OLAY ANALİZİ: 8 HAZİRAN 2016 MİDYAT SALDIRISI

GÜVENLİK VE TERÖR

2016 Midyat saldırısı, 8 Haziran 2016’da yerel saatle 11.00 civarında Mardin ilinin Midyat ilçesindeki ilçe emniyet müdürlüğü binası önünde düzenlenen saldırıdır.

Saldırının Amacı Neydi?

Saldırıdan önce yaşanan gelişmelere bakıldığında saldırının hedefi daha iyi anlaşılacaktır. 1 Haziran 2016 tarihinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar; Şırnak ve Nusaybin’de yürütülmekte olan operasyonları yerinde incelemek için bölgeye intikal ederek Nusaybin’de incelemelerde bulunmuştur. Bu ziyaretin ardından 3 Haziran’da Şırnak il merkezinde ve Mardin ili Nusaybin ilçesinde yürütülen operasyonların sona erdiği açıklanmıştır. Ayrıca 6 Haziran tarihinde Şırnak ilinin Silopi ilçesinde de teröristlerce tahrip edilen 16 camiinin yeniden ibadete açıldığı ulusal medyada yer almıştır. Operasyonların nihayetinde Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada Nusaybin’de 495, Şırnak’ta 505 terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği belirtilmiştir.

Bu gelişmelerin ardından 7 Haziran’da İstanbul Vezneciler’de ve 8 Haziran’da Midyat’ta saldırıların gerçekleştiği görülmektedir. 7 Haziran Vezneciler saldırısını terör örgütü PKK’nın kolu olan TAK ve 8 Haziran saldırısının ise PKK’nın askeri kanadı olan HPG tarafından üstlenilmesinin; bölgedeki normalleşme süreci ve operasyonlarda çok sayıda terör örgütü mensubunun öldürülmesi ile ilişkisi olduğu görülmektedir. Nitekim Midyat saldırısı sonucu HPG tarafından yapılan açıklamada, Midyat saldırısının Nusaybin’de öldürülen teröristlerin anısına gerçekleştirilmiş “fedai” bir eylem olduğu belirtilmiştir.

 Saldırı Nasıl Gerçekleşti?

Saldırı, intihar saldırısı olarak patlayıcı yüklü araçla gerçekleştirilmiştir. Patlayıcı yüklü bir minibüs ile Midyat İlçe Emniyet Müdürlüğü binasına girmeye çalışan saldırgan, beton blokları ve demir bariyerleri aşamamış ve bina girişindeki polislerce araca ateş açılmıştır. Yaklaşık 1 ton patlayıcı yüklü minibüs, beton bloklar ve demir bariyerlerin önünde saldırgan tarafından infilak ettirilmiştir. Saldırgan, kullandığı minibüse bir kargo firmasının amblemlerini yapıştırarak kargo aracı görüntüsüyle güvenlik kontrolünü aşmayı hedeflemiştir. Bu bağlamda, emniyet binasının önünde beton bloklar ve demir bariyerlerin bulunması, daha büyük bir facianın yaşanmasını önlediği görülmüştür.

Neden Midyat?

Saldırının gerçekleştirildiği Midyat ilçesi, bölgede tarihi ve turistik bir şehir olarak ön plana çıkmaktadır. Bu ilçede gerçekleştirilen saldırının amaçlarından biri de terörizmi sakin şehirlere yayma ve özellikle hendek siyasetine kapı açmayan şehirlere bedel ödetme amacı da gütmektedir. Saldırının gerçekleştirildiği Nusaybin Caddesi ilçenin en merkezi yerlerinden biri ve sivillerin yoğun olarak kullandığı konumlardan biridir. Bu yönüyle güvenlik güçlerinin yanında sivillerin de saldırının bir hedefi olduğu ortaya çıkmaktadır.

Saldırının Etkileri

Saldırının ardından 2’si kadın 3 polis şehit olmuş, 3 vatandaş hayatını kaybetmiş ve toplamda 51 kişi yaralanmıştır. Midyat saldırısı uluslararası arenada, Türkiye’de gerçekleşen sıradan bir saldırı olarak yer bulmuş olsa da ulusal bağlamda çok ses getirmiştir. Zira sivillerin ağırlıklı olarak zarar gördüğü bu saldırının ardından Türkiye’de çok sayıda sivil toplum kuruluşu tarafından kınanmıştır. Mardinli vatandaşlar PKK’ya büyük tepki göstermiş ve halk Türk bayraklarıyla şehir merkezinde sokaklara dökülmüştür. Saldırıdan sonra inceleme yapmak üzere bölgeye giden Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Altan Tan, vatandaşların tepkisiyle karşılaşmış ve bölgeden uzaklaşmıştır.

Kriz Yönetimi ve Alınan Önlemler

Şiddetli patlama nedeniyle çevredeki ev ve işyerlerinde ciddi maddi hasar meydana gelmiştir. Bölgeye, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri gönderilerek, polis ekiplerine takviye olarak jandarma da devreye girmiş ve stratejik yerlerde güvenlik önlemleri alınmıştır. Mardin il merkezinden de ilçeye takviye polis ve sağlık ekipleri sevk edilerek, izindeki doktorlar acil olarak göreve çağrılmıştır.

Ayrıca terör saldırının medyada propaganda aracı olarak kullanılmaması için de Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK) tarafından, patlamayla ilgili geçici yayın yasağı getirilmiştir. Saldırıdan sonra, terör saldırısı tehlikesi bulunan şehir merkezlerinde polis ve askeri karakollar önünde güvenlik tedbirleri artırılarak ve güvenlik merkezlerine yakın ana caddeler trafiğe kapatılmıştır. Terör olaylarında kullanılan el yapımı patlayıcılara (EYP) karşı yeni bir düzenleme başlatılarak ve nitratlı gübre satışı yasaklanmıştır.

Öte yandan, olaydan sonra dönemin içişleri bakanı Efkan Ala tarafından olayın araştırılması için Mülkiye Teftiş Kurulu’nda görevli iki Mülkiye başmüfettişine talimat verilmiştir. Midyat’ta inceleme yapan müfettişler, bombalı araç eyleminde kullanılan aracın bir süredir Midyat İlçe Jandarma Komutanlığı’nca takip edildiğini ortaya çıkarmıştır. Bu kapsamda olayda güvenlik zafiyetinin yaşandığı ve bu gerekçeyle ilçe emniyet müdürü ve ilçe jandarma komutanının görevden alındığı belirtilmiştir.

Nasrettin GÜNEŞ
Nasrettin GÜNEŞ

Uluslararası İlişkiler | Siber Uzay & Siber Güvenlik Çalışmaları ng[at]nsrt.in

Yorum Yaz