilirler (Mescid-i Nebevi imamı, namazları orada kıldırmaktadır).

Ek Öneriler 

Hediyelik eşya ve hurma konusunda Medine daha sakin ve uygun fiyatlıdır. Mekke’den alınmak isteniyorsa Kabe’ye yakın yerlerde fiyatların daha yüksek olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. 

✎Yemek tavsiyesi olarak meşhur AlBaik’ten tavuk yemenizi öneririz. 

✎Medine sokaklarını keşfetmek için güzel bir yürüyüş rotası olarak Kuba Mescidi'nden Mescidi Nebevi’ye kadar yaklaşık 45 dakika süren bir yürüyüş yolu bulunmaktadır. Yol üzerinde Cuma Mescidi'ni de görebilirsiniz. Mescidi Nebevi tarafından yürümeye başlamak isterseniz, yolun başlangıcı Gamame Mescidi'nin (Bulut Mescidi) girişini karşınıza aldığınızda sol çaprazınızda kalmaktadır. Aynı zamanda yine bu yol güzergahında 10 Riyal'e ring yapan araçlar bulunmaktadır.

Tavaf ve Say esnasında okuyabileceğiniz dua kitapları bulundurmanız faydalı olacaktır.

YouTube’dan yol gösterici videolar izlemeyi unutmayınız.

Not: Yer alan fiyatlar yazının yayınlandığı tarihteki değerlere göre hesaplanmıştır. Farklı bir tarihte fiyat veya kur değişikliği olabileceğini unutmamak gerekir.

''Allah ibadetlerinizi kolaylaştırsın ve kabul eylesin inşallah. Bizlere de dualarınızda yer vermenizi canı gönülden isteriz.''

Kaynakça

[1]https://sorularlaislamiyet.com/%E2%80%9Cevimle-minberim-arasi-cennet-bahcelerinden-bir-bahcedir-ve-minberim-kevser-uzerindedir-hadisinde-0

Yorum Yaz