YÖKDİL İÇİN BİRKAÇ ÖNERİ

YABANCI DİL

Bu yazıyı bana muhtelif zamanlarda gelen soruları derleyerek hazırlıyorum. Yazıya başlamadan önce bahsedeceğim konuların bilimsel bir karşılığı bulunmuyor. Yalnızca kendi tecrübelerimi anlatacağım. Bir İngilizce eğitimcisi olmadığımı göz önünde bulundurarak değerlendirin.

 

“Yökdil nedir?” sorusu şu bağlantıda YÖK tarafından detaylıca anlatılmış ancak özet geçmekte fayda var. Yökdil lisansüstü eğitim ve akademik kadrolarda kullanılabilecek bir yabancı dil sınavıdır. Yüksek lisans ve doktora başvurularında, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi başvurularında ve doçentlik sınavında geçerliliği bulunan bu sınav 5 Mart 2017 tarihinden itibaren yapılmaya başlandı. YÖK tarafından “akademiden gelen yabancı dilde ihtisas talebi” üzerine başlatıldığı ifade edilen Yökdil sınavı Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri olmak üzere üç farklı ihtisas alanında gerçekleştiriliyor. İngilizce sınavı ile başlayan Yökdil; bugün Fransızca, Almanca ve Arapça dillerinde de uygulanıyor.

Sınav kolay mı ?

Yökdil akademik alanda YDS’nin alternatifi olduğu için YDS ile mukayese ediliyor. Yanlış bir kıyaslama olmasa da Yökdil’in üç farklı ihtisas alanından YDS’nin ise böyle bir ayrım gözetmeksizin her alandan soruyu muhteva ettiğini hatırlatalım. Yani siz söz gelimi sosyal bilimler alanında eğitim sahibisiniz ve kelime dağarcığınız bu alanda yoğunlaşıyor. YDS sizden farklı disiplinlerden kelime dağarcığına sahip olmanızı beklerken Yökdil sizin için avantaj sağlıyor.

YDS ile mukayese edildiğinde Yökdil sınavına girenlerin yorumları genel itibariyle “YDS’den çok daha kolay” oluyor. YDS ile Yökdil sınav puanları üzerinden yapılan karşılaştırmada puan farkı 10-25 arasında değişiyor. Gelen yorumlar doğrultusunda “Evet, Yökdil kolay bir sınav” diyebiliriz.

Sınav hangi tür soruları içeriyor?

Sınav genel olarak gramer ve kelime bilgisi üzerine yoğunlaşıyor. Bir oran ile ifade etmek gerekirse %35-40 arası gramer sorularına ayrılmışken geri kalan kısımda temel olarak bakılan şey sizin kelime dağarcığınız oluyor. Gramer sorularında bağlaçlar, zamanlar, zaman uyumları, kelimelerin isim, sıfat veya zarf şeklinde kullanımları bulunuyor. Kelime dağarcığınızı ölçen sorular ise cümlenin anlamına göre doğrudan kelimeyi seçtiğiniz, çeviri yaptığınız, anlam akışını bozan cümleyi bulduğunuz, verilen paragraftan çıkarım yaparak çeşitli yargıların sınandığı sorulardan oluşuyor.

Soru tarzları olarak YDS’ye benzese de zorluk seviyesi YDS’den daha düşük.

Nasıl çalışmak gerekir ?

Öncelikle hem YDS’nin hem de Yökdil’in okuma, yazma, konuşma yeteneklerinden yalnızca okumaya yönelik olduğunu ifade edelim. Yani YDS’ye de çalışsanız Yökdil’e de çalışsanız karşılaşacağınız sorular okuma yeteneğinizi sınıyor. Bu durumda bu sınavlara hazırlanmak için yapılması gereken en büyük çalışma “okumak” olmalı. Okumak ve okuduğunuzu anlamak bu sınavın kilit yeteneği olduğundan bol bol okuma yapmanız gerekiyor. Bu noktada Yökdil’de kullanılan metinlere benzerliği itibariyle haber metinleri okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Okuduğunuz metinlerde bilmediğiniz her kelimeyi bağlamına uygun anlamıyla not ederek tekrar etmeniz de sizin için önemli olacaktır.

Kelime ezberlemek noktasında sizlere iki farklı yol önerebilirim. Bunlardan ilki kalıcı bir kelime dağarcığı sağlamak adına bir kelime defteri oluşturmak. Oluşturduğunuz deftere kelimenin İngilizce anlamı, eş ve/veya zıt anlamlı kelimeleri, var ise isim/sıfat/edat/fiil halleri ve farklı bağlamlarda kullanılan sizin tarafınızdan oluşturulmuş birkaç örnek cümle not etmeniz gerekiyor. Bu defteri de sıklıkla tekrar etmeniz gerekiyor. Eğer bu yolu izlerseniz daha meşakkatli ama daha kalıcı bir çalışma yapmış olacaksınız. Ancak bu çalışmanın da elbette bir dezavantajı var ki o da zaman.

Çeşitli nedenler ile vaktinde yapılmayan çalışmalar bizi gün sonunda önemli bir vakit kıtlığına sürükleyebiliyor. Bir yüksek lisans programına kaydolmak, bir burs başvurusuna yetiştirmek üzere sınav puanına ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu durumda ise kelime defteri daha meşakkatli ve uzun bir zamanı kapsadığından onun yerine okuduğunuz metinlerde geçen kelimeleri kullandığınız anlamları ile not ederek ezberlemeniz. Günlük 25-30 kelimelik listeler oluşturup bu listeleri sürekli olarak tekrar etmeniz sizi hızlı bir biçimde hazırlayacaktır. İngilizce de tıpkı Türkçe gibi pek çok sesteş kelimeyi ihtiva etmektedir. Bu noktada öğrendiğiniz kelimenin yalnızca ilgili anlamını öğrenmek sizi zaman zaman zora sokabilir.

Özetlemek gerekirse acil bir dil puanı edinmeye ihtiyacınız yok ve kalıcı bir çalışma yapmak istiyorum derseniz bir kelime defteri oluşturmanız sizin için iyi bir yatırım olacaktır. Ancak vaktiniz yok ise ikinci yöntem günü kurtarmak adına uygulanabilir.

Gramer alanında nelere dikkat etmek gerekir?

Öncelikle sınavda gramerin kapsamının daha dar olduğunu tekraren hatırlatalım. Yökdil bağlamında gramerin önemi kelime dağarcığına kıyasla daha düşüktür. Bu sebeple yaptığınız çalışmaların ağırlığı sınavdaki dağılıma paralel olarak %40 gramer %60 kelime çalışması olabilir.

İlkokuldan beri kafamızı bulandıran zamanlar konusunda çok vakit harcamamanızı tavsiye ederim. Zira Yökdil özelinde genelde basit zaman soruları kullanılmakta. Zamanlara girip de çıkamamak yerine prepositionların kullanımlarını iyi bilmek, (as if, though, in spite of gibi) bağlaçları pekiştirmek sizin daima menfaatinize olacaktır.

Bendeniz ilk Yökdil'den itibaren toplamda üç sınava girdim ve son girdiğim sınavda 90+ puan aldım. Bu süreçte yaptığım, dikkat ettiğim hususları sizlere aktarmaya çalıştım. Sınava hazırlanırken kullandığım ve bana faydası dokunan bazı uygulama, internet sitesi ve eğitim videolarını aşağıya ekliyorum. Sınavlarda başarılar!

Ertuğrul Yeşilkaya

Tureng (Türkçe İngilizce online sözlük)

Kelime Defteri Uygulaması (Şimdi Tureng Desteği ile)

Oxford – En çok kullanılan 3000 kelime

Oxford Dictionary

Longman Dictionary

BBC Lerning English

Voice of America Learning English 

İngilizce Konu Anlatımı Youtube Sayfası

Hüseyin Demirtaş ile İngilizce Youtube Kanalı

Anglo-Link Youtube Kanalı 

 

Ertuğrul YEŞİLKAYA
Ertuğrul YEŞİLKAYA

Uluslararası İlişkiler mezunu, Kamu Yönetimi Yüksek Lisans öğrencisi [email protected]

Yorumlar
  • author
    Rana Tellioğlu
    21.05.2019 / 13:33

    Sadece kelime öğrenmek yeterli değil kurgusal cümle yapısında mecaz ve deyim bazlı çalışmak gerekir. YÖKDİL bunu her sene zorlaştırıyor

  • author
    RanTe Veteriner Kliniği
    21.05.2019 / 13:33

    bu mega hafıza flaan gibi kelime dağarcığını geliştirmek yökdil sınavında çok da başarılı olmuyor. yapısal öğrenmeyi arttırmak gerekir diye düşünüyorum

Yorum Yaz