GRAMER ÇALIŞMADAN DİL ÖĞRENİLİR Mİ? | İlim ve Medeniyet

Gramer Çalışmadan Dil Öğrenilir mi?

Tecrübeme dayanarak bu soruyu cevaplamak istiyorum. Farsça, İngilizce ve İbranice öğrenirken grameri de önemli oranda derslerde almıştım. Bu durum bu dillere hâkimiyetimi kolaylaştırdı. Farsça öğrenirken haftada sadece iki saat gramer dersi alırdım. Hafta boyunca onu tekrar eder ve okuma-dinleme yapardım. Film izlerdim, çeviri yapardım vs. Bunları yoğun bir şekilde yapınca birkaç yılda iyi bir seviyeyi yakalayabilmiştim. Farsçada sınıfta en iyi bendim Rabbimin sayesinde tabi ki. Ayrıca girdiğim son 6 sınavdan eğer yanlış hatırlamıyorsam 5 tanesini 100 alarak Farsça derslerini vermiştim. Hocamdan sen de artık Hoca oldun iltifatını alabilmenin o dönem bahtiyarlığını yaşıyorum.  İbranicede sınıfta en iyilerdendim. Lower Advanced sınavına girmiştim Filistin’de ve 85 almıştım. Bir arkadaşım benden yüksek almıştı ve iki kişi benden aşağıda almıştı. İbranice kitap, yazı ve içerik üreten bu ekipten tek bendim bu da Rabbimin izniyle olan bir şey. Çok manalar yükledim Sahabemizde bu dili öğrendiği için ben de Onun kazandığı sevaptan pay alabilmek istedim. İngilizce ilk başlarda çok iyi başladım ama sonra iyi devam edemedim. Yine de yoğun bir İngilizce eğitimi alırdık ve bu durum ilk dilde böyle olması bana katkı sağladı. Diğer dilleri daha rahat öğrendim. İngilizce eğitimine yeterince emek veremedim ve doğru yöntemi bilemiyordum. Bir yerlerde tıkanıyordu eğitim bir de nasıl ilerleyeceğimi kestiremedim, çok yol gösteren yoktu maalesef. Konumuz o değil, devam edelim 🙂

Rusçaya baktım başlayalı bir buçuk yıl olmuş. B2 seviyesindeyim ve neredeyse hiç gramer çalışmadım. Yoğun gramer çalıştığımda da veya hiç çalışmadığımda da başarılı olamıyorum nedense. Bu ikisi iki çıkmaz. Çok veya hiç arasında bir denge kurulmalı bence. Eğer bir kurumdan ders alıyorsanız şanslısınız. Bu durumda nasıl bir yol izleyeceğinizi bilirsiniz. Birde ben 2017’den beri kendi kendine öğrenme üzerine yazılar yazdım. Bunun olabilmesini de çok isterim.

Rusça öğrenmek istiyordum ve gramerinin çok zor olduğunu fark ettim. Günde saatlerce gramer çalışmak beni engelliyordu. Ben de hiç çalışmadan ne sonucuna ulaşabilirim diye düşündüm ve bunu denemek istedim. Sonuç ise şu hiç çalışmadan okuyabilir hale geldim. Dinlediğimi seviyeme göre anlıyorum ama konuşmakta ve yazmakta inanılmaz zorlanıyorum. Bu bir çıktı ve tecrübe sonucu bu sonuca ulaştım. Hiç gramer çalışmamak bir hata ve bence sakın böyle yapmayın. Sonradan düzeltilmesi de zor olabilir onu ayrıca deneyeceğim inş. Tabii belki yabancı yazarlar bu konulara el atmışlardır ama ben de kendim ayrıca kendi üzerimde deniyorum. Çünkü dil, tarih ve coğrafya-saha üzerine çalışmalarımı sürdürüyorum. Bu isimde bir üniversitede var ve bu bağlamda ilerlenmesini kendim doğru görüyorum. Dolayısıyla benim de tecrübe etmem önemli, ilerde anlatabilirim inş.

Bir buçuk yıllık bir çıktı bu. Konuşamıyorum, yazamıyorum ama okuyabiliyorum ve dinlediğimi anlayabiliyorum. Dilde en önemli şeylerden birisi iletişim ama sadece akademik makaleler okumak için insanlar ilgili dili öğrenebiliyorlar. Konuşmak için İngilizcemizi yeterli seviyeye getirdiğimizde işler çözülüyor. Bununla birlikte birkaç dilde aktif konuşabilmekte çok şey katacaktır insana. Yani gramer olmalı ama yoğun olmamalı çünkü öğrenci o kadar karışık bilgileri hazmedemeyecek. Bununla birlikte zamana yayılmalı ve zaman içerisinde gramer verildikten sonra akabinde gramerle ilgili metin mutlaka okunmalı. Metinle birlikte ayrıca sorular çözülmelidir. Bunu deneyimliyoruz ve basit bir dille anlatmak istiyorum. İlk dili yoğun bir eğitimle almak düşünülebilir eğer vakit varsa. Yoksa ona göre birkaç yıl pes etmemek gerekecek. Ama vakit varsa bir yılda da güzel bir seviyeye gelinir gramer, kelime, okuma ve konuşma olarak. İlk dil olduğu için ayrıca belli zorluklar taşıyacaktır diye düşünülür. Bunu birçok insan da hissetmiştir.

Diğer denemek istediğim yöntem gramer kurallarını okuyarak ve tekrar tekrar okuyarak ilerlemektir. Okuyup geçmek yani buna çok takılmamak. Almancada böyle bir yöntem deneyebilirim nasipse bakalım. Buradaki sorun gramer kitaplarında yeterli metin bulunmaması. Yeterli metin olanların tek başına öğrenebilecek bir sisteminin olmaması ayrıca. Bu ikisi birleşince gramer kitapları yetersiz kalıyor. Yeterli olanlar ders kitapları ve onları da Hoca olmadan öğrenemiyoruz. Bu sorun aşılırsa ki aşılması kolay bir sorun mutlaka daha emin adımlarla ilerleyebiliriz.

Dil iletişim için önemli. Gençlerimiz farklı dünyaları ve kültürleri tanısınlar ama pergelin en önemli kısmı ülkemiz ve kendi değerlerimizde olmalı. İslam medeniyetini özümsemiş bir genç diğer medeniyetlere bakarken belirli bir gözlükle bakacak. Görmesi ve bakması güzel olacak. Bunu gençlerimize verebilirsek dil öğrenmenin yabancılaşmaya dair etkileri azalır. Tarihi, hukuku ve diğer birçok alanı Batılılar hâkimiyetleri altına almışlar. Bununla birlikte tüketen değil üreten konumuna çıkmak gerekiyor. Türkçemiz inanır ve mücadele edersek Global bir dil olabilir ve dünyada hak ettiğinden daha güzel yerlere gelebilir. Kolaylıklar…

Ozan Dur

Avatar photo

Ozan Dur

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nden mezun Filistin ve İran Araştırmaları- yazar [email protected] Poliglot (8), dillere dair Çalışma Alanım Ortadoğu ve Diller


Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul