İBRANİCE ÖĞRENMEDEN ÖNCE BUNU OKU | İlim ve Medeniyet

İbranice Öğrenmeden Önce Bunu Oku

Değerli öğrenciler, sizlere bir kardeşiniz olarak uyarı yapmak istiyorum. Ben belli bir süredir İsrail ve Filistin üzerine çalışmalar yürütmeye çalışıyorum. Duyduğum ve bana iletilen bir durumdan bahsetmek istiyorum. İbranice öğrenen bazı arkadaşlarımız da İsrail tarafına kaymalar oluyormuş. Bunu daha önceden duymuştum ama yakın zamanda bir kere daha duydum. Bu konuda görüşlerimi belirtmek istiyorum.

Ben insanları İslam’a çağırır gibi Efendimiz’in (sav) bir eylemine çağırdım. Efendimiz (sav) kendi döneminde Yahudilere güvenmiyor ve bir sahabemizi onların dilini öğrenmesi için çağırıyordu. Ben de bunun günümüzde de geçerli olduğunu düşündüm ve ülkemizin değerli Müslümanlarını İbranice öğrenmeye davet ettim. Belli bir ilgi oluşmuş ve insanlar bu dili öğrenmeye başlamışlar. Bu benim açımdan inanılmaz mutluluk verici bir şey. Lakin bunun kötü sonuçlara sebep olmasından Allah’a sığınırım. Dili öğrenmedeki benim niyetim buydu ve şimdiye kadar İsrail’e sevgi beslemedim ve ona müsait bir ortam da yok bence. Ama İbranice kitaplarında İsrail propaganda yapıyor. O yüzden mesela Holokost kısmı geldiğinde bunun bir endüstri olduğunu ve İsrail’in bunu kullanarak kirli işlerini örtbas ettiğini bilmek ve öğrencilere anlatmak lazım.

Onun haricinde büyüklerimizin kitaplarını öğrencilere tavsiye ediyorum ve yarışmaları kazananlara mutlaka gönderiyorum. B2 seviyesini tamamlayan ama Kudüs ile ilgili bir yarışmada birinci olamayan oluyorsa, ona mutlaka Kudüs ile ilgili bir kitap gönderiyorum. Mutlaka öğrencilerimizin hakikati öğrenmelerini temin etmek gerekiyor.

Arapça öğrenmenin ve öğretiminin Filistin davasına büyük katkısı var. Arapça dinimizin dili olduğundan ahretimize etkisi çok büyüktür. O yüzden bu dilin yaygınlaşmasını temenni ediyorum ve bu dilin Kudüs sevgisini daha da derinleştirmesini umuyorum. Mesela bir Mahmud Derviş’in şiirlerini Arapçadan okumak ve hissetmek, Filistin davasını (kadıyyetü’l-Filastin) daha iyi anlamaya sebep olacaktır. Aynı zamanda Filistin Lehçesini öğrenmek ve Ürdün’de ve diğer yerlerdeki kamplardaki Filistinlileri yakından takip edip, yardımlarda bulunmak inanılmaz etkili olur. Ayrıca Filistin kamplarından büyük isimlerin ve hareketlerin çıktığını unutmamak gerekiyor.

Her şeyden önce babalarının suçlarını çocuklara yüklememek ve Arap isyanları hakkındaki suçlamalara şüpheyle bakmak gerekiyor. Cumhuriyet döneminde Araplar Osmanlıyı arkasından vurdu diyerek, Müslümanlar ile bağımız koptu. Devletlerin çıkarı olabilir ve bu devletlerin bağımlı olduğu süper güçler olabilir, ama Rabbimiz biz günleri insanlar etrafında döndürürüz diye buyuruyor. Bugün güçsüz kalan İslam, yarın mutlaka güçlenecektir. Bu döngü böyle gidiyor ve çok güçlü olduğumuz dönemleri hatırlayalım. Bunlar bir süre devam ettiler ve bir süre de tersi oldu.

İsrail’in bir Müslüman’a verebileceği hiçbir şey yok. 10 milyon civarında olan Yahudiler karşısında bizim milyarlarca Müslüman kardeşimiz var. Eğer bunlar bir ayağa kalkarsa, dünya bizim ağzımızdan çıkan söze bakacaktır. Yahudilerin din olarak bize sunabilecekleri bir şey de yok. Bizim dinimiz onların dinini de bize anlatıyor ve İslam son din olmasından dolayı, Yahudilik tahrif oldu. Yahudiler parayı takip ediyorlar ve nerede para varsa, orada mutlaka Yahudi oluyor. Ama bizim rızkın sahibi olan bir Allah’ımız var. Rızkın sahibi O. Şifanın sahibi O. Yüce Allah inanan ve sabredenlerin yanında inşaAllah. Hak din İslam Yahudiler karşısında bizi uyarıyor. Allah’ın kendi sözlerini Kur’an’dan okuyoruz. Hiç onları okudunuz mu? Allah bizi uyarıyor ve Yahudiler hakkında çokça bahsediyor. Dolayısıyla bizim bu kavme karşı uyanık olmamız gerekmez mi? Rabbimiz Kur’an’da “Yahudileri ve Hıristiyanları dost edinmeyin” diyor. Buna rağmen onları dost edinirseniz onlardan olursunuz diye bize uyarıda bulunuyor. İsrail ülke olarakta bize bir şey sunamaz. İsrail’de öğrendiğim bir kelimeyi size öğretmek istiyorum. Kelime Balagan. Kelimenin okunuşu bu. Anlamı sıkıntı ve düzensizlik. Bu daha çok slang olarak geçiyor ve İsrail’de bir işimi halletmeye çalışırken öğrendiğim bir kelime bu. Eş anlamlı kelime ise beaya yani sorun. Balagan kelimesini daha öncesinde bilmiyordum ve İsrail’de öğrendim. Böylesine Balagan’ın olduğu bir ülke bir Müslüman’a ne verebilir. Gençler lütfen değerlerinizden vazgeçmeyin!

Ülkemizin ve ümmetin çıkarlarını gözeterek İbranice öğrenmek gerekiyor. Öncelikle Türkiye’nin çıkarını düşünmeliyiz ve beraberinde ümmetin çıkarlarını gözetmeliyiz. Türkiye’de neye ihtiyaç varsa onu yapmaya çalışmalı ve riskleri göze almalıyız. Müslüman denildiğinde herkesin hizaya geçeceği bir dönem de gelecektir. Bizler buna ne kadar hazır olduğumuzu düşünelim.

Orada yaşayan Filistinliler de var ve bazıları iyi yerlere de gelmiş durumda. Onlar ile arkadaş olabiliriz. Sadece İbranice öğrenmeyin gençler dişinizi sıkın Arapça da öğrenin. Yahudilerle en çok Araplar mücadele etti. Onların dilinden ve gönlünden Filistin davası anlaşılabilir. Hatalar elbette oldu ama niyet okumaya da bence çalışmayalım. İnancımızı, hedefimizi, kendimizi diri tutmalıyız ve geleceğe hazırlanmalıyız. Yolun ilk çileleri çekildi, sizlere kolaylıklar kalıyor. Umarım İsrail’in oluşturduğu yenilmezlik algısı bir gün yıkılır. Yenilmez hiçbir ülke yok. Allah istedikten sonra da olmayacak şey yok.

Başarı Allah’tandır. Mutlaka çok çalışalım, tefekkür edelim, ibadet edelim ve dua edelim. Niyetimizi halis tutalım. Allah’ın siz değerli gençlere hayırlı kapılar açmasını dilerim. Hiçbirinizin en ufak eza veya bela görmesini istemem. Rabbimden yeniden Türkiye’yi güçlü bir şekilde görmeyi nasip etmesini ve bu dünyadan gözü açık gidenlerden olmamayı niyaz ederim.

 

Avatar photo

Ozan Dur

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nden mezun Filistin ve İran Araştırmaları- yazar [email protected] Poliglot (8), dillere dair Çalışma Alanım Ortadoğu ve Diller


Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul