TARİH BÖLÜMÜ OKUYACAK ARKADAŞLARA 10 TAVSİYE

TARİH GENEL

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Tarih bölümü mezunuyum. 2017’de mezun oldum ve hala tarih okumaları yapıyorum. Tarih bölümü okuyanlara bu yoldan geçmiş birisi olarak tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

  • Tarih Bölümü seçimi

Tarih özellikle tarihi dizilerin artması ve ilgi çekici olması dolayısıyla gençleri cezbedebiliyor. Popüler tarihçilikte giderek yaygınlaşıyor ve bu malzemeleri tüketenler tarihe daha çok ilgi duyabiliyorlar. Ama akademik tarih ile popüler tarihçilik arasında farklar var. Duygu ve his Akademik tarih yazımında olmaz ve rasyonel olmak zorundadır akademisyen. Popüler tarihte heyecanlanan bir öğrenci, Akademik tarihte sıkılabilir. Zamanla bu tarz okumalarla alışkanlık kazanacaktır ama öncesinde de emin olursa güzel olur. Yani Akademik tarih yazımına dair okumalar yaparsa ve ilgisini hala çekiyorsa, o zaman başvurursa güzel olur.

  • Hazırlık

Hazırlıkta İngilizce eğitimi veren veya dersleri İngilizce olan bir Üniversiteyi seçerseniz güzel olur. Eğer İngilizceyi bilmiyorsanız öğrenmek için çok vaktiniz olacak. İlk sene öğrenirsiniz ve sonrasında da bir sonraki sene İngilizceyi oturtursunuz. Puanlarınızı en başından beri yüksek tutmaya çalışırsanız güzel olur. Okul birincisi olacağım diye hedef koyarsanız, sonrasında işleriniz rahatlar. İngilizceyi öğrendikten sonra bir Avrupa tecrübesi İngiltere, Almanya veya ABD tecrübesi yaşarsanız çok güzel olur. Oralarda dili ilerletmeye ve aksan yapmaya çalışabilirsiniz. Erasmus programlarını da düşünebilirsiniz.

  • Alan Seçimi

Tarihte çalışacağınız alanı seçmek ilgi alanlarınızla alakalı bir durum. Bunu da keşfedebilmek için dünya tarihi ile alakalı kitaplar okuyabilirsiniz. Cleve Ponting Dünya Tarihi kitabı veya William Mcneil Dünya tarihi kitaplarını okuyabilirsiniz. Birçok farklı ders göreceksiniz, dersleriniz veya öğrendiğiniz dil sizleri bir alana sürükleyecektir. Dersleri iyi dinlemeye ve dili de iyi öğrenmeye çalışın.

  • Hoca Seçimi

Size yakın hissettiğiniz bir Hoca ile lisans boyunca en az iki ayda bir kere de olsa görüşün ve görüşlerini alın. Hocadan tavsiyeler isteyin ve sizi yetiştirmesini isteyin. Hoca da sıcak bakarsa ve aranızda uyum olursa, Hoca ile sürekli görüşmeye devam edin. Hoca size dil öğrenmenizi, felan kitabı okumanızı, felan konferansa katılmanıza vs söyleyecek ve siz de yapacaksınız. Hocanın bağlantıları ile siz de bağlantı kuracak ve çevre edineceksiniz. Böylece işleriniz daha da rahat olacak. Tanıdığınız insan sayısı artacak, sosyalleşeceksiniz ve akademik bir çevre edineceksiniz.

  • Ders Çalışma

Mümkün mertebe kütüphanede çalışın. Hiçbir dersi aksatmamaya çalışın. Hocalarınızın derslerini ve anlattıklarını olduğu gibi kaydedin ve sınavda yüksek almaya çalışın. Kütüphaneden ve kitaplardan ayrılmayın. Görünür olmaya özen gösterin.

  • Yabancı dil

İngilizce öğrendikten sonra bir Doğu dili öğrenirseniz güzel olur. Bir Batı ve bir Doğu dilini çok tavsiye ediyorlar. Doğuda güçlü dillerden birisi ise Arapçadır. Arapçayı gramer ağırlıklı öğrenme hatasına düşmemenizi tavsiye ederim. Gramer sonraki iş ve okuma-dinleme ağırlıklı bir programla öğrenin. Gramer okurken de konuşurken de işimize yaramıyor. Temel şeyleri öğrendikten sonra hemen okuma ve dinleme yapmaya başlayın. Lisansta iki dili ileri seviyelere ulaştırabilir ve YDS’den 70 üzeri puan alabilirsiniz. Bu da çok işinize yarayacaktır.

  • Lisans eğitim süreci

Aksaklıklar büyük ihtimalle çıkacak. Ailenizden insanlar vefat edebilir, maddi olarak zor dönemlerden geçebilirsiniz, ailenizin başına olaylar gelebilir, hastalanabilirsiniz, kısaca her şey olabilir. Bütün bunlara rağmen lisansı bitirmek zorundasınız ve çok çalışmak zorundasınız. Başarının anahtarını Nobel ödülü alan kimseler bile çok çalışmak olarak gösteriyorlar. Hedefiniz büyük olsun ve çok çalışın. Lisans döneminde bazı sitelerde yazı yazmaya özen gösterin. Makale ve görüş tarzında yazılar kaleme alabilirsiniz. Daha çok makale yazmaya özen gösterin ve dergilere ve sitelere gönderin. Bu da sizi görünür kılacak ve dilleri de kullanırsanız, çalışmalarınız daha kaliteli olacaktır. Yavaş yavaş alanınız belirlenecek ve yazı yazabilme yeteneğinizi geliştirmiş olacaksınız. Her dersten makale yazılması istendiyse mutlaka yazın. Bunları ilerde yayınlarsınız. Yaşıtlarınızın ve rakiplerinizin neler yaptığını da öğrenin. Türkiye’deki en kaliteli üniversiteleri takibe alın ve orada ne gibi çalışmalar yapıldığını da takip edin mutlaka. Kendinizi diğerleriyle kıyaslayın ve siz ne biliyorsunuz ve onlar ne biliyorlar, bunları sürekli ölçün. Öne geçmek için de ne gerekiyorsa, yapmalısınız.

  • Yurt Dışı Eğitimleri

Yurt dışında güzel eğitimler oluyor ve sosyalleşmek, çevre edinmek, kültür tanımak, dili geliştirmek vs gibi sebeplerle bunları değerlendirebilirsiniz. Ailenizi biraz zorlasa da yazları yurt dışında geçirirseniz güzel olur. İngilizce öğrendiniz ise İngiltereye, Arapça öğrendiyseniz de Ürdün’e gidip bu dillerin eğitimlerini de alın. Bir şekilde bunu gerçekleştirecek yolları bulabileceğinize inancım tam. Şartlar zorlaştı farkındayım ama belki yarın daha da zor olacak. Çalışabilirsiniz, özel ders verebilirsiniz, her mübah yolu deneyebilirsiniz veya sponsor bulabilirsiniz.

  • Bitirme Tezi

Bildiğiniz dilleri kullanabileceğiniz bir bitirme tezi hazırlayın. Bu iki dil sizi bir alana yönlendirebilir. Eğer hala alan belirleyemediyseniz bir dil daha öğrenmeye başlayabilirsiniz. Diller sizi yönlendirecek ve öğrendiğiniz dili kullanarak araştırmalar yapmak isteyeceksiniz. Bitirme tezinde dillere ihtiyacınız olacak ve güzel bir şekilde kullanın. İntihalden uzak durun ve kendi cümlelerinizle yazmaya çalışın. Lisansta bitirme tezinde bile güzel işler çıkarabilmek mümkündür. Lisans tezinizi bile kitap olarak bastırabilecek bir çalışma yapabilirsiniz. Hedeflemeniz ve bunun için çalışmanız yeterli. Genelde hocalar çok değer vermezler ama sizler yapabilirsiniz. Akademiye güzel bir giriş yapabilirsiniz.

  • İşin Püf noktası

İşin püf noktası istikrar, çok çalışma ve sabır. Sabretmeyi bilmeli ve istikrar göstermelisiniz. Başarı yalnızca Allah’tan, Peygamberimiz (sav) tembellerden olmamayı istiyordu ve biz de bunu dualarımıza katmalıyız. Tembellerin ümmetten ve ülkemizden bir nasipleri yok. İstikrar ise her gün aynı şeyleri rutin haline getirip yapmak demek. Rutininizin bozulmaması için dua edin ve rutinin kıymetini bilin. Rutin işlerin arasına bir hastane vs eklenirse o zaman ağzın tadı kaçıyor. İlim yolunda olanlara çok müjdeler var. Cennetin yolu kolaylaşıyor. Niyetin meselesi aslında en başta söylenmeliydi ve burada söyleyeyim. Güzel bir niyetiniz olursa, işleriniz de o nispetle kolaylaşacaktır. Mucizeler bile olmaz şeyler değillerdir. Güzel ve iyi niyet insanı doğru yola götürecektir. Zorluklara aldırmadan her gün düzenli bir şekilde fırsatları kollayarak ders çalışmalı. Ezberleme yöntemleri, disiplin, motivasyon, yabancı dil öğrenme teknikleri, tarih metodolojisi gibi şeylere özel önem atfederseniz rahat edersiniz.


Ozan Dur

Ozan Dur
Ozan Dur

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nden mezun Filistin ve İran Araştırmaları- yazar [email protected] Poliglot (8), dillere dair Çalışma Alanım Ortadoğu ve Diller

Yorum Yaz