Bu yazıda kadim bir dil olan İbraniceden bahsetmek istiyorum. Malum İbranicenin geçmişi çok eskilere dayandırılmıştır. İbranice hakkında derinlemesine bilgi verecek kadar ilmim olmadığından sadece genel olarak gramatik özelliklerinden bahsetmek ve alfabesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Kısa ve bilgilendirici bir yazı olmasını umuyorum.
İbranicede 22 harf bulunmaktadır. Bu harfler Arapçada olduğu gibi sağdan sola doğru yazılırlar ve sağdan sola doğru okunurlar. İbranicede iki çeşit yazı biçimi vardır. Bunlardan birisi el yazısı iken diğeri kitaplarda, gazetelerde vs. yerlerde yazılan basılı, yani matbu olan yazıdır. El yazısı diğer yazıdan biraz farklı olsa da harfler netice itibariyle aynıdır. Arapça gibi yazıldığı şekliyle okunduğundan Arapça ile benzerlik gösterir. Ayrıca İbranicede büyük harf yoktur ve bu harflerin hepsi sessizdir ve hareke geldiği zaman sesli okuruz.
Arapça ile aynı dil ailesinden olması hasebiyle oldukça benzerlik gösterirler. Arapçadaki gibi bu dilde de hareke konulmaz. Ama dil öğrenirken yeni öğrenenler için bazı harekeli metinler çıkarmışlar ve dilin öğrenimini kolaylaştırmak için hareke kullanmışlardır.
Ne kadar doğru bilmiyorum ama İbranice hakkında genel olarak söylenen bazı şeyler vardır. Bende onları dile getirmek istiyorum. Bilinen o ki İbranice çok uzun süre günlük hayatta aktif bir dil olarak kullanılmadı. Sadece dini ritüellerde, dua edilirken vesayre İbranice okundu ve kullanıldı. Lakin devlet kurulduktan sonra resmi dil olarak İbranice seçildi ve dil üzerine çalışmalar yapıldı. Bugün dilin geldiği seviyeyi soracak olursanız eğer cevabım dilin geldiği seviye çok ilerde olurdu. İlerde olmasından neyi kastettiğimi açıklamak istiyorum. Üzerine yazılmış çok fazla gramer kitabından tutunda, internette dilin öğrenilebilmesi için onlarca site, kaynak vesayre mevcuttur. Yani ilerde kelimesinden kastım dilin öğrenimi üzerine ve dilin grameri üzerine yazılan kitapların çokluğudur. Yoksa Arapça gibi çok eski bir dil olan İbranice Arapça kadar gelişmiş değildir. 3 bin yıllık olduğundan bahsedilir.
Bu yazımda ayrıca İbranice alfabeyi ve İbranice el yazısını göstermek istiyorum. Önceki yazılarımdan birisinde belirttiğim gibi İbranice grameri Arapça gramerine çok yakındır. Çünkü aynı dil ailesindendirler. Sadece alfabenin okunuşlarına bile dikkat etmeniz her iki dilin ne kadar yakın olduğunu görmenize yardımcı olacaktır. Arapça gibi grameri ve kelime dağarcığı gelişmiş olmadığından öğrenmesi Arapçaya nazaran oldukça kolaydır. Lakin bir dilin yüzde 80’i kelime olduğundan her dilde en büyük engel kelimelerdir. Birçok dilin öğrenimi aslında düzgün çalışma ile kısa bir süre almaktayken, asıl mesele olan kelimelerin öğrenilmesine dikkat etmediğimiz zaman dili öğrenememiş oluyoruz. İbranice öğrenirken tek zorluk olarak yeni bir alfabe öğrenilmesini görüyorum. Alfabesi öğrenildikten sonra eğer bir kişi Arapça biliyorsa hızlı bir şekilde dili öğrenecektir diye bir iddiam var. Arapça bilmezseniz öğrenemezsiniz gibi bir anlam çıkmasın. Sadece iki dili kıyaslamak adına bunları söylüyorum. Bilmeyenler de çok kolay bir şekilde öğrenebilirler.
İbranice Alfabesine Göz Atalım. Matbu Olan İbranice Alfabesi
İbranice Alfabesinin El Yazısı Şekline Göz Atalım