INTERNET OF THINGS (NESNELERİN İNTERNETİ) NEDİR? | İlim ve Medeniyet
IOT

Bilgisayarların ve telefonların İnternet kullanmaya başlamasından sonra artık nesnelerin İnternet’i yani İnternet of Things(IOT) de konuşulmaya başlandı. İnternet of Things(IOT)  bugünlerde sıklıkla duyduğumuz ve ileride daha da fazla duyacağımız bir kavram.

İlk kez 1999 yılında Kevin Ashton tarafından kullanılan bu kavram gelişen teknoloji ile geniş bir vizyona erişti.

İnternet of Things, nesnelerin internet aracılığıyla birbiriyle ya da daha büyük sistemlerle iletişim halinde, birbirlerine komut vererek faaliyet yapmaları sağlayan bir iletişim ağıdır. IOT  ile nesnelere takılan sensörler vasıtasıyla gerçek zamanlı veri toplanacak ve değerlendirecek, aynı veya başka bir cihaz tarafından değerlendirmeye cevap niteliğinde eylem gerçekleştirilecek. Bir nevi yapay sinir sistemi benzeri bir yapı olacaktır.

Nesnelerin interneti ile artık sadece insanlar arası iletişim olmayacak. M2M yani makineler arası iletişim de olacak. Makineler birbirlerine komut verecek ve birbirleri arasında bilgi aktarımında bulunacaklar.

Aslında bakılırsa günümüzde de IoT  örneklerini sıklıkla görmekteyiz. Otobüs duraklarındaki hangi otobüsün kaç dakikaya geleceğini gösteren sistem,  evin sıcaklığını ölçüp kombiyi ona göre çalıştıran sistem, saksıdaki su oranını-nem oranını ölçüp ona göre su takviyesi yapan sistem…

İlerleyen süreçte bizi daha komplike yapılar bekliyor olacak.  Belki de Buzdolapları yakın gelecekte içinde bulunan malzemelerin listesini kendi çıkarıp azalan malzeme olduğu zaman en yakındaki markete bildirerek otomatikmen mutfak alışverişinin yapılmasını sağlayacak. Bu yönden bakıldığında IoT ile hayatımızı çok daha kolaylaşacak gibi gözüküyor. 

Akıllı telefonlar, akıllı saatler, akıllı arabalar, akıllı ev sistemleri derken artık hemen her şeyin akıllısı çıktı, çıkmaya devam ediyor.  Artık akılsız hiçbir şey kalmayacak.

Samsung, Google, Apple gibi kuruluşlar Nesnelerin İnterneti için ciddi derecede yatırımlar yapıyor. Sürücüsüz arabalar, ameliyat yapan cerrahi robotlar, fabrikalarda kullanılan seri üretim robotlar…

Şimdilerde Apple Watch, Samsung Gear gibi internete bağlı giysiler epeği yaygınlaştı. 2020’ye kadar 10.2 milyon akıllı giysinin piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Yapılan araştırmalara göre bugün internete yaklaşık 10-11 milyar cihazın bağlı olduğu tahmin edilmekte ve bu rakamın 2020 yılında 50 milyara ulaşacağı öngörülmektedir.

Evet Nesnelerin İnterneti her geçen gün yayılıyor. Belki de ilerleyen zamanlarda internete bağlı olmayan nesne kalmayacak, her nesne internet aracığıyla birbirine de bağlı olacak. Jetgiller dizisinde olduğu gibi bir hayat bizi bekliyor olabilir…

Avatar photo

Özkan YILDIRIR

Okur-Yazar, Yazdıkları herkesi Bağlar Öğrenim Görevlisi


Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul