İlim ve Medeniyet

YABANCI DİL ÖĞRENMENİN ÖNEMİ

Bu yazımda nasip olursa dil öğrenmenin öneminden ve gerekliliğinden bahsetmek istiyorum. Uzun bir süredir diller üzerine çalışmalar yürütüyorum ve bildiğim dilleri ileri seviyelere taşımaya çalışıyorum. Birçok insanı takip ediyorum ve yazılar kaleme alıyorum. Dillerin çok önemli olduğunu fark edince de bu yazıyı kaleme almak istedim. Şimdi dillerin öneminden bahsedeceğim inşaAllah.

Üniversite hayatından geriye bizde bilgi olarak bir şey kalmıyor. Bunun yerine öğrendiğimiz dil kalıyor. Bu dil bizim araştırma yapmamıza ve iş bulmamıza olanak sağlıyor. Ben lisansta Farsça öğrenmeye başlamıştım ve Farsça benim İran üzerine okumalar yapmama, İran Araştırmaları Merkezinde staj yapmama ve İran’da eğitim almama vesile oldu. Hala Farsçayı unutmadım ve haber vesayre okumaları yapabiliyorum. Hatta Farsça alanım olduğu için tarih kitapları okuyabiliyorum. Ama üniversitede bir sürü ders almama rağmen neredeyse hepsi aklımdan çıktılar ve alanım olmadığı için de unutulmaya yüz tuttular.

Halil İnalcık büyük bir tarihçi idi. Onun ününün yayılmasında İngilizce bilmesi ve yazması da büyük rol oynadı. Elbette Türkçe yazmak da güzel bir şeydir ama bilim dünyasının dili İngilizce olduğundan bu alanda bilinmek isteyenler İngilizce yazmalı diye acizane düşünüyorum. Ülkemizi ilgilendiren konularda öncelikle Türkçe kullanılmalı ve Türkçenin bilim dili olması için emek sarf edilmelidir diye acizane düşünüyorum.

Bir dil bir insan değildir milyonlarca insan demektir. Bu söze farklı bir açıdan yaklaşıyorum. Örneğin Arapça öğrendiğinizde 100 milyonlarca insanla iletişim kurabilirsiniz demektir. Özellikle alanınız İslami ilimler ve Edebiyat ise bu alanda yazılanları takip edebilir ve yazılarınızı kaleme alabilirsiniz. Dünya ile iletişim kurmak istiyorsanız da İngilizce öğrenmelisiniz. İngilizce bildiğinizde ama iyi bildiğiniz de her şeyin kolaylaşacağını fark edeceksiniz. Yazılan binlerce kitaba, makaleye ve yazıya ulaşabileceksiniz. Bilginin önemli bir kısmı Batı’da üretildiğinden bu dili bilmek büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Farklı kültürleri tanımanın en kestirme yollarından birisi dildir. Çünkü dil öğrendiğinizde aranızdaki bariyerler ortadan kalkmış olacaktır. Birisine kendi dilinde konuştuğunuzda, onun güvenini de kazanmış olursunuz ve genelde çok sempatik buluyorlar. O ülkenin ve o dili konuşan ülkelere yönelik siz de bir duyarlılık oluşuyor ve gündemi takip etmek istiyorsunuz. Özellikle Müslüman dünyanın sorun yaşayan ülkelerinin dillerini öğrenmek ve bu alanda çalışma yapmak önemlidir.

Bölge Çalışmalar çok hız kazandı ve bölge dili bilmenin önemi ortadadır. Mesela Orta doğu çalışıyorsanız, mutlaka bir ülke seçmeli ve onun üzerine uzun yıllar sürecek çalışmalar yapmalısınız. Örneğin Filistin’i seçtiniz ve Arapça öğrendiniz. Filistin Lehçesi ve İbranice de öğrendikten sonra çok ciddi çalışmalar yapabilirsiniz ve bu alanda büyük bir boşluk bulunmaktadır. Bu da sizin daha kolay sisteme adapte olmanızı sağlar. Önemli kurumlarda staj yapmanıza olanak tanır, diller.

Dil öğrenmek keyifli vakit geçirmenizi sağlar. Dil öğrenmek bence çok keyiflidir ve öğrenirken gösterdiğiniz mücadelenin karşılığını hemen aldığınızdan, dil öğrenmek bence herkesin yapabileceği güzel bir öne çıkma eylemidir. Dil öğrenirken sevdiğiniz şeyleri yabancı dilde izleyebilir, dinleyebilir ve okuyabilirsiniz. Rakipleriniz arasında öne çıkmanızı sağlar ve güzel bir cv oluşturmanıza yol açar. Daha sonrasında ise her şey kolaylaşacaktır. Rakipleriniz lütfen Müslümanlar ve Türkler/kardeş milletler olmasın. Dünya ile rekabet halinde olmalı, kendi içinde kısır döngülere sebep açan ve hırs kokan rekabetin kimseye faydası olmaz.

Dil öğrenmek sağlık açısından da iyidir. Dil öğrenmek insan sağlığına ve psikolojisine iyi gelmektedir. Sosyalleşme gibi sorunları da ortadan kaldırmaktadır. İnsanların daha çabuk adapte olmalarını sağlamaktadır. Seyahat, gezi, turizm ve sağlık gibi alanlarda dil bilenler öne çıkmaktadır. Dil öğrenmenin hafızayı zinde tuttuğunu ve güçlendirdiğini düşünüyorum. Bu gibi sebeplerden dolayı dil öğrenmek tercih edilen bir şeydir.

Ozan DUR

Exit mobile version