RUSÇA ÖĞRENİYORUM | İlim ve Medeniyet

Rusça faydalı kaynaklar, Rusça Öğreniyorum, Rusça zor mu? Rusça mı Arapça mı zor?

Rusça öğrenmeye yeni başladım diyebilirim. Bu sebepten ilk izlenimlerimi paylaşmak ve kayıt altına almak istiyorum. Dillerin zorluk sıralamalarında Rusça Arapçadan daha kolay bir dil. Ama zorluk olarak birbirlerine yakınlar. Bu zorluklar çoğunlukla gramerden kaynaklanıyor. Arapçanın gramerine dalsa bir genç belki 10 yılda çıkamaz. Rusçanın da grameri öğrenmek zor gelebilir. Ama benim öğrendiğim metot ile hızlı bir şekilde dilde ilerleyebilirsiniz. Kendim denedim ve etkisini hissediyorum. Bu yöntemden bahsedeceğim ve gelişmelerimi-izlenimlerimi inş paylaşacağım.

Rusça dünyanın önemli dillerinden birisidir. Öne çıkan alanı Türkiye için Turizm diyebiliriz. Öğrendiğinizi belgeleyebilecek sınavlar yapılmaktadır. Rusça Yökdil yok ama YDS var. Bunu söyleme sebebim ise İbraniceyi belgeleyebilecek Türkiye’de bir sınavın yapılıyor olmaması idi. İbraniceyi belgelemek biraz daha zor oluyor. Ama tabii öğrenci bildiğini kendisi kanıtlayabilir ve hedef her zaman öğrenmek olmalı. Belgelemek sonra yapılacak bir iş. İbranicenin de ileride YDS’sinin olmasını temenni ediyorum.

Rusçayı nasıl öğrendiğimden bahsetmek istiyorum.

Rusça öğrenmek için Türkçe kaynaklar çok yeterli değil. İngilizce üzerinden Amazing Russian isimli YouTube kanalını takip ediyorum. Oradan alfabeyi ve temel grameri öğreniyorum. Bunları da belirli sıklıklarla tekrar ediyorum. Diğer kullandığım kaynak ise Linq. Linq gerçekten çok faydalı ve inanılmaz geliştiriyor. Buradan okuma ve dinleme yapıyorum. Gramere ise çok az vakit ayırıyorum ve sadece karşıma çıkan konuları öğrenmeye çalışıyorum. Her bilmediğim şeyi de anlamaya çalışmıyorum hemen. Zamanla öğreneceğimi biliyorum. Diğer kullandığım kaynak ise internette paylaşılan şu kitapların içerisinden,

https://disk.yandex.com.tr/d/qkLp-NTRiL4U6g

Buradan Learn Russian with beginner stories… isimli kitaptan Rusça hikayeler okuyorum. Basit ve kısa hikayeler ile sık kullanılan kelimeleri bağlamıyla birlikte öğreniyorum. Kısa sürede basit metinleri anlayabilecek seviyeye geldim. Linq’dan her gün bir hikaye ve bahsettiğim kitaptan her gün bir sayfa okuyorum. Böylece her gün dile dair aşinalığım artıyor. Burada dikkat edilmesi gereken husus Rusçada kelimelerde vurgu var. Bu vurgular sözlüklerde yazıyor ama sözlüklerde de kelimelerin okunuşları yazmıyor. Kelimelerin okunuşlarını da Yandex’den dinliyorum. Yandex’in Rusça-İngilizce çevirisi oldukça kaliteli ve çok faydalı.

İzlenimlerim

Sessiz kelimeler çok. Bu telaffuzda zorluk yaşamamıza sebep oluyor. Pedajlar konusu gerçekten zor ama buraya çok takılmamak ve bol bol okuma-dinleme yapmak gerekiyor. Kiril Alfabesi gözünüzü korkutmasın. Farklı alfabeler benim gözümü korkutmuyor. İbranicenin de kendine ait bir alfabesi var ama ben kısa sürede alfabeyi öğrenmiştim. Kiril alfabesini de kısa sürede öğrendim. Özellikle temrin yapmak ve bol bol pratik yapmak çok önemli. Okuma kurallarını iyi öğrenmek gerekiyor. Rusçada fiiller çiftleriyle birlikte öğrenilmeli. Tamamlanmış ve tamamlanmamış fiiler var.

Takip ettiğim YouTube Kanalı

https://www.youtube.com/@AmazingRussian

Rusçada karşılaştığım kaynaklar

  • Sık kullanılan 500 fiil için şu siteye bakın,
  • https://www.rusca-dersleri.com/listeler/121-rus%C3%A7ada-en-%C3%A7ok-kullan%C4%B1lan-500-fiil-1-100
  • Fono Bin Kelime
  • Rusça 3 bin kelime
  • Rusça Sözlük için Lignvo
  • Forvo’dan Rusça kelimelerin telaffuzunu dinleyebilirsiniz
  • bab.la isimli siteden fiillerin çekimi ve telaffuzlarına bakabilirsiniz.

Avatar photo

Ozan Dur

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nden mezun Filistin ve İran Araştırmaları- yazar [email protected] Poliglot (8), dillere dair Çalışma Alanım Ortadoğu ve Diller


Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul