İlim için değer
Beşikten mezara kadar İlim talep ediniz buyuruldu. Ne kadar da doğru bir söz değil mi? İlim o kadar değerli ki Rabbimiz de bilenlerle bilmeyenlerin bir olmayacağını söylüyor. Bilmek, İlim, bilim ve bunlar için gösterilen mücadele çok değerli. İlim öğrenebilmek ve ders çalışabilmek için fedakarlıklar göstermeliyiz. Daha çok ve daha verimli nasıl çalışabilirim diye bir gündemimiz olmalı. İrade, disiplin ve motivasyon konularına ilgi göstermeliyiz. Abdulfettah Ebu Gudde Hoca’nın Zamanın kıymeti kitabını ve benzer kitapları okumalıyız. Zaman ve onu iyi değerlendirmek hesabımızın kolay olmasını beraberinde getirecektir. Efendimiz de bizleri bu konuda uyarmıştı. Gençlik, boş vakit ve sağlığın kıymetinin bilinmesini istiyordu. Bunlarda insanların bocalayacağını biliyordu.
Üniversite yıllarında boş vaktimiz yeterince olacak. Kendimizi geliştirmeye de vakit ayırmalıyız. Sınav haftası Âlim ve sonrasında cahil olanlardan olmayalım. Gördüğümüz bir dersin saati kadar da hafta için de o derse vakit ayıralım. Dil derslerine üvey evlat muamelesi yapmayalım. Sağlığınızda problem çıksa da elinizden geldiği kadar vaktinizi yine iyi değerlendirin ve ders çalışabiliyorsanız çalışın.
İlim için değer kısmında vakti çok yoğun olanlara birkaç tavsiyede bulunacağım inş.
Öncelikle saat 9-5 arası çalışıyorsak ve yorgun oluyorsak, ilim için vakit ayırmamız zor olacak. Ama buna rağmen insan günde bir şeye odaklanmış bir şekilde 20 dakika ayırsa bile bir yıl sonra birçok şey öğrenmiş olur. Buna rağmen tahammül gücümüzü artırabiliriz. Yani işte çalışıyoruz ve işten sonrasında yorgun oluyoruz. Bununla birlikte spora başlayabilir. Sporda kendimizi iyi bir şekilde geliştirdikten sonra saat 5’ten sonra ilim için vakit ayırabiliriz. Eskisi kadar iş bizi yormamaya başlayacak büyük ihtimalle. Bunu bir denemenizi öneririm. Artık yaptığımız iş basit gelmeye başlayacak. Ondan sonra sabah da erken kalkarak ilime vakit ayırabiliriz, dolayısıyla ilim için değer bunlar.
Sıcaklar sizi bunaltıyorsa evinize klima alabilirsiniz. Klima aylık bir miktar elektrik yakacak ama ilim için değer. Kendinizi geliştirmek ve ilim için ek masraflara da katlanmasını bilmeliyiz. Zahmet olmadan rahmet olmayacağı gibi, fedakarlık olmadan da ilerleme olamaz. İstisna bir başarı istiyorsakta müstesna koşullarda çalışmalıyız. Bunu da Selçuk Bayraktar’dan duydum ve oldukça güzel bir söz. Başarılı insanların konuşmaları oldukça önemli. Gösterdikleri fedakarlıklar ve sonunda güzellikle buluşmaları insanı motive ediyor.
İlim için her şeye değer. Kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Kendinize bir şeyler satın alabilirsiniz. Felan dili öğreneyim tatile çıkacağım diyebilirsiniz. Yurt dışına gezmeye gideceğim de diyebilirsiniz. Yani ilim için değer. Çalışma koşullarınızı oluşturmaya ve boş vakit için fedakarlık yapmaya değer. Çünkü İlim buna değer.
Ozan Dur