OSMANLI'DA SALGIN HASTALIKLAR VE KARANTİNA TARİHİ

TARİH OSMANLI TARİHİ

Osmanlı Dönemi'nde salgın hastalıklar nelerdi? Salgın hastalıkla nasıl mücadele ediliyordu? Osmanlı'da karantina sistemi var mıydı? İlk karantina teşkilatı hangi padişah zamanında kuruldu? Avrupalı devletler salgın hastalıklarla mücadele konusunu Osmanlı'nın iç işlerine müdahale etmek için nasıl istismar ediyordu? Sağlık kapitülasyonları ne zaman kaldırıldı?

  • Bulaşıcı hastalıklar sebebiyle çeşitli tedbirlerin alınması ve hastalığa yakalanmış olanların tecrit edilmesi eskiden beri görülen bir uygulamadır. Osmanlı'da  “karantina”, ilk defa 1831’de, zamanın hükümdarı İkinci Mahmud’un tasdik etmesi ile uygulandı. 
  • Koleradan korunmak için başvurulacak karantina usulüne dair Hekimbaşı Mustafa Behçet Efendi’nin kaleme aldığı risale ücretsiz olarak dağıtıldı.  Geniş çapta alınan önlemler Avrupalılar'ın müdahalelerine engel olamadı ve sağlık kapitülasyonlarının doğmasına sebep oldu.
  • Osmanlı'nın salgın hastalıklarla mücadelesi ve karantina teşkilatlarına dair tüm bilgilere aşağıdaki video-belgesel  aracılığıyla ulaşabilirsiniz;

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=l82LbOCaEOo[/embed]

Abdulkadir AKSÖZ
Abdulkadir AKSÖZ

Political Science Indian Subcontinent Studies [email protected]

Yorum Yaz