YURT DIŞINDA DİL EĞİTİMİ ALMAK

EĞİTİM YABANCI DİL

Bugünkü yazımda nasip olursa Yurt Dışında dil eğitimi almaktan bahsetmek istiyorum. Dil eğitimleri genelde pahalı eğitimlerdir. Yurt içi ve Yurt dışında bu eğitimleri almak için maddi olarak imkanımızın olması gerekir. Buna rağmen Pandemi döneminde hayatımıza giren Zoom ve benzeri programlarla dil öğrenmek çok kolaylaştı. Yüzyüze eğitim gibi olmasa da bence zamanla öğrenciler bu duruma alışacaklardır. Birçok avantajı var ve rahat bir şekilde dil öğrenmenizi temin etmek mümkündür. Birkaç yıldır Zoom'dan ders veriyorum ve memnunum. Tabii iş her zaman öğrencide bitiyor ve öğrenci dersi iyi dinleyip, ders tekrarı yaparsa ve ödevleri yaparsa çok güzel oluyor dersler. İlk başlarda tavsiye edilen Ana dili Türkçe olan Hocalardan dil öğrenmenizdir. Bu birçok açıdan daha faydalıdır. Dilin kendi dilinizdeki karşılığını doğru bir şekilde öğrenmeniz için bu gereklidir. B1 ve B2 seviyelerinden sonra mesela Ana dili Arapça olan birinden Arapça öğrenmeye devam edebilirsiniz. Çünkü o seviyede artık öğrenci zamanların bir kısmını ve önemli sayıda kelime bilmiş olacaktır. Aynı zamanda bazı isime, fiile, zamire vesayre ne denildiğini bilmiş olacaktır. Bu durumda dinlediğini anlaması da kolaylaşacaktır.

Yurt dışında dil eğitimi almak aslında çok faydalıdır. Bu kendi eksikliklerinizi de görmenizi sağlayacağından tavsiye ediyorum. Mesela konuşma yönünden zayıf olduğunuzu tespit ettiğinizde, konuşmaya yatırım yapmaya karar verebilirsiniz. Yurt dışı kişinin kendini keşfettiği bir ortam oluşturur. Dünyadaki rakiplerinizin ne yaptığını ve hangi dilleri öğrendiğini de görmüş olursunuz. Bu tarz kurslara gelen öğrenci tipi genelde çok kaliteli olmayabiliyor. Gelen öğrenciler daha çok keyifli vakit geçirmek için gelebiliyor. Ya da sadece cv oluşturmak için gelenler oluyor. Asıl amaç her zaman öğrenmek ve faydalı olmak olmalı bence.

Maddeler halinde tavsiyelerimi sıralamak istiyorum :

Not: Bunlar genel tavsiyelerdir. Her ülke ve dil için ayrı konuşmak gerekir.

  1. Cesaretli olun. Derste konuşmaktan korkmayın ve insanlarla tanışıp, arkadaşlık kurmak konusunda cesaretli olun. Derste konuşmazsanız gelişemezsiniz. Arkadaşlarla tanışmazsanız, aldığınız eğitimin faydasını göremezsiniz. Mesela diğer öğrencilerin nasıl dil öğrendiklerini ve hangi programları kullandıklarını bilmek güzel olmaz mı?
  2. Gittiğiniz şehri çok iyi gezin. Dindaşlarınızın ve milletinizden olan insanların bulunduğu yerlere gidin. Ama etrafınızı Türkçe konuşanların çevirmesine izin vermeyin. Türkçe muhabbet edecekseniz, neden yurt dışına gidiyorsunuz. Bu dediğim yerlere gidin ama sadece durumlarını öğrenmek için. Arkadaşlarınızı öğrenmek istediğiniz dili konuşanlardan seçin ve birlikte vakit geçirmekten çekinmeyin.
  3. Odanıza kapanıp kalmayın. Hocanız size ödevler verecektir ama siz bütün vaktinizi ödev yaparak geçirmeyin. Ödevlerinizi yapın ve sonrasında arkadaşlarınızla vakit geçirin. Onların tecrübelerinden faydalanmaya ve dünya görüşlerini anlamaya çalışın.
  4. Sağlam bağlantılar kurun. O ülkede yaşayan insanlarla ve hocanızla sağlam bir bağlantı kurun ki işleriniz kolaylaşsın. Daha sonrasında tekrar gitmek istediğinizde ve her türlü işiniz düştüğünde yardım bulabilesiniz.
  5. Güvenliğinizi ve ekipmanlarınızı (Harita, otobüs kartı, telefon kartı gibi) hazırladıktan sonra dışarı çıkmaktan, tek başınıza dolaşmaktan korkmayın. Tarihi yerleri mutlaka gezin ve fotoğraflamaya çalışın. Yıllar sonra anlatabilir ve öğrencilerinizle paylaşabilirsiniz. Dışarı çıkın halkla esnafla konuşun. Kültür alışverişinde bulunun, bunun faydasını göreceksiniz.
  6. Mutlaka gideceğiniz ülkenin mutfağını da tanıyın. Bölgenin meşhur restoranlarına gidin ve geleneksel yemeklerinden de yiyin. Meşhur tatlarını tatmaya çalışın. Türkiye ile kıyaslamasını yapın ve damak tatlarını anlamaya çalışın.
  7. Konuşma zor geliştiğinden öncesinde Coursera ve Netflix gibi sitelerden dinleme alıştırmaları yapın. İstanbul'da ve turistik yerlerdeyseniz, turistlerle İngilizce veya dillerinde konuşmaya çalışın. Hedef dile yönelik uzun cümleler kurmaya çalışın. Ezberinizde kalıp ifadelerle kurulmuş 100'den fazla cümle olsun.
  8. Gittiğiniz ülke hakkında kitaplarda ve internette yazmayan bilgileri de fırsat bulursanız öğrenmemezlik etmeyin. Mesela ülkedeki ekonomi, sosyal hayat vb hakkındaki insanların bilgilerini de değersiz görmeyin. Mutlaka bu bilgileri de ilgi alanınıza göre öğrenmekten geri durmayın.
  9. Öğrencilerle sosyal aktivitelere de katılın. Örneğin futbol oynandığınızda siz de oynamak için istekli olun. Tenis vb sporları arkadaşlarınızla mutlaka oynayın. Orada kazanmak ve yenilmek gibi kelimeleri öğrenmenizin yanında, arkadaşlıklarınızı da pekiştirirsiniz.

10. Ülkenizi güzel bir şekilde temsil edin. Tarih, kültür ve dil bilginiz iyi seviyede olsun. Sınıftaki oyunlarda ve ödevlerde birinci olmaya çalışın. Kelime bilginizi maksimum düzeyde tutun. Eş anlamlı ve zıt anlamlı kelimelere de ayrıca önem verin. Arkadaşlarınızla iyi ilişkiler kurun. Kılık kıyafetinize dikkat edin. Temiz ve ütülü olmasına özen gösterin.

Sonuç olarak birkaç bir şey söylemek istiyorum. Yurt dışı eğitiminin her şey olduğunu düşünmeyin. Özellikle kısa süreli gidiyorsanız mucize olmasını beklemeyin ama eğer öncesinde çok iyi bir hazırlık yaptıysanız 2 ay bile hedef ülkede kalmak sizi çok geliştirebilir. 4 yıl üniversite okuyup, birkaç cümle bile kuramayan birine dönüşmekten korkun. Tekin Atmaca Hocanın da önerisini buraya eklemek istiyorum. Onun endişeleri de yerinde ve bunu da göz önünde bulundurun.

"Dil öğrenmek isteyen kişilerin düştüğü bir diğer yanlış da dilin sadece yurtdışında öğrenileceğidir. Bu fikrin cazip gelmesinin birçok psikolojik ve biraz da haklı sebebi vardır ama yurtdışına çıkanların çoğu bilir ki zamanın çoğu evde veya kütüphanede ödev yapmakla geçer. Gramer çalışmak, okuma, dinleme ve yazma gibi beceriler elde etmek için yurtdışına gitmeye gerek olmadığı aşikârdır. Sadece konuşmak için yurtdışı iyi bir fırsat sunabilir ama diğer alanlarda iyi olmayan biri bu fırsatı da iyi değerlendiremeyecektir çünkü dinlemesi zayıf olan biri herhangi bir diyaloğu takip edemeyeceği için konuşma da bir yere varmayacaktır."1

Tekin Hocanın bu söylediklerine de katılmamak elde değil. Grameri vesayre hallettikten sonra yurt dışını tavsiye ediyorum. Öncelikle ülkenizde ulaşabileceğiniz tüm seviyeye ulaşın. Ondan sonra yurt dışına eğitime gidin diye acizane görüşümü belirtebilirim.

 

1 Tekin Atmacanın Yazısı (https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/dil-ogrenmenin-dogasi-nedir-h43144.html)

Teşekkür: Alime Büşra Hanım'a yazıma katkıda bulunduğu için teşekkür ederim.

Ozan Dur
Ozan Dur

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nden mezun Filistin ve İran Araştırmaları- yazar [email protected] Poliglot (8), dillere dair Çalışma Alanım Ortadoğu ve Diller

Yorum Yaz