- 26 AĞUSTOS 2016
- 3. KÖPRÜ
- 3. KÖPRÜ AÇILIŞI NE ZAMAN
- 3. KÖPRÜ KİM AÇTI
- 3. KÖPRÜ KİM YAPTI
- 3. KÖPRÜ NE ZAMAN AÇILDI
- 3. KÖPRÜ NE ZAMAN BAŞLADI
- 3. KÖPRÜ NE ZAMAN BİTTİ
- 3. KÖPRÜ NE ZAMAN YAPILDI
- 3. KÖPRÜ NEDİR
- 3. KÖPRÜ NEREDEDİR
- 3. KÖPRÜ ÖZELLİKLERİ
- KÖPRÜNÜN TARİHÇESİ
- KUZEY ÇEVRE OTOYOLU
- KUZEY ÇEVRE OTOYOLU GÜZERGAHI
- KUZEY ÇEVRE OTOYOLU KİM YAPTI
- KUZEY ÇEVRE OTOYOLU KULLANIMI VE ÜCRETLERİ
- KUZEY ÇEVRE OTOYOLU NE ZAMAN AÇILDI
- KUZEY ÇEVRE OTOYOLU NEREDE
- KUZEY ÇEVRE OTOYOLU TRAFİK
- KUZEY ÇEVRE OTOYOLU UZUNLUĞU
- KUZEY ÇEVRE OTOYOLU YOL DURUMU
- KUZEY ÇEVRE OTOYOLU YOL TARİFİ
- NEDEN ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ AÇILIŞ
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ ARAÇ GEÇİŞLERİ VE ÜCRETLERİ
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ GEÇİŞ ÜCRETİ
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ GÜZERGAHI
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ HANGİ DÖNEMDE YAPILDI
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ HANGİ TARİHTE AÇILDI
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ HARİTA
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ KAÇ ŞERİT
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ KİM YAPTI
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ MALİYETİ
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ NE KADAR
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ NE KADAR SÜRDÜ
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ NE ZAMAN
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ NE ZAMAN AÇILDI
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ NEREDE
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ REKLAMI
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ SONDAKİKA
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ TRAFİK
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ ÜCRETİ NE KADAR
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ UZUNLUĞU
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ YOL DURUMU
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ YOL TARİFİ
- YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜNÜN AÇILIŞI
Birçok özelliği bakımından Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı olma niteliğindeki Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu açıldı.
Sarıyer Garipçe’de düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, helikopterle geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış öncesinde köprüye adı verilen Yavuz Sultan Selim Han’ın türbesini ziyaret etti ve tören alanına helikopterle geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım‘ın yanı sıra TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili de katılıdı.
KÖPRÜNÜN TARİHÇESİ
İhalede Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Odayeri-Paşaköy’ün yap-işlet-devret modeli ile ve Kuzey Marmara Otoyolu (kalan kısımlar)’nun da özkaynakla inşa edilmesi şeklinde planlanmıştır. Yatırımın KDV’den istisna tutulması sebebiyle ihalesi 15 gün ertelenmiştir. 20 Nisan’da yeniden ihalesi yapılmıştır. 11 firmanın şartname aldığı ihalede 5 firma teklif vermiştir.
- Salini-Gülermak Ortak Girişimi
- İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu,
- China Communications Construction-Doğuş İnşaat Ticaret AŞ-Yapı Merkezi-Arkon İnşaat Ortak Girişimi,
- Mapa İnşaat ve Ticaret AŞ
- Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Limak İnşaat-Makyol İnşaat-Kalyon İnşaat
İhaleyi 29 Mayıs 2012 tarihinde İçtaş-Astaldi (İtalyan) ortaklığı kazanmıştır.[5] Köprünün temelleri dönemin cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımı ile 29 Mayıs 2013’te atılmıştır
6 Mart 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu ve dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla köprüdeki son tabliyenin montajı ile iki kıta üçüncü kez birleşmiştir.
NEDEN ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ?
Her ay 20 bin yeni aracın trafiğe katıldığı İstanbul’da kayıtlı olan yaklaşık 2,5 milyon araç bulunmaktadır. Hâlihazırda İstanbul Boğazı üzerinde bulunan 2 köprü ise özellikle günün belirli saatlerinde yaşanan aşırı yoğunluk nedeniyle tam anlamıyla işlevini yerine getirememektedir. Bu nedenlerden dolayı Boğaz’a üçüncü bir köprünün yapılması 2000’li yıllardan itibaren sıkça dile getirilmeye başlanmıştır. Ancak ilk somut adımın atılması, 2009 yılında 60. hükûmet döneminde gerçekleşti. Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, üçüncü köprünün gerekli olduğunu ve derhâl -bir an önce, kısa sürede, ivedilikle- yapılması gerektiğini savunarak, helikopterle köprünün güzergâhını belirlemek için keşif gezileri yaptı.
YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜNÜN AÇILIŞI
Sarıyer Garipçe’de düzenlenen açılış törenine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile çok sayıda davetli katılmıştır.
Köprünün açılışında Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Azerbaycan Meclis Başkanı Oktay Asadov, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili, eski Lübnan Başbakanı Suat Hariri’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda yabancı konuk da yer almıştır.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in yaptırdığı toplu duanın ardından kurdele kesilerek, Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete açılmıştır. İlk geçişi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile konuklar, Cumhurbaşkanlığı otobüsüyle gerçekleştirdi. 27 Ağustos 2016 saat 00:00’da köprü araç trafiğine açıldı.
YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ ARAÇ GEÇİŞLERİ VE ÜCRETLERİ
İhaleyi kazanan yatırımcıya, günlük 135 bin otomobil eşdeğeri geçiş güvencesi verildi. Devlet, öngörülen sayıda aracın geçmemesi halinde, aradaki farkı yatırımcıya ödeyecek.
YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR?
2016 yılı sonuna kadar köprüden geçen her otomobil 9.90, ağır vasıtalar ise 21.29 Türk Lirası geçiş ücreti ödeyecek.
KUZEY ÇEVRE OTOYOLU KULLANIMI VE ÜCRETLERİ
- Kurtköy-Akyazı arası (169 km) kullanım 22 lira, kilometre başına 13 kuruş.
Kınalı-Odayeri arası (88 km) kullanım 12 lira, kilometre başına 13 kuruş.