İBRANİCEYE BAŞLARKEN

YABANCI DİL İBRANİCE

Arapçayı kolay bir şekilde öğrendim diyemem. Orta seviyeye gelmem epey bir vakit aldı. Şuan hala Arapçaya devam ediyorum, bunun yanında 8-9 ay önce İbraniceye başladım. İşte benim maceram...

İbraniceye tam anlamıyla sıfırdan başladım, çalışma kitabımızın pdfsini alınca neresinden tutacağımı bilemedim, sayfa numaralarını görünce, alt kısmına geleceğinden, kitabı nasıl tutacağımı anladım. Harflerin yazılışı ilginç geldi önce. Kiril alfabesi mi acaba dedim, değilmiş tabi ki. Alfabe değişik olunca hemen vazgeçme düşüncesi sarıyor her yanınızı, işte o zaman bu düşünceye hiç kulak vermeyin, çünkü sizi belki biraz zorlayacak tek şey bu alfabeyi sökmektir. Harfleri öğrenme aşamasında moralinizin bozulmasına müsaade etmeden azimle devam edin.

Harflerin yazılışını az çok öğrendikten sonra sıra kelimelere geldi. Hangisi fiil hangisi isim ayırt etmek zamanla oluyor. Sık kullanılan kelimeleri ezberliyoruz bu arada, nasıl yazıldığını ve nasıl okunduğunu öğreniyoruz. Kelimelere gelen ekleri ayırt etmeyi öğrenmem gerekti öncelikle, işte bu yüzden kelimenin yalın halini bilelim ki ekleri de ona göre anlayabilelim. Bir sonraki aşama ise bu ekler ne işe yarıyor. İsimse başına belirlilik ifade eden He (ה) harfi gelmiş mi gelmemiş mi, fiilse geçmiş zaman mı, şimdiki zaman mı, gelecek zaman mı, işte bütün bunlar eklenecek harflerle veya değiştirilecek harflerle oluyor.

İbranice öğrenmek zor değil hem de hiç zor değil, yeterince iyi bir motivasyonunuz varsa İbranice de dahil istediğiniz dili öğrenebilirsiniz. Arapçadan İbraniceye geçen birçok kelime var. Bazısı aynen olduğu gibi geçmiş, bazısı hafif değişikliğe uğramış. Fiil çekimleri Arapçadaki çekimlere çok benziyor.

Bu benzerliği çok seviyorum, bana tanıdık bir his veriyor, Bu tanımışlıkla kendimi daha iyi hissederek ilerlememe yardımcı oluyor. Daha önce hiç gitmediğim bir beldeye, tanıdık bir dostla beraber gitmiş gibi oluyorum böylelikle.

Telaffuz hakkında da birkaç şey söylemek isterim. Şöyle ki başlarda harfler çok kalın gibi geldi kulağıma, bir de konuşan kişi boğuluyormuş gibi ses çıkarıyordu bana göre. Günbegün kulağım o seslere de alıştı. Şimdi dinlediğimde kendine has o sesleri de sevmeye başladığımı anladım.

Kursa başladığımda konuşulan dilin 5 bin yıl önceki Tevrat’ın dili olduğunu sanıyordum, modern İbraniceden haberim bile yoktu. Modern İbranicenin babasının Eliezer Ben Yehuda olduğunu İsrail resmi olarak kurulmadan önce Modern İbranicenin bütün temellerinin atılmış olduğunu, kelimelerin hazır olduğunu öğrendikten sonra karşıma tarihsel ve dini argümanlarla çokça harmanlanmış bir dil çıktı. Tarih bilginiz varsa İbranice öğrenmek ve öğretmek biraz daha farklı bir boyut kazanıyor kanaatimce. Hele bir de din faktörünü buna eklersek edineceğimiz kazanımlar biraz daha zenginleşebiliyor diye düşünüyorum.

İnsan tarih okurken, amacı olan insanların neleri feda ettiklerini, nelerden vazgeçtiklerini, amaçlarına ulaşmak için ne kadar çok çalıştıklarını, sabrettiklerini görmüş oluyor. Tarih, ödenen bedellerle, verilen imtihanlarla, çekilen acılarla dolu ve bunların hepsi ibret alınacak şeyler. İbranice öğrenirken daha önce bilmediğim tarihi bilgileri de öğrendim. Belki Modern İbraniceyi değil ama eski dili öğreniyorsak,  bunu tarihsel süreçten ayrı düşünmek mümkün değil.

Üniversitelerimizde kaliteli bir Arapça eğitiminden sonra, İbranice dersinin de okutulması çok güzel olurdu. Dinler tarihi araştırmaları, Sami dilleri çalışanlar, Dil bilim çalışmaları, Toplum bilim çalışmaları, farklı dillerde basın medya takibi vb. bütün bunları inceleyen, çalışan, düşünenler için meselelerin aslında incelenmelerini ilk elden sağlayan şey kaynakları orijinal dilinden okumaktır. Talebimiz bu doğrultuda ise, yapacağımız şey genelde dil öğrenmek, özelde ise Arapça, İbranice öğrenmektir.

Son olarak İbraniceyi nasıl öğreneceğini merak edenler için kendi yaptığım ve yapmayı planladığım birkaç şeyden de bahsetmek istiyorum.

Elbette en önce yol gösterici hocanızı bulacaksınız. Bize rehberlik edecek Hocamız, sabırlı öğretmeyi seven, ne yaptığını niye yaptığını bilen bir kimse olursa işimiz epey kolaylaşır.

Bu açıdan çok şanslı olduğumu  belirtmek isteri, Hocama her daim dua ediyorum, Allah bütün işlerini kolaylaştırsın inşaAllah.

Alfabeyi öğrendikten sonra kişi zamirlerini, günlük sık kullanılan fiilleri, isimleri, sıfatları öğreniyoruz. Kendimizi ifade ederken kullandığımız kelimeleri öğrenip, tekrar edip, konuşarak da üstünden geçiyorsak  bu kelimeleri artık edinmiş oluyoruz. Fiil çekimlerini öğrenirken ben, sen, o kişi zamirlerinin çekimlerini öğrenmek başlarda bizim için kolaylık olabilir. Biraz ilerledikten sonra fiil çekimlerini bütün zamanlarda ve bütün şahısların çekimini yaparak öğrenebiliriz.

Sonraki aşamada kısa cümleler veya tamlamalar ezberleyerek bildiğimiz fiilleri sağlamlaştırıp aynı zamanda da farklı kelimeler öğrenebiliriz.

Kelime öğrenmek için kullandığım en verimli yöntemin birincisi yukarıda söylediğim gibi cümle içinde veya tamlama haline ezberlemek, ikincisi ise çağrışım tekniği.

Sıfırdan orta seviyenin başına kadar bu çalışmalarla gelinebiliyor. Bundan sonra ise daha uzun metinler seçerek dinleyip, okuyarak kelime hazinemizi geliştirebilir, cümle yapısını çözebiliriz. Seçtiğimiz metinler merak ettiğimiz, ilgimizi çeken veya bildiğimiz konularda olursa işimiz biraz daha kolaylaşır ve zevkli hale gelir. Bu şekilde aşama aşama seviyemizi yükseltebiliriz. Dinlediğimiz veya izlediğimiz materyalin önümüzde metin halinde olması durumunda, bu çalışmanın bizi ileri seviyelere taşıyacağına inanıyorum.

İster dil çalışalım, isterse başka herhangi bir mevzu hakkında uzmanlık araştırması, ne olursa olsun düsturumuz “ az fakat devamlı” olduğu sürece Rabbimizin izniyle başarılı oluruz. Yüce Allah samimiyetle inanan ve çalışan bütün kullarının her daim yardımcısıdır. Bu vesileyle bütün ilim talebelerine muvaffakiyetler diliyorum. Selametle…

Ayşe Zehra

Yorum Yaz