İlim ve Medeniyet
Yeni Nesil Sosyal Bilimler Platformu
İbn batuta Umman'ı ve Ad kavminin evlerini ziyaret ediyor
Doğduğu ve büyüdüğü yer Tanca olan keskin zekalı bir genç olan İbn Batuta, Hacc ziyaretini yapmak ve ilim talep etmek için yola çıktı, Otuz seneye yakın dünyayı dolaştı, bu gezi maceralarla, tehlikelerle, ilginçliklerle ve seyahatler ile doluydu, adını da Tuhfetun nazar fi garaibu’l-emsar ve acaibu’l-esfar koydu. Bu eser İbn Batuta seyahatnamesi olarak daha sonraları meşhur oldu, Arap-İslam mirasındaki en büyük coğrafya ve seyahat edebiyatı kitabı olarak addedildi.
İbn Batuta diye maruf Fas Tancalı Muhammed bin Abdullah kadim dünyayı gezdi, Afrika ve Asya'da dolandı, miladi 1330'larda Anadolu’yu gezerken Avrupa’ya yaklaştı.
Hacca gitti ve birkaç defa umre yaptı, Asya'nın derinliklerine inmeye karar verdi, Hindistan’ın acayipliklerini, Malezya’nın ve Endonezya’nın tuhaflıklarını ve çinin kokusunu, daha sonra Amman'a Arap yarım adasına geri döndü. Müslümanların ve Arapların denizcilik ve ticaret gibi bölgenin stratejik önemli bilgisini bizlere aktardı.
Afrika'dan Zafar'a
İbn Batuta Hac vazifesini eda ettikten sonra Yemen'i ziyaret etti ve sonrasında Eritre ve Somaliye geçti, daha sonrasında Tanzanya'ya doğru Zenzibar ve Kilve'de konakladı. Oradan Hindistan’ı ziyaret etmeye niyetlendi çünkü oranın acayipliklerini duymuştu.
Hint ve Arap denizinde bir ay geziden sonra, Zafar şehrinde konakladı, orası Yemen'e bağlıydı ve İbn batuta da orasını bu şekilde nitelendirmekteydi.
Zafar Çarşısı
İbn batuta genelde seyahatinde bölgenin çarşılarını yaşam şekillerini, adetleri ve geleneklerini anlatıyordu. Zafar çarşısını da surların dışında diye nitelendirmişti, orada satılan meyve ve balıktan yayılan kokudan pek hoşlanmamıştı. Balığın hayvan yemi olarak kullanılmasını yadırgamıştı ve şöyle diyor " en çok görülen balık sardunya idi. Bineklerinin yemi bu balıktı ve bu geçim kaynaklarıydı, bundan başka da bir geçim kaynağı görmedim.”
Zafar halkının ahlakı
Zafar halkında gördüğü ahlaktan şu şekilde bahsediyor "onlar ticaret ehliydi ve bundan başka geçim kaynakları yoktu. Hindistandan veya başka bir yerden bir gemi gelirse, Padişahın hizmetkarları kıyıya çıkar ve gemi sahibinin veya acentasının ve kaptanın tüm kıyafetleriyle gemiye binerler... Üç binek getirilir, onlara binerler ve padişahın sarayına kadar getirilirler. Gemide olanlara üç kez ziyafet verilir ve üçüncüden sonra sultanın sarayında yerler, Sultan bunu tekne sahiplerini cezp etmek için yapar. Onlar alçakgönüllü, güzel ahlaklı, faziletli, yabancıları seven ve ipek elbiseli kimselerdir.
İbn batuta Zafer halkında sevgi ve bazı güzel işlerde devamlılık emareleri de gördü ve şunları aktardı.
"Sabah ve ikindi namazlarından sonra camide tokalaşmak güzel huylarındandır. Cuma namazından sonra bu şekilde herkes tokalaşıyor"
Temiz olmalarından da ayrıca bahseder. Her mescitte yıkanmak için birçok kap olduğundan bahseder. Kadınlar da ve erkeklerde fil hastalığı denen ayak şişmeleri vardı. Bugün sebebi ise bilinmektedir ve o da sivrisineklerin çokluğudur.
İbn Batuta kendisini zekası ve ilmiyle onurlandıran Tasavvuf ve din ehli Zafar halkından etkilenmişti. İbn batuta sadece yeryüzünde gezen bir seyyah değildi, Fakih ve Kadı idi, ziyaret ettiği şehir ve köylerdeki insanlarla ilmi konularda konuşuyorlardı.
Yarım günlük mesafede Ahkaf bölgesini ziyaret eden İbn Batuta, Hz. Hud'un kabrini buldu, Dımaşk’ta da kabrinin olduğundan bahseder, ama asıl kabrinin Ahkaf’da olduğunu çünkü orasının memleketi olduğunu söyler.
Muz, Nargile ve Betel
Buranın en önemli yiyeceği ve ürünü buğday ve pirinç idi ve onu da Als diye isimlendiriyorlardı, علس, ithal edilen Hindistan pirinci ise en çok tüketilen yiyeceklerdi. Bölgenin muz ve nargile gibi bugün bile üretimi yapılan ürünlerinden bahsediyordu, "bu şehirde çok hacimli muzlar vardı. O da yemeği çok tatlandırıyordu. Orada Hindistan cevizi diye isimlendirilen nargile ve betel vardı. Orada bulunan bu ikisi sadece Hindistan ve Zafar’da yetişiyordu. Bunun sebebi Hindistan’a yakin olması ve benzerliğidir.
Bunlar, Umman’ın Zafar kentindeki İbn batutanin en belirgin izlenimleridir. Bazılarını ilginç bulurken az da olsa ayıpladığı yerler olmuştur. Arap denizi ve Hindistan arası ticaret merkezi olan bu asil halktan övgüyle bahsetmiştir...
Arapçadan Çeviren Ozan Dur
Arapçası
انطلق ابن بطوطة وهو شاب متوقّد الذكاء من مدينة طنجة مكان مولده ومنبته لأداء الحج وطلب العلم، وبدأ رحلة تطواف في العالم استغرقت نحو ثلاثة عقود، كان له فيها صولات وجولات ومغامرات وعجائب، دوَّنها في مذكرات عنونها بـ"تُحفة النظار في غرائب الأمصار وعجائب الأسفار". وقد اشتهرت هذه المذكرات فيما بعد برحلة ابن بطوطة، وعُدّت أعظم مؤلفات الجغرافيا وأدب الرحلات في التراث العربي الإسلامي.
طاف محمد بن عبد الله الطنجيّ المغربيّ (703 - 779هـ / 1304 - 1377م) المعروف بابن بطوطة قارات العالم القديم؛ فتجوّل في أفريقيا وآسيا، واقترب من أوروبا حين زار الأناضول في ثلاثينيات القرن الرابع عشر الميلادي.
وقد حجَّ واعتمر عدة مرات، وقرَّر أن يغوص في عمق القارة الآسيوية، مُستكشفًا عجائب الهند وغرائب الملايو وإندونيسيا وعبق الصين، ثم عاد إلى الجزيرة العربية من شقّها الجنوبي حيث بلاد عُمان. وقد دوّن لنا ملاحظات هامّة عن هذا الإقليم الإستراتيجي في تجارة وبحرية العرب والمسلمين آنذاك.
من أفريقيا إلى ظفار
زار ابن بطوطة اليمن بعد أدائه الحج ومنها اتجه إلى إريتريا والصومال، ثم إلى تنزانيا حيث حطَّت به الرحال في زنجبار وكلوة. ومن هناك عزم ابن بطوطة على زيارة الهند لما سمعه عن عجائبها.
وبعد شهر من التجوُّل في المحيط الهندي وبحر العرب، حطَّ ابن بطوطة رحاله في مدينة ظفار العمانية التي كانت تابعة لليمن من الناحية السياسية في النصف الأول من القرن الرابع عشر الميلادي، ولذلك يَعتبر ابن بطوطة ظفار "آخر بلاد اليمن على ساحل البحر الهندي".
سوق ظفار
من عادة ابن بطوطة في رحلته أن يصف الأسواق وأساليب العيش والعادات والتقاليد. وقد وصف سوق ظفار وذكر أنها كانت خارج أسوار المدينة، وكره ما ينبعث منها من روائح "لكثرة ما يُباع بها من الثمرات والسمك". واستغرب استعمال أهل ظفار السمك علفًا للحيوان حيث قال: "وأكثر سمكها من النوع المعروف بالسردين. ومن العجائب أن دوابهم إنما علفها من هذا السردين وكذلك غنمهم، ولم أرَ ذلك في سواها".
أخلاق أهل ظفار
وقد عدَّد ابن بطوطة الكثير من العادات والمآثر التي رآها عند أهل ظفار، فقال: "وهم أهل تجارة لا عيش لهم إلا منها. ومن عادتهم أنه إذا وصل مركب من بلاد الهند أو غيرها خرج عبيد السلطان إلى الساحل وصعدوا إلى المركب ومعهم الكسوة الكاملة لصاحب المركب أو وكيله وللربان... ويُؤتى إليهم بثلاثة أفراس فيركبونها وتُضرب أمامهم الأطبال والأبواق من ساحل البحر إلى دار السلطان... وتُبعث الضيافة لكل مَن بالمركب ثلاثا، وبعد الثلاث يأكلون بدار السلطان، وهم يفعلون ذلك استجلابًا لأصحاب المراكب. وهم أهل تواضع وحسن أخلاق وفضيلة ومحبة للغرباء ولباسهم القطن".
رأى ابن بطوطة أيضا مظاهر من المودّة والتواصل لدى أهل ظفار فأشاد بذلك قائلا: "ومِن عوائدهم الحسنة التصافُح في المسجد إثر صلاة الصّبح والعصر، يستند أهل الصف الأول إلى القبلة ويصافحهم الذين يلونهم، وكذلك يفعلون بعد صلاة الجمعة حيث يتصافحون أجمعين".
ويذكر من عاداتهم الجميلة كذلك الطهارة والنظافة، إذ جعلوا في "كل مسجد مطاهر كثيرة مُعدَّة للاغتسال". لكنه لاحظ أن "الغالب على أهلها رجالًا ونساءً المرضُ المعروف بداء الفيل وهو انتفاخ القدمين". ومن المعروف اليوم أن سبب هذا المرض هو كثرة البعوض.
وقد أعجِب ابن بطوطة أيضا بأخلاق أهل التصوف والدين من رجال ظفار الذين أكرموا مقامه لما توسَّموا فيه من النباهة والعلم، ونحن نعرف أن ابن بطوطة لم يكن فقط سيَّاحا في الأرض، وإنما كان أيضا فقيها وقاضيا، وكانت له محاورات علمية مع رجالات العلم والزهد في كل قرية أو مدينة ينزل بها.
منازل عاد
على مسافة نصف يوم من ظفار زار ابن بطوطة منطقة الأحقاف، وهي منازل عاد قوم هود، وهناك وجد قبرًا كُتب عليه "هذا قبر هود بن عابر عليه أفضل الصلاة والسلام"، وذكر أنه وجد مثل ذلك في دمشق، لكنه يُرجِّح أن قبر هود الحقيقي في الأحقاف لأن هذه بلاده.
موز ونارجيل وتنبول
أما أشهر أطعمة هذه المدينة وزراعاتها فقد ذكر ابن بطوطة منها الذرة والقمح الذي يسمونه "العلَس"، والأرز المستورد من الهند وهو أكثر طعامهم. كما ذكر مزروعات أخرى لا تزال باقية في ظفار إلى يومنا هذا مثل الموز وجوز الهند (النارجيل) فقال: "ولهذه المدينة بساتين فيها موز كثير كبير الجُرم (الحجم)، وهو طيِّبُ المطعم شديد الحلاوة، وبها أيضا التنبول والنارجيل المعروف بجوز الهند، ولا يكونان إلا ببلاد الهند وبمدينة ظفار هذه لشبهها بالهند وقربها منها".
تلك أبرز مشاهد ابن بطوطة في مدينة ظفار العُمانية، بعضها رآه غريبا ولافتا وربما طريفا، وبعضها -وهو قليل- رآه مستهجنا، وقد أشاد بأخلاق أهل هذه المدينة العُمانية الأصيلة التي كانت من أهم مراكز التجارة على المحيط الهندي وبحر العرب، فضلا عن كونها مركزا للنقل البحري بين شرق أفريقيا والهند وآسيا في تلك القرون، وهي سمة لا تزال تتسم بها عُمان حتى اليوم.
Kaynak
https://learning.aljazeera.net/tr/articles/pages/21952
Yorum Yaz