- Akademya Farsça
- Ankara'da Farsça
- Dehhoda Eğitim Merkezi
- FARSÇA
- FARSÇA DERS VEREN HOCALAR
- FARSÇA DERSLERİ
- FARSÇA EĞİTİM KURSLARI
- Farsça kursları
- FARSÇA KURSLARI İSTANBUL
- FARSÇA KURSU
- FARSÇA KURSU İSTANBUL
- Farsça kurumları
- FARSÇA NEDİR
- GÜZ DÖNEMİ FARSÇA KURSLARI
- Humeyni Eğitim Merkezleri
- İran Araştırmaları Merkezi
- İran Kursları
- İran ve Türkiye
- İstanbul'da bulunan Farsça eğitim merkezleri
- İYİ FARSA KURSU
- Kazvin'de Farsça
- Medeniyet Üniversitesi Farsça
- Tahran'da Farsça
- Türkiye Gençlik Vakfı
- Üniversitelerde Farsça eğitimi
Türkiye’deki ve İran’daki Farsça Kursları
Bir arkadaşımın bana değerli bir hocamızdan aktardığı bir vakıayı bende sizlere aktarmak istiyorum. 29 Mayıs Üniversitesi’nin değerli hocalarımızdan bir tanesinin söylediği ve arkadaşımın bana naklettiği şu sözleri sizlerinde duymasını istiyorum. Hocamız dedi ki lisans hayatınız boyunca öğrendiğiniz derslerin ve bilgilerin çoğunu unutacaksınız ve geride dil kalacak. Yani ne kadar isabetli bir söz değil mi. 5 yıl eğitim hayatımızdan geriye kalan en önemli şeylerden birisi dil olacak ve bu dil bizim araştırma yapmamızı sağlayan bir dil olacak aynı zamanda.
Bu kısa anekdotu aktardıktan sonra Farsça kurslarına geçelim. Evvela Türkiye’de Farsça artık gittikçe yaygınlaşan ve oldukça rağbet görmeye başlayan dillerden birisidir. Bu dili en iyi öğrenebileceğimiz yerler ise üniversitelerdir. İstanbul’da ve Anadolu’da bulunan üniversitelerin birçoğunda Farsça seçmeli veya zorunlu dil olarak öğretilmektedir. Şimdi örnek olarak birkaç üniversitenin ve hocanın ismini zikredelim.
İstanbul, Ankara, Selçuk ve Atatürk üniversitelerinde Fars dili ve edebiyatının yanı sıra birçok üniversitede Farsça dersleri seçmeli veya lisans yüksek lisans ve doktora seviyelerinde öğretilmesinin yanı sıra Farsça Mütercim Tercümanlık Bölümleri (Kırıkkale Üniversitesi örneğin) bulunmaktadır.
29 Mayıs Üniversitesi’nde seçmeli ders olarak Ümran Ay hocamız uzun bir süredir Farsça dersleri vermektedir. Marmara Üniversitesi’nde Ahmet Çelik hocamız dışarıdan öğrencilerinde katılacağı ücretsiz eğitim vermektedir.
Medeniyet Üniversitesinde Doğu Dilleri ve Edebiyatları bölümü var. İllaki Farsça öğretiyorlardır diye düşünüyorum. Ankara Üniversitesi’nde Farsça öğretildiğini biliyoruz. Bunun dışında birçok üniversitede Farsça dili öğretilmektedir. Şimdi ise üniversiteler dışında benim bildiğim dil eğitim merkezlerinden bahsedeyim.
Akademya adlı kurum İstanbul’da okuyan yabancı uyruklu öğrencilere kendi ülkelerinin dilini öğrettiren güzel bir projeyi hayata geçirmiş durumda. 20-30 tl gibi bir ücret karşılığında da bu dili isteyenlerin hizmetine sunmuş durumdalar. Öğrencilerin çoğu ise 29 Mayıs Üniversitesi’ndendir.
Onun dışında İran Araştırmaları Merkezi’nden bahsetmek istiyorum. İran araştırmaları merkezi yakın bir zamanda Ankara’da İran üzerine ilmi araştırmalar yapmak amacıyla kurulmuştur. Bir ülke üzerine çeşitli alanlarda araştırmanın yapıldığı ilk ve tek kurum olma özelliğini taşımaktadır. Kurumun başında ise Ahmet Uysal hoca bulunmaktadır. İran araştırmaları merkezi yetişmiş ve Farsça bilen kişilere ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacı gidermek için hem kendisi farsça öğretiyor ve hem de Farsça bilen öğrencilere iş imkanı sağlamaktadır. Şimdi İRAM’daki Farsça kurslarından ve Farsça bilenlere yönelik imkanlardan size bahsedeyim.
Ayrıca kurum her hafta İran basınına yansıyan haberleri çevirmekte, İran üzerine yazılar yayınlamakta ve iş imkanları ve burs imkanları sunmaktadır.
İran üzerine paneller ve konferanslar
Burslu uzman yetiştirme programı vardır.
İRAM’da burs da mevcuttur.
Yukarıda gösterilenlerin süresi geçmiş olabilir. Ben kurumu tanıtmak amacıyla sitesinde yer alan bu bilgileri sizlere aktarmayı hedefledim. En iyisi sizin siteye girip detaylı araştırma yapmanızdır. (https://iramcenter.org//)
Ayrıca İSMEK’de seviye seviye Farsça kursları verilmektedir. (http://www.ismek.ist/tr/branslar.aspx?bransCode=2198&bransBaslikCode=33)
Diğer bir Farsça öğreneceğimiz kurs ise Türkiye Gençlik Vakfı’nın Bölge Uzmanı Yetiştirme Projesi çerçevesinde uyguladığı kurslardır. Vakfın bu programında Farsça, Çince, Hintçe gibi diller mevcuttur. Vakfın bu programı uzun soluklu bir programdır. 4 yıl sürmektedir ve her yaz öğrendiğiniz dilin ülkesine gönderilmektesiniz. Yani Farsça bölümünü kazanan kişiler yazın 2 ay İran’a gitmektedirler. Vakfın bu kursuna başvurular bu sene son buldu. Seneye başvurabilir ve vakfın bu programının neler beklediği ve size neler katacağını okuyarak tercih yapabilirsiniz. (http://www.tugva.org/tugva-bolge-uzmani-katalog.pdf)
Diğer bir Farsça öğrenebileceğimiz kurum ise FÖMER’dir. FÖMER ise İran konsolosluğunun bir Farsça eğitim merkezidir. Bu kurumda ise Farsça öğrenmek isteyenler için caziptir. (https://www.facebook.com/Fars%C3%A7a-Ara%C5%9Ft%C4%B1rma-ve-%C3%96%C4%9Fretim-Merkezi-253158308065125/) Linkten adreslerine ve diğer bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Yurt içinde verebildiğimiz örnekler bu kadardır. Elbette Farsça dersleri sadece bizim yazdıklarımızla sınırlı değildir. Ben şimdi ise yurt dışındaki Farsça eğitim merkezlerinden bahsetmek istiyorum.
Farsçayı konuşan ülkeler üç tanedir. Bunlar İran, Tacikistan ve Afganistan’dır. Dil eğitimi kapsamında gidilebilecek en uygun ülke şimdilik İran’dır. İran’a karayolu, havayolu ve tren ile gidebilirsiniz. İstanbul’dan Tahran’a kadar giden otobüs mevcuttur. Ayrıca İran Türkiye’den üç ay boyunca vize istememektedir. Böyle bir durumda İran’da dil eğitimi almak düşünülebilir. Ayrıca ülke pahalı değil ve gerçekten az miktar para ile idare edilebilir.
İran’da benim bildiğim iki tane Farsça öğretim kursu mevcuttur. Bunlardan birincisi ve en önemlisi Tahran’daki Dehhoda adlı kurstur. Diğeri ise Kazvin’deki İmam Humeyni Üniversitesi’nde verilen Farsça kursudur. Ben Kazvin’deki İmam Humeyni Üniversitesi’nden Farsça kursu aldım ve fena değildi diyebilirim. (http://ikiu.ac.ir/old/en/news-view.php?nid=1855) Ama asıl Farsça dil eğitim merkezi olarak Dehhoda önerilmektedir. Tabi şunu da eklemek gerekir ki Tahran’da yaşamak Kazvin’de yaşamaktan biraz daha pahalıdır ve Dehhoda da aynı şekilde daha pahalıdır. (https://icps.ut.ac.ir/course-e.html)
Farsça dilini belli bir seviye öğrendikten sonra şiddetle yurt dışına çıkıp daha da ilerletmenizi tavsiye ediyorum. Hem daha iyi öğreneceksiniz hem de dili oturtacaksınız Allah’ın izniyle. Şimdilik derleyebildiklerim bu kadardır. Eksiklikler olursa bundan dolayı bu acizi affedin. Şu kurs da vardı diyen olursa ekleme yapabiliriz. Eğitim hayatınızda başarılar diliyoruz.
Geçenlerde Facebook’da bir abimizin paylaştığı bildiridir.
Ayrıca Facebook’da da takip etmenizde yararlı olabilecek bazı siteler vardır. Bunları takip ederek Farsça öğrenmek daha zevkli olabilir.
- https://www.facebook.com/groups/farsdiliveedebiyati/?fref=ts
- https://www.facebook.com/groups/sedatmacitt/?ref=ts&fref=ts
- https://www.facebook.com/groups/511897308988262/?ref=ts&fref=ts
- https://www.facebook.com/groups/farsca.DIL.dokuman/?ref=ts&fref=ts
- https://www.facebook.com/groups/1030384176991113/?ref=ts&fref=ts
- https://www.facebook.com/groups/1689797027907522/?ref=ts&fref=ts
Ayrıca birkaç ekleme yapmak istiyoruz. İlki http://sem.inonu.edu.tr/web/farsca-egitimi/ adlı kurumda İsmail söylemez hocamızın verdiği derslerdir.
Diğeri ise Fatih’te Stratejik Düşünce Derneği tarafından Fatihte verilecektir.
Ayrıca yine Fatihte Farsça eğitim merkezi İstanbul’da dersleri takip edebilirsiniz.
Ayrıca Ankara’da yine Anatolia eğitim merkezinde Farsça öğrenebilirsiniz.
Yazının güncellenmiş hali için bakınız
2 comments
İnönü Üniversitesi
9 Ekim 2017 at 15:11
http://sem.inonu.edu.tr/web/farsca-egitimi/
Pingback: Oturduğun Yerden Farsça Öğren | İlim ve Medeniyet