KIBLE MESCİDİ'NDE ÇEKTİĞİM FOTOĞRAFLAR (KUDÜS)

BATI ASYA GEZİ - ANI

Bir bayram namazı esnasında çektiğim fotoğraf. Oradakiler eğer Filistinlilerin tamamına girme izini verseler iğne atsan yere düşmeyecek şekilde kalabalık oluyordu diyorlar. İşgal altında yaşayan Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girme izni olmadığından ancak bu kadar kalabalık vardı. Şimdi ise Kıble Mescidi'nin içinde çektiğim fotoğrafları yükleyeyim.

[caption id="attachment_12335" align="alignnone" width="702"] Selahaddin Eyyübi'nin getirdiği ve sonrasında yakılıp, yeniden yapılan minber.[/caption]

Hz. Ömer (r.a) Mescidi

Soner Demirsoy ve Mustafa Usta'nın  Ortadoğu''un Kalbi Kudüs isimli eserinde şu şekilde anlatıyorlar.

"Hazreti Ömer (r.a.) Kudüs-i Şerif'in fethinden sonra Kubbetüssahre'nin güneyinde üç bir kişinin kılabileceği büyüklükte bir mescid inşa ettirdi. Pek çok bakım ve onarıma tabi tutulan mescid, sonraki tarihlerde yapılan genişletme çalışmaları esnasında Mescid-i Aksanın (Kıble Mescidi'nin) içine dahil edildi."

[caption id="attachment_12337" align="alignnone" width="702"] Kitaplık[/caption]

[caption id="attachment_12338" align="alignleft" width="225"] Kitaplıkta denk geldiğim Türkçe kitap[/caption]

[caption id="attachment_12341" align="alignnone" width="702"] Dikkatimi çeken Kur'an-ı Kerimler[/caption]

Son olarak Kıble Mescidi'nde verilen ikramlardan bahsetmek istiyorum. Kıble Mescidi önünde özellikle akşamları, yiyecek ve içecek ikramları söz konusu olmaktadır. Önceleri ikramın pazartesi ve perşembe oruç tutanlar için olabileceğini düşünmüştüm ama diğer günlerde sık sık görünce ikramın çok yaygın olduğunu fark ettim. Resimde çay ikram edildiği gözükmektedir.

Ozan Dur
Ozan Dur

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nden mezun Filistin ve İran Araştırmaları- yazar [email protected] Poliglot (8), dillere dair Çalışma Alanım Ortadoğu ve Diller

Yorum Yaz