- Baal şem tovun mezarı nerede?
- Dünyada kaç Filistinli mülteci bulunmaktadır
- Filistinli mülteciler
- Hasidik mezarları
- Hasidikler
- HAsidikler için kutsal yerler
- İsrail'in göç politikası
- İsrail'in politikasında Ukrayna yahudileri
- İsrail'in yerleşim politikası
- İsrailde Ukrayna yahudileri
- UKRAYNA KRİZİ
- Ukrayna krizine İsrail'in müdahalesi
- Ukrayna yahudileri
- Ukrayna'da son durum
- Umeyma Sıl Yılmaz yazıları
- Umeyma sıla yılmaz
‘’Topraksız bir halka halksız bir toprak’’ iddiasıyla Siyonist işgalin ilk gününden beri uygulanan İsrail’in yerleşim politikası uyarınca çeşitli ülkelerden göç eden Yahudiler; Filistin halkının işgal kuvvetleri tarafından zorla çıkartıldıkları evlere, mülklerinin yıkılıp yerleşim yerlerinin inşa edildiği arazilere yerleştiriliyor. Rus işgali sebebiyle Ukrayna’dan tahliye edilen Yahudiler de yeni yerleşimciler olmak üzere Filistin topraklarında yerlerini almakta.
Dokuzuncu yüzyıldan itibaren Ukrayna’ya yerleşmeye başlayan Yahudilerin, günümüzde ülkedeki nüfusunun 60 ila 360 bin arasında olduğu varsayılmakta. Golda Meir, Hayim Nahman Bialik, Şolom Aleichem gibi pek çok meşhur ismin Ukrayna Yahudilerinden olmasının yanı sıra Hasidizm’in babası olan Baal Şem Tov’un mezarı da orada bulunmaktadır.
Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ardından pek çok Ukrayna Yahudisi, İsrail Yahudi Ajansı’nı arayarak göç için yardım talebinde bulundu. İsrail’in sözde “Geri Dönüş” yasası uyarınca ülkeye göç edecek kişi için Yahudi bir anneden doğma, Yahudi bir baba ya da büyükbabası olması veyahut da Yahudiliğe dönmüş olması şartlarından birinin gerçekleşmesi gerekmekte. Aliya (yükseliş) olarak adlandırılan bu göçün pek çok belge ve süreç gerektiren bir uygulama olmasına karşın Ukrayna’da yaşanan olağanüstü durum sebebiyle İsrail işgal hükümeti bu süreci hızlandırdıklarını belirterek Ukrayna Yahudilerinin ellerinden geldiğince hızlı bir şekilde ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulunmuştu.
Ukrayna hükumetinin 18 ila 60 yaş arasındaki erkeklerin ülkeyi terk etmelerini engelleme kararının ardından İsrail Diaspora Bakanı Nachman Shai bu kararın göç etmek isteyen Yahudilere yönelik yardım çabalarına zarar verebileceğini söyledi. Bakan, “Bu aşamada savaş durana kadar yardım etmemiz mümkün değil. Çifte vatandaşlığı olanlar İsrail kimliğini kullanıp ülkeden ayrılabilirler. Kendi imkanlarıyla ülkeden ayrılan Yahudiler ve İsrailliler için sınır kapılarının yakınında merkezler olacak ve onlara İsrail hükümet temsilcileri yardım edecek’’ açıklamalarında bulundu.
Ukrayna’dan bir akrabasını getirtmek isteyen her İsrailli, en az 10.000 şekel tutarında bir garanti ücreti yatırmak ve bir ay içinde Ukrayna’yı terk etmesi sözü vermek zorunda. İsrail’de birinci dereceden akrabası olan Ukrayna vatandaşları ise ödeme gerekmeden giriş yapabilmekte.
İşgal hükumeti içişleri Bakanı Ayelet Shaked yaptığı açıklamada, savaş nedeniyle ülkelerinden kaçan Yahudi olmayan 5.000 Ukrayna vatandaşı için geçici oturma vizesi kotası kabul edildiğini söyledi. Gelenlere üç aylık oturma vizesi ve durum düzelmezse çalışma izni verileceği, üç ay içerisinde durum değerlendirmesi yapılacağını ifade etti.
Nüfus ve Göç İdaresi’ne göre, çatışmaların başlangıcından bu yana İsrail’e Yahudi olmayan 2.519 Ukrayna vatandaşı girdi. Bu, yeni kotanın 2.500 Yahudi olmayan Ukraynalının daha girmesine izin vereceği anlamına geliyor. Yeni taslak Cumartesi gecesi (12 Mart) yürürlüğe girecek. Bununla birlikte İsrail Sınır Geçişi, Nüfus ve Göç İdaresi, bu olağanüstü durum ışığında İsrail’de yasadışı olarak ikamet eden Ukraynalılara yönelik tüm sınır dışı etme önlemlerini bir sonraki duyuruya kadar durduracağını duyurdu. Geçen haftalarda yayınlanan PIBA verilerine göre, İsrail’de izinsiz ikamet eden 7 bini aşkın yabancının %24’ü Ukraynalı.
Yeni Yerleşimciler İşgal Altındaki Filistin Topraklarına Yerleştiriliyor
İsrail Yerleşim Konseyi, Ukrayna’dan gelen iki ailenin Batı Şeria’nın kuzeyindeki Rafafa yerleşim yeri ve Kudüs’tün güneyindeki Eldad yerleşim yerine yerleştirildiğini, yakında daha fazla aileye barınma imkanı oluşturmak için 24 saat çalıştıklarını bildirdi.
Her geçen gün işgal toprakları üzerindeki yerleşim yerlerinin sayısı artarken Filistin halkı Kudüs, Batı Şeria ve Negev gibi bölgelerde işgal kuvvetleriyle çatışmalara girmekte. Geçen haftalarda evlerini yerle bir edilmesini protesto eden Negev halkından aralarında çocukların da bulunduğu yüz kişi işgal kuvvetleri tarafından tutuklandı. Batı Şeria’nın kuzeyindeki Nablus şehrine bağlı Beyta beldesinde yerleşim yerlerine karşı düzenlenen gösterilerde işgal askerleri onlarca kişiyi gerçek ve plastik mermilerle yaraladı. Üç kuşaktır Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi’nde yaşayan ve İsrail işgal mahkemesi kararıyla Mart ayında evinden zorla çıkarılma tehdidi altında bulunan Filistinliler her gün evleri önünde nöbet tutmak, asker ve yerleşimcilerin saldırılarına direnmek zorunda.
Filistin İstatistik Kurumu’nun verilerine göre yaklaşık 12,5 milyonluk Filistin nüfusunun 5 milyon 900 bini mülteci olarak yaşıyor.
Umeyma Sıla YILMAZ
Kaynaklar;
https://www.salom.com.tr/haber-110810-kimdir_bu_ukrayna_yahudileri.html
https://www.ynet.co.il/news/article/s1dtqsux5
https://www.ynet.co.il/news/article/r1mz0k3l9
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israil-ukraynali-iki-yahudi-aileyi-isgal-altindaki-bati-seriaya-yerlestirdi/2524180