TÜRKİYE'DE VE DÜNYADAKİ FARSÇA EĞİTİMİ VEREN YERLER

YABANCI DİL FARSÇA

Türkiye'de ve Dünyadaki Farsça Eğitimi Veren Yerler

Anadili Farsça olan ülkeler dünyada 3 tanedir. İran, Afganistan ve Tacikistan’da Farsça konuşulmaktadır. Bu üç ülkede de Farsça eğitimi almayı düşünebilirsiniz. Hatta her üçünde de ileri seviye Farsça eğitimi alıp, bu ülkelerin birikiminden yararlanmayı düşünebilirsiniz. İran’a tren, karayolu ve uçak ile seyahat edebiliyorsunuz. Üç ay vize istememesine rağmen son zamanlarda dil eğitimi için gelenlerden vize istediğini duymuştum. Afganistan ve Tacikistan’a henüz gitmedim. Tacikistan’da Milli Üniversite ve Hocend Üniversitesi’nde eğitim alabilirsiniz. Afganistan’da Kabil Üniversitesi ve Herat Üniversitesi’nden eğitim alabilirsiniz. Farsça sadece İran’da öğrenilir diye düşünmeyin. İslam coğrafyalarını dillerini de öğrenerek gezin derim.

Farsça öğreten tavan puanı yüksek en iyi üniversite İstanbul Üniversitesidir. Ondan sonra DTCF yani Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi gelmektedir. Diğer Üniversiteler şu şekildedir. Aybü (Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi), Atatürk Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Kırıkkale, Konya, Mardin Artuklu ve Van Yüzüncü yıl. Bu dili dört yıl boyunca bu üniversitelerde okuyarak öğrenebilirsiniz. Öğrendikten sonra uzun bir süre İran, Afganistan ve Tacikistan’da kalmanın yollarını bulursanız güzel olur.

İran’da Dehhoda (Tahran), Kazvin İmam Humeyni Üniversitesi, Tahran Üniversitesi, Bonyad-e Sa’di dil öğretim kurumları bulunmaktadır. Bunların içinde en meşhuru benim bildiğim Dehhoda’dır. Ben Kazvin’de İmam Humeyni Üniversitesinde ileri seviye Farsça eğitimi aldım. Gençlere de Farsça konuşan ülkelerde dil eğitimleri almalarını tavsiye ederim.

Farsça öğrenirken İsmail Söylemez, Baran Zeylan, Ümran Ay, Mehmet Kanar, Ahmet Çelik, Serpil Koç ve diğer birçok Üstadımızla iletişim halinde olmanızı isterim. Bu Üstatlarımızın çalışmalarından mutlaka yararlanmanızda fayda var.[1]

Farsça İş İmkanları

Akademideki Fars Dili ve Edebiyatı Bölümlerinde akademisyen olabilirsiniz. Yabancı Diller Yüksek Okulu’nda akademisyen olabilirsiniz. Tarih, Türk Dili ve İlahiyat bölümlerinde akademisyen olunabilir. Dışişleri, Kültür Bakanlığı, Emniyet, TRT, Anadolu Ajansı, Yazmalar Kurumu, Göç İdaresi, Çeviri Büroları, Yeminli Mütercimlik, Adliyelerde Adli Bilirkişilik, Edebi Çevirmenlik, BM gibi Kuruluşlarda tercüman ve uzman olarak çalışılabilir ve kurslarda eğitmen olunabilir. Türkiye’de 127 bin İranlı yaşıyor ve ayrıca giderek artan sayıda Afganlı bulunuyor.

Türkiye’de ilk özel bölge çalışması İran üzerine oldu. Bu da İran’ın Türkiye açısından ne kadar önemli bir ülke olduğunu gösteriyor. Son zamanlarda İran üzerine çalışanların sayısında artış var. Bu ilginin desteklenmesi gerekiyor. Ayrıca e-YDS’nin Farsça olarak da yapılabilmesi önemli bir gelişmedir. Üniversitelerde Farsça öğreten kurumların sayısında da son zamanlarda bir artış görülmektedir.

Farsçadan Türkçeye çok kelime geçmiştir. Dini terminoloji ve eklerimizin bir kısmı İran’dan alınmadır. Ayrıca Osmanlıların yüzü Doğu’ya dönüktü ve Osmanlıca Arapça ve Farsça kelimelerden müteşekkildir. Türkçeyi doğru biçimde anlayabilmek içinde Farsçanın öğrenilmesi gerekiyor.

Farsça kaynak açısından bolluğun olduğu bir dildir. Hikayeler, romanlar, tarihi metinler, YouTube kanalları, Podcastler, Farsça siteler ve birçok çalışma bulunmaktadır. Bu da dilin öğrenimini kolaylaştırmaktadır. Mehmet Kanar’ın çalışmaları sonucu Farsçanın öğrenilmesi kolaylaşmıştır. Hocamıza ayrıca teşekkür etmek zorundayız. Bir diğer teşekkür etmek istediğim kişi İsmail Söylemez’dir. Hocam bu yazının yazılmasına vesile oldu, Ondan çok değerli bilgiler aldım. Kendisine teşekkür ediyor ve güzel çalışmalar diliyorum.


Ozan Dur

[1] İsmail Söylemez Hocanın şöyle bir sitesi var. Aşağıda;

https://www.ismailsoylemez.com/

Ozan Dur
Ozan Dur

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nden mezun Filistin ve İran Araştırmaları- yazar [email protected] Poliglot (8), dillere dair Çalışma Alanım Ortadoğu ve Diller

Yorum Yaz