İlim ve Medeniyet
Yeni Nesil Sosyal Bilimler Platformu
Levant lehçesini öğrenirken ve öğrenmeye çalışırken kullandığım kaynaklardan bahsetmek istiyorum. Bulabildiğim kaynakları ve bu yolda ilerlerken sizlerle tavsiyelerimi paylaşacağım. Levant lehçesi dediğimiz lehçenin içinde Ürdün, Lübnan, Filistin ve Suriye lehçeleri bulunmaktadır. Bunlar birbirine yakın olmakla birlikte bu genel lehçe adı da Fasihe en yakın lehçe diye söylenilmektedir. Türkçede hazırlanmış bir kitap ve İngilizce hazırlanmış bir kitap paylaştıktan sonra bu lehçeleri öğrenebileceğiniz kanallar paylaşmak istiyorum.
Akdem'den çıkan Arapçanın Lehçeleri 1 (Suriye, Filistin ve Ürdün) isimli bir kitap bulunmaktadır. Kitabı incelediğinizde bu lehçelerin birbirine büyük ihtimalle coğrafi yakınlıktan dolayı ne kadar benzediklerini görüyorsunuz. Kitapta örnek olarak birçok cümle bulunmaktadır.
Bahsettiğim İngilizce kitap ise; Nasser M. İslem: Colloquial Palestinian Arabic isimli kitabıdır. Bu kitabı inceledim gayet güzel. Kendi kendine öğrenmeye uygun ve her halükarda takıldığınız yerleri sorabileceğiniz birisi olursa güzel olur. Türkiye'ye okumak için gelen Filistinli de çok var ve arkadaşlık kurarsanız, daha kolay öğrenirsiniz.
Benim de faydalandığım bir Youtube Kanalı var. Maha Hoca'nın kanalı gayet güzel. Kendisinden ders de alabilirsiniz.
Diğer birkaç kanal daha paylaşacağım. Levant Arapçası için bir kanal,
Lübnan Lehçesi için ise aşağıdaki kanala bakın.
Levant lehçesini kısa film kesitleriyle öğrenebileceğiniz güzel bir Youtube Kanalı
Ürdün lehçesi için bir instagram sayfası
Suriye Lehçesi için bir instagram sayfası
Filistin lehçesiyle ilgili yapılmış bir dizi var ve onu da izleyebilirsiniz.
Yahudilerin Filistin lehçesi için bir çalışması var. Aynısını ve daha güzelini bizler de yapmalıyız. Kelime arattığınızda bulabiliyorsunuz. Bu alana el atmamak düşünülemez. Siteyi aşağıda paylaşmak istiyorum. Kelimelerin anlamı İbranice olarak veriliyor. Bu durumda İbranice bilmek gerekiyor.
Yorum Yaz