Panama Dosyaları; Panamalı hukuk firması Mossack Fonseca’ ya ait olduğu söylenen ve aralarında çok sayıda bürokrat, iş adamı, şirket ile on iki dünya liderinin de bulunduğu; para aklama ve vergi kaçırma gibi yasadışı finansal faaliyetleri ortaya çıkaran yaklaşık olarak 11.5 milyon belgeye verilen isimdir. (Wikileaks belgelerinin tam beş yüz katı)
28 Temmuz 2017 itibari ile görevden alınan Pakistan Başbakanı Nawaz SHARIF(şerif), yaklaşık olarak iki yıl önce ortaya çıkan Panama Dosyalarında yolsuzluk ile adı anılan 12 dünya liderinden biriydi. Şerif, yayımlanan bu belgelerden sonra yolsuzluk iddialarından dolayı anayasa mahkemesince hakkında açılan dava sonucu başbakanlıktan alındı. Ek olarak 3 dönemdir Pakistan Başbakanlığını yürüten Şerif hakkında ömür boyu siyasetten men cezası da verildi. Başbakanın yanı sıra yolsuzluk davasında adı geçen maliye bakanı Muhammed İshak Dar da görevinden alındı.
Anayasa mahkemesi hakimlerinden Ejaz Afzal Khan’ın açıklamasında; yapılan yolsuzluklara ek olarak Nawaz’ın mahkeme ve parlementoya karşı dürüst davranmadığından dolayı başbakanlığa layık olmadığı söylemleri yer aldı. Buna binaen ömür boyu siyasetten men cezası verildiği açıklandı.
Mahkeme kararından sonra parlementoda en çok koltuğa sahip olan Navaz’ın partisinin(Pakistan Müslüman birliği-Navaz ) 2018 olağan seçimlerine kadar bir başbakan belirlemesi gerekiyor. Kararın alınmasının daha yeni olmasından dolayı erken seçim ve benzeri söylemler henüz kullanılmış değil.
Ayrıca Nawaz Şerif’in en güçlü olduğu Pencap eyaletinin başbakanı da Nawaz’ın kardeşi Şahbaz Şerif’tir. 2018 genel seçimlerine kadar parti başkanlığının Şahbaz Şerife verileceği de söylentiler arasında. Ancak bugün itibariyle Nawaz ailesinden sadece Nawaz SHARIF görevden alındıysa da; Nawaz ailesi üyelerinden bazı milletvekilleri ve devlet adamları hakkında da soruşturma başlatıldığı açıklandı. Anayasa mahkemesi başkanının yaptığı açıklamaya göre yolsuzlukları araştırmak için kurulan ortak soruşturma komisyonu 6 ay içerisinde karar verecek. Yani Nawaz ailesi üyelerinden önümüzde ki aylarda başka görevden alınmaların olacağı mümkün görünüyor.
Nisan 2017 deki açıklanan mahkeme kararında; Nawaz’ın göreve devam edebileceği açıklandı. Ancak bunu araştırmak için ortak soruşturma komisyonu kuruldu. Ortak soruşturma komisyonunun (OSE); ordu, Ulusal Sorumluluk Bürosu (NAB), Menkul Değerler Komisyonu, Federal Soruşturma Ajansı (FIA) ve diğer soruşturma ajansları temsilcilerinden oluşması kararlaştırıldı.
Yapılan araştırmalarda Şerif’in bazı çocuklarının offshore şirketleriyle ilişkilerinin bulunduğu açıklandı. Yani Nawaz ailesinin resmi servet beyanında göstermediği mal varlıklarının panama dosyalarınla ortaya çıktığı söyleniyor. Ayrıca belgeler yayımlandıktan kısa bir süre sonra Nawaz ve yurt dışında hesapları bulunan üç oğlu için yolsuzluk soruşturması yürütülüyordu. Ancak ortak soruşturma komisyonunun raporunu açıklaması sonucunda Pakistan Başbakanı Nawaz Şerif ve maliye bakanı Muhammed İshak Dar görevlerinden alındı.
Mahkeme kararından sonra ülke bazında küçük çaplı gösteriler olsa da; Nawaz Şerif’in resmi olarak istifa etmesi olayların şuan için büyümesini engelledi.
Mahkeme kararı açıklandıktan sonra bu karar muhalefet tarafından sevinçle kutlandı. Bazı muhalefet liderleri ve özellikle de Pakistan adalet partisi lideri İmran Khan’ın bu kararı zafer olarak değerlendirdiği ve alınan karardan sonra halka şeker ve tatlı dağıttığı söyleniyor.
Pakistan 11 mayıs 2013 genel seçim sonuçları
Pakistan Müslüman Birliği-Nawaz; yüzde 35
Pakistan Tahrik-i İnsaf Partisi; yüzde 17.8
Pakistan Halk Partisi; yüzde 15,7
Cemiyet-i Ulema-yı İslamiye; yüzde 3.7
Aydın GÜVEN