İlim ve Medeniyet
Yeni Nesil Sosyal Bilimler Platformu
Neden İbranice Öğrenmeliyiz? İbranicenin çıkış noktası nedir?
Günümüzde bölge çalışmaları çok arttı ve bölgedeki yani Ortadoğu’daki bir ülke olan İsrail’in dilinin öğrenilmemesi düşünülemez. İslam tarihinden de bir örnek arıyorsak şayet, İbranice öğrenen Sahabemiz bulunmaktadır. Dolayısıyla Müslümanların arasından bazı kimseler bu dili öğrenmek ve İsrail üzerine araştırmalar yapmak durumundadırlar. İbranice bilen Türkiye’de çok az kimse var ve bilenler gerçekten güzel işlere imza atıyorlar. El değmemiş bir alan ve İsrail’i tanıyan insanlarımız çok yok.
İbranice geliştirmek için ne önerirsiniz?
İbranicenizi geliştirmeniz için Youtube ve Netflix’i aktif kullanmanızı ve Google’den Watch İsraeli Films Free diye aratmanızı öneririm. Bunlar daha çok dinlemeye ve izlemeye yönelik. Bir de İsrail’den getirdiğimiz İbranice gramer kitaplarında bulunan metinleri bolca okumanızı öneririm. Bunları benden istemeniz halinde size gönderebilirim. Sefer-li.net’den hikayeler okumanızı ve Libgen’de bulacağınız İbranice kitapları okumanızı öneririm. Ayrıca internetten wikipedia ve Academia’dan İbranice makaleler okumanızı tavsiye ederim. Birçok gazete var, gazete diline aşina olmanız için bolca okumanızı ve Hadşon isimli siteyi kullanmanızı öneririm. Analiz yazılarını da mutlaka okuyun ve çevirmeye çalışın.
İbranice öğrenmek bizim açımızdan Filistinle ilgili nasıl Avantajlı olabilir?
İsrail üzerine çalışmalar yapmak ve İsrail’i tanımak aslında çok önemli. Karar alma mekanizmalarını, ülkenin demografik yapısını, Tarihini ve Siyasetini çok iyi bilmeliyiz ki Filistinlilere yardım edebilelim. İlmin kıymeti her yerde zikredilmektedir ve Alimin mürekkebi çok değerlidir. İsrail anlaşılmadan Ortadoğu anlaşılmaz ve İbranice bilinmeden de İsrail anlaşılamaz. Ama bu bizim Arapça öğrenmemize engel değildir. İki dil yakın olduğundan Arapça bilenler İbraniceyi daha kolay öğreniyorlar. Arapçaya verdiğimiz ehemmiyeti İbraniceye vermezsek kaybederiz.
Ben uygun bir metod ile 8 ayda çok iyi bir seviyede İbranice öğrenilebileceğine inanıyorum. 8 aylık eğitim sonucunda İbranice kendi kendimize ilerleyebilir ve bağımsız metinler okuyup, araştırmalar yapabiliriz. İlk dili öğrenmeniz ikinci dili öğrenmenize göre zor olacaktır. Kolaylık olsun diye alfabesi Latin alfabesi olan bir dil seçilebilir. İngilizce bilmeniz mevcut şartlarda çok önemlidir.Ev ortamında eğer online bir eğitim alırsanız öğrenebilirsiniz. Hazırladığımız kitaptan da öğrenebilirsiniz ama en kısa yol online eğitim almaktır.
İbranice Arapça'dan önce mi, sonra mı öğrenilmelidir?
İkisi de olur, Arapçayı önce öğrenip sonra İbraniceye başlayabilirsiniz. Sonrada Filistin lehçesini öğrenmeye başlayın mutlaka. Filistin lehçesi ile Suriye ve Ürdün lehçesi neredeyse aynıdır. Aynı anda 3 ülkenin de lehçesini öğrenmiş olursunuz ve Türkiye’de yaşayıp da Suriye lehçesini bilmek de çok avantajlı olur.
Dili öğrenmeye nereden ve hangi kaynaklardan başlamalıyız? Kitap film dizi müzik Tavsiyeleri var mıdır? Günümüz İbranice ile kadim dönemdeki aynı mi? Kudüste şuan nasıl bir İbranice kullanılıyor? İbraniceye özel pratik yapabilecegimiz bir platform var mıdır? Teşekkür ederim
Övünmek için söylemiyorum ama piyasadaki en iyi kaynak şuan bizim hazırladığımız “İbranice öğreniyorum-başlangıçtan ileri seviyeye” isimli kaynaktır. Bu kitap elinizin altında mutlaka bulunmalı. Çok fazla film ve dizi var. Netflix’i mutlaka kullanın. Günümüz İbranice ile kadim İbranice büyük oranda benzer, 10 yaşındaki bir Yahudi çocuk Tevratı okuyup anlayabiliyor artık. İbranice pratik için bazı telegram kanalları bulunmaktadır. Telegramdan aratırsanız, karşınıza çıkma olasılığı yüksek. Rica ederim. Kudüs’te bulunan Yahudiler bizim bugün öğrendiğimiz ve öğrettiğimiz İbraniceyi konuşuyorlar. Dindar olan Yahudilerin bir kısmı İbranicenin "Kutsal" olduğunu ve ibadet dili olarak sadece kullanılmasını savunuyorlar. Bunu savunanlar Yidiş konuşmaya özen gösteriyorlar. Eliezer Ben Yehuda'da İbraniceyi günlük dil yapmaya çalıştığı için kafir ilan edilmişti. Bu gibi şeyleri bilmek lazım. Kolaylılar...
Ibranice yuzyillarca Turkislam cografyasinda kullanildi ve sami dili olmasi yonunden arapca ile bagini anlayabiliriz ancak modern Türkceye tesiri ne ölçüdedir?
Modern Türkçeye bir tesiri olduğunu ve zikre değer bir tesiri olduğunu düşünmüyorum. Daha çok Arapça, Aramice ve Habeşçe gibi Semitik diller ile bağlantısı bulunmaktadır.
Arapça ve İbranice Arasındaki Karşılaştırma
İbranice kadim bir dil ama dil modern ihtiyaçları karşılayacak düzeyde değildi ve bu yüzden dilde yenileme hareketi 1800 lü yılların sonunda olmaya başladı. Bu hareket sonucunda yüzlerce yeni kelime icat edildi ve günümüzde de yeni kelimeler kendine yer buluyor. Arapçada böyle bir kesintisizlik olmadı ve Müslümanlar Arapçaya hep sahip çıktılar diye biliyorum. Dolayısıyla dil gelişti ve kelime sistemi oldukça gelişmiş bir dildir. Eserler Arapça verilmiştir ve Arapça birçok kültürü ve dili etkilemiştir. İbranice bile Arapçasız var olamaz.
İbraniceye nerden ilgi duydunuz merak etme sebebiniz neydi?
Filistin meselesi gündemde olduğu sırada İsrail’i yakından tanımak istedim. İbranice öğrenen Sahabe olduğunu duyunca da hemen çalışmalara başladım. Ondan öncesinde 3 dili belli bir seviyede öğrenmiştim ve Ortadoğu uzmanı olmak gibi bir hedefim de vardı. Bölgenin tüm ülkelerinde bulunmak ve tüm dillerini öğrenmek istedim. Bu gibi sebepleri sayabilirim.
İsrail'de eğitim almak için ne yapmam gerekiyor
Tabii ki çok fazla yol vardır. Ama iki sık başvurulan yoldan bahsedeyim. İsrail’in devlet bursları oluyor ki almanızı tavsiye etmem. Daha sonrasında başınız ağrıyabilir. Bir de Meb’in bursları oluyor ve onu almanızı şiddetle tavsiye ederim. İbraniceyi iyi bir şekilde öğrenin ve ondan sonra bu bursları kovalayın derim. Bir de Ales ve YDS puanlarınız yüksek olsun. Diğer bir yöntem ise Kudüs üzerine çalışmalar yapan vakıflardan destek alıp, o şekilde İsrail’de eğitim alabilirsiniz.
İbranice öğrenmenin önemi nedir? Hangi alanlarda işimizi görür. Bize katkısı neler olur
Buna şöyle bir cevap vereyim. Bu dil işinize yarayacaksa ve kullanmayı düşünüyorsanız mutlaka öğrenin. Mutlaka sizi ileriye taşır ve öne çıkarır. Türkiye’de bu dili bilen sayısı hala çok az. O yüzden öğrenip, ilmi çalışmalarda bulunabilirsiniz. Orta doğu veya Levant çalışacaksanız, Tarih, uluslarası ilişkiler ve Dinler Tarihi alanında çalışacaksanız bu dil çok önemlidir.
Eski İbranice ve modern İbranice arasındaki fark nasıl oluştu ? Genel olarak lehçe farkı mı var yoksa daha büyük farklarda var mı? Harflerin ilk oluşumu ve şuanki durumu arasında değişim var mıdır ? Yahudiler modern İbranice’ye nasıl bakıyorlar, yani eski İbranice’yi asıl İbranice olarak değerlendirip asimile olmuş hissediyorlar mı? İbranice’nin modernleşmesine karşı çıkanlar oldu mu ?
Eski İbranice ve Modern İbranice arasındaki fark zamanla oluştu ve değişik dönemlerde farklı Lingua Francalar olduğundan dilde etkilendi. Eski İbranice biraz süslü ve abartılı bir anlatım tercih ederken, Modern İbranice de sade bir anlatım bulunmaktadır. Yüzde 90 oranında gramer olarak aynıdırlar. Harfler neredeyse birebir aynıdır. Asimile hissetmeleri yönünde bir şey ile hiç karşılaşmadım. Modernleşme süreci doğal gelişen bir süreçti daha çok ama dil olarak İbranicenin seçilmesine karşı çıkıldı. Yidiş veya Ladino seçilebilirdi.
Tesettürlü bir bayan olarak Kudüste üniversite okumak mümkün mü?
Elbette mümkün.
İbraniceyi hangi alanlarda kullanabiliriz? Medya ve dinler tarihi hariç
Orta Doğu çalışmaları, Uluslar arası İlişkiler, Çeviri alanında, Turizm Alanında ve birçok alanda kullanılabileceğini düşünüyorum.
Hocamız ibranice dahil birçok dili karşılaştırmalı olarak çalışıyor, sırrı ve çalışma yöntemleri nelerdir?
Özellikle İbranice ve Arapçayı ortak geliştirmeye çalışıyorum. Bu iki dilin benzerlikleri üzerinde çok durdum ve yazılar kaleme aldım. Çalışma yöntemimi kısa bir şekilde özetleyecek olursam, istikrar ve kararlılık olurdu. Daha önceki yazılarımda ayrıntılı bir şekilde yazmıştım ve yazımı da gruba gönderebilirim nasip olursa..
Mevcut dil kitap serisinin ikinci kitabını ne zaman çıkartacağını sorabilirseniz memnun olurum. Bir de dili pekistiricek arkadaş nerden bulabiliriz?
İki ay içerisinde çıkarmayı düşünüyoruz inşaAllah. Öğrencilerim ile sizi tanıştırabilirim. Onlar da öğreniyorlar ve birlikte pratik yapabilirsiniz.
Hazreti Yakub aleyhisselam ibranice HzYusufa hiç mektup yazdi mi?
İlk defa duydum bu soruyu. İnanın cevabını bilmiyorum ve bu gibi şeylerde Türkçede de diğer dillerde de hiç yazılmıyor. Daha çok Modern dönem üzerine sorular olursa sevinirim.
İbranice öğrenmek ne kadar kolay olabilir, İbranice sadece yahudiler tarafından kullanılan bir dil olduğu için modern zamana pek ayak uydurmuyor gibi, hocamızın düşüncesi neler?
Öyle düşünmeyin bence. Ortadoğu'daki ekonomik güç ve teknolojik güç olarak Yahudiler güçlüdür. Dillerini çoğunlukla Yahudiler konuşsa da bu çoğu dil için böyledir. Farsçayı çoğunlukla İranlılar konuşur ama sadece İranlılar konuşmaz. Mesela ben de istediğim zaman İbranice konuşuyorum ama Yahudi değilim. Dil ayak uyduruyor ve yeni hem de çok yeni ve Modern.
İbranice'nin dünyada yaygınlık oranı nedir ve bu orana göre kullanım ve öğrenim açısından önemi ne derecedir?
Dünyada 10 milyondan fazla insan konuşuyor ama etki olarak belki birçok dilden daha etkin. Yahudilerin ne kadar etkin olduklarını biliyoruzdur diye düşünüyorum. Amerika başka hiçbir ülkeyi İsrail kadar desteklemiyor. Bir süper gücün böylesi bir desteğini her ülke alamaz. En azından ben öyle düşünüyorum. Ama bu bizi yenilmez İsrail sendromuna kaptırmamalı. İsrail’in de diğer her ülke gibi zayıf yönleri olduğunu belirtmeli ve eğer üzerimize düşeni hepimiz en iyi şekilde yaparsak Selahaddin Eyyübi mezarında rahat edebilir.
Arapça ibranice dillerinin birbirine yakınlıkları nedir ve öbür dili hiç bilmiyen biri için anlaşılabilirliği var mıdır?
İki dil birbirine inanılmaz yakın. Arapça bilmiyorsanız da Türkçeye Arapçadan çok kelime geçtiğinden İbranice kelimelerin bir kısmını anlayabilirsiniz. Arapça bilmeseniz bile İbranice yine de çok kolay bir dildir.
Ibranice dilinin esrarengiz bir tarafi var mıdır, kendini muhafaza eden diller arasinda biliyoruz ibraniceyi bu durumda modern ve geleneksel ibranice arasindaki farklar nelerdir, modern ibranice nin gelisim sürecinde siyonizm in bir etkisi var mıdır? Daha var olan sorularımı insaallah programda sormak isterim
Esrarengiz bir tarafı var mıdır bilmiyorum. Herhalde alfabesi esrarengiz olabilir. Alfabesini araştırmanızı öneririm. Klasik ve Modern İbranice arasındaki farklara bildiğim şekilde cevap verdim. Siyonizmin bir etkisi evet var ve çok fazla etkili. Milliyetçilik akımları ve Siyonizm gerçekten çok etkili. Eliezer Ben Yehuda ve diğer dil üzerinde çalışanların Siyonist olduğunu unutmamak lazım.
Yeni başlamak isteyenler için tavsiyeler ve öğrenim metodları nelerdir?
Mutlaka çok çalışın ve her gününüzü son gününüzmüş gibi kendinizi ilme adayın. Dillere üvey evlat muamalesi yapmayın. Dile maruz kalın ve her boş vaktinizde dile bakın. Kafelerde, gereksiz sosyal medyada ömür tüketmeyin. Paranızı biriktirip, Kudüs’te bulunmaya ve orada Filistinli arkadaşlar edinmeye gayret gösterin. Çok fazla şey yazılabilir. Alfabe farklı olduğundan Forvo, Nakdan ve Morfix isimli siteleri çok etkin kullanın. Sıfır hata ile okuyacağım diye hedef koyun.
Neden İbranice öğrenmeli (ibrani dili ve edebiyatını yks de tercih etmiştim. Şimdi kayıt yaptıracam ama biraz tereddütlüyüm neden öğrenmeliyim, amaç arıyorum
Allah yardımcınız olsun öncelikle. İnsanları bir kalıba sokamıyoruz, kalbinizin sesini dinleyin ve elimizdeki fırsatlardan sorumlu olduğumuzu unutmayın. İbrani dili ve edebiyatında 4 yıl okuyup, bir cümle kuramayan birine dönüşürseniz, fırsatı değerlendiremeyenlerden olursunuz. Bu yüzden bölümü birincilikle bitirmeye gayret gösterin. Ama asla Yahudileri kendinize dost edinmeyin. Onlar gibi düşünmeyi öğrenin ama onlar gibi hareket etmeyin.
İbranicenin İsrail’in kuruluşuna kadarki süreci hakkında bilgi alabilir miyim?
Bunu derste anlatmayı düşünüyorum. İnşaAllah katılırsanız cevabını duyacaksınız.
İbranice dilinin önemi veya diğer dillerden farklı bir özelliği var mı?
Her dilin diğer diller ile ortak ve farklı özellikleri vardır. Bir nevi bazı açılardan unique bir dildir ama birçok açıdan da Semitik diller ile benzerlik gösterir.
İbraniceyi yaygın kullanmak mümkün mü? Arapça Farsça ve diğer dillerle yakınlığı nedir? Türkiye’de İbraniceyi öğrenebilmek mümkün mü?
Türkiye’de çok iyi seviyelerde bu dili öğrenebilirsiniz. Yakında A1 İbranice kursum inşaAllah açılacak ve derslerime beklerim sizi ve diğer tüm arkadaşları.
Bugüne kadar bu sahada anlam veremediğiniz bir şey oldu mu ?
Anlam veremediğim şeyler oldu ama insan yine de bir sebep kendince bulabiliyor. İbraniceye hiç yatırım yapılmamış olmasına (yakın zamanlara kadar) anlam veremedim. Bu dilin önünün açılmamasına anlam veremedim. Dili iyi bilenlerin hala çok az oluşuna anlam veremiyorum.
Modern İbranice’nin özellikle Almanca’dan ve daha yakın tarihte hem Fasih hem de Ammi Arapça’dan etkilendiğini biliyoruz. Yahudilerin Babil sürgünü döneminde İran’la yakın temasları olmuş, karşılıklı etkileşimler yaşanmıştır. Bu dönemde İbranice üzerinde Farsça etkisi olmuş mudur, Modern İbranice’de de bu etkiler devam etmekte midir?
Yahudiler gittikleri şehirlerde oranın dilini konuştular ve İbranice konuşmayı bıraktıklarından dillerini İbadet alanında kullandılar ve etkileşim muhakkak oldu ama olması gerekenden daha az oldu diye düşünüyorum. Daha çok Yidiş ve Ladino dilini kullandılar ve belki bu dillerde Farsça izini sürmek mümkün olabilir. Bir de Hakim dil hangisi ise onun etkisi daha çok oluyor. Yani Aramice dönemin etkin bir dili idi ve İbranicede Aramicenin etkisi çok fazla. Günümüzde Farsça ve İbranicenin hiç yakınlığı yok diyebilirim. Farsçayı da belli bir seviye bildiğimden bu kıyaslamayı yapabiliyorum.
Zeyd ibn Sabiti örnek alıp çıktım yola fakat hayat gailesi iş güç derken İbranice sadece bildiğim bir dil olarak kaldı körelmiş hissediyorum
Harika… Mutlaka dili kullanın ve videolar izleyin derim. Haberleri takip edin ve radyo dinleyin. Gündeme dair yazılar kaleme alıp, etki alanınızı geliştirmeye çalışın. Müslümanların sağlam yere basan analizlere ve yetişmiş insanlara çok ihtiyacı var. Allah niyetinizi ve amelinizi Salih kılsın.
İbranice öğrenmek birkaç yıl öncesinde kimsenin düşünmediği, aklına bile gelmediği bir dil iken, son zamanlarda öğrenilmek isteyen bir dil oldu. Bu dili öğrenmenin iyi yönlerini az çok tahmin edebiliyoruz. Bu dilin bu kadar çok öğrenilmek istemesi islama veya kudüse nasıl zararlar verir?
İlginç bir soru. Daha çok fayda vereceğini düşündüğümden zararları üzerine kafa yormadım. Ama kafalarımızın ve düşüncelerimizin Yahudileşmesinden sakınmalıyız. Yani İsrail hayranlığı olmamalı. İsrail’e ve Siyonistlere mesafeli durmalıyız. Kendimiz bilinçli olmalı ve İsrail’i o şekilde tartmalıyız. İsrail’in propaganda gücü fazla ve oyuna gelmemeliyiz. Ama aramızdan bazıları çıkıp Zeyt ra Efendimiz gibi İbraniceyi öğrenmeli ve İsrail üzerine ciddi Araştırmalar yapmalıyız. Allah bizleri Siyonistlerin oyunlarından korusun.
Kaybolan bir dili tekrardan diriltmek için ilk adımı bilim midir? Teşekkür ederim.
Aslında dil kaybolmadı ama insanlar konuşmuyordu sadece. Bunu detaylı bir şekilde sunumda anlatacağım. Bilim elbette çok önemli ama daha çok burada inanmışlık ve mücadele örneğini görüyoruz. Yani geleceği doğru tahmin etmesini sağlayan öngörüleri güçlü olan isimler vardır. Onların yatırımları doğru olabiliyor. İbranice tam manasıyla ölmedi edebiyat ve ibadet dili olarak devam etti.
Kudüs'ün İbraniler açısından bu denli önemli olma nedenlerini daha geniş bir anlatımla dinlemek isterim.
Bu benim alanın biraz dışı oluyor. Özellikle bu alanda çalışan Türkiye’de kaliteli Hocalarımız var. Onları dinlemenizi ve kitaplarını okumanızı dilerim. Benim de gezi yazılarımda bazı kesitler anlatmıştım. Hayfa gezi yazısı ve Kudüs İbrani Üniversitesi yazılarımda biraz talebinize karşılık bulabilirsiniz.
Programdan beklentiler kısmından bazı beklentilere cevabım.
Aslında Kudüs bilincini kendimde kalıcı hale getirmek ve başkalarına bu bilinci oluşturmak istiyorum .Onun için her alanda donanımlı olmak için çalışıyorum.Musluman her alanda kendini donanımlı hale getirmelidir .
Müslüman donanımlı olmalıdır çok doğru bir söz. Ama çağın şartlarının getirdiği donanımı donanmalıdır. Yani her alana el atmaya çalışmayalım lütfen ve bir alanda iyi olmaya çalışalım. Her şeyi elde etmek isteyen, hiçbir şeyi elde edemez maalesef.
3 Mescid için kumbara oluşturdum. Kendimi eğitmeye çalışıyorum. Kudüsle Mescidi Haram ve Mescidi Nebevi ile ilgili bulduğum tüm belgeselleri izliyorum. Dedim ki dil de bilmeliyiz . Dün Arapçaya başladım. Bugün önüme böyle bı eğitim çıktı
Çok örnek bir davranış ve umarım hedefinize ulaşırsınız. Bu yapılan davranışı mutlaka sizler de görün. Sizlere de örnek olur bu davranış inşaAllah. Tek bir eklenti, oralara çoğumuz namaz kılmak ve ibadet etmek için gidelim. Uhrevi sebepler daha öncelik olsun. Ama Kudüs’e bir de aramızdan bazıları üniversitelerinde okumak ve dillerini öğrenip, ciddi araştırmalar yapmak için lütfen gitsin.
İbranice eğitiminin Dicle veya Artuklu üniversitesinde de verilmesi mümkün mü?
Artuklu Üniversitesinde verilme olasılığı bence yüksek, rektörünüzle görüşmenizi öneririm. Umarım üniversitelere de İbranice dahil olur.
İbranice Öğrenmek Günah mıdır?
Kesinlikle günah veya haram değildir. Peygamber-i Zişan döneminde bile Sahabelerimiz öğrendi. Yahudiler ve İbranice o zaman da vardı. Bugün de varlar.
Sorularınız için hepinize teşekkür ederim. Cevapların hayırlara vesile olmasını dilerim...
Ozan Dur
03.08.2023 / 11:11Amin ecmain, teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.
Büşra Yılmaz
03.08.2023 / 10:55Allah razı olsun hocam çok faydalı bir metin oldu benim için. Allah'a emanet olun