DEYR YASİN KATLİAMI VE HÜSEYNİ AİLESİ- FİLİSTİNLİLERE AİT BİR MÜZE

BATI ASYA GEZİ - ANI

Değerli okuyucular bu yazımda size rastgele  keşfettiğim bir müzeden bahsetmek istiyorum. Bu müzeyi rast gele keşfettik. Bu müze diğer müzelerden farklı bir müzedir. Filistin'de kurulan diğer müzeler gibi Yahudilere ait değil, Filistinlilere ait olan onların kültürlerini ve geleneklerini tanıtan bir müzedir. Müze özellikle Yahudilerin uyguladığı etnik temizlik ve katliamdan kurtulan çocuklara eğitim vermeye kendisini adamış bir isim olan Hüseyni ailesinden bir kadının hayatını bizlere anlatıyor. O kadının ismini şuan hatırlamıyorum ama Kudüs Müftüsü Emin El-Hüseyni’nin adını biliyorsunuzdur. Müftünün soyundan olan bu kadın kendisini katliamdan kurtardığı çocuklara ve onlara eğitim vermeye adamıştır. Bu müzenin giriş katında o kadının hayatından kesitler ve Yahudilerin 1948 yılında yok ettiği köylerin hikayesini göreceksiniz. Özellikle yeni tarih çalışmaları ve belgelerin ulaşıma açılması sonucu anlaşılmıştır ki Yahudiler Filistinlilere etnik temizlik uygulamıştır ve onları yerlerinden etmiştir. Siyonist tarih yazımının iddia ettiği gibi Filistinliler kendi terk etmemişlerdir. Onlar terk edilmeye zorlanmış ve tehdit edilmişlerdir. Bunun üzerine Filistinliler evlerinden kovularak mülteci durumuna düşmüşlerdir. Bu müzede kitapların ve Filistinlilere ait geleneklerin olduğu fotoğrafları göreceksiniz. Bu müzenin kendisi American Colony Hotel’in içerisinde bulunmaktadır. Kudüs’e gittiğinizde kesinlikle ziyaret ediniz.

Müzenin girişi burasıdır

Hüseyni ailesinden olan ve çocuklarla ilgilenen kadın işte bu!

Şimdi ise katliam yapılan Deyr Yasin ve yok edilen diğer köylerin fotoğrafının olduğu bir görseli paylaşıyorum.

Deyr Yasin ile ilgili kitaplar

Müzenin içerisinde çektiğim diğer görselleri paylaşmak istiyorum.

Yukarıda kadının ismini unuttuğumu söylemiştim. Ama fotoğraflara bakınca kadının ismini bulabildim. Aşağıdaki görselde ismini ve biyografisini bulabilirsiniz.

Müzenin üst katında aşağıdaki kitabın yazarıyla karşılaştım. Kendisi Osmanlı dönemini çalışıyordu. İngilizce biraz sohbet ettik. Bana kitaplarını verdi. Şuan İstanbul'da olması lazım kitapların. Eğer kitaplara ulaşabilirsem onların da görsellerini buraya eklerim. Osmanlıyı nasıl buluyorsunuz diye ona sordum. O da not perfect but good dedi diye hatıramda kalmış. Yakında Türkiye'de bir kitabının çıkacağını söylüyordu ama Allahu alem bilmiyorum çıktı mı çıkmadı mı.

Ozan Dur
Ozan Dur

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nden mezun Filistin ve İran Araştırmaları- yazar [email protected] Poliglot (8), dillere dair Çalışma Alanım Ortadoğu ve Diller

Yorum Yaz