ÜNİVERSİTE OKUYACAK GENÇLERİMİZE 10 TAVSİYE | İlim ve Medeniyet

Üniversite gençliğinizin en güzel ve bilinçli geçen yılları olacak inş. Bu yüzden bu yoldan geçmiş birisi olarak sizlere tavsiye mahiyetinde tecrübelerimi aktarmak istiyorum. İşte maddelerle dikkat etmeniz gerekenler

1 Gönül meselesi

Gönül meseleleri yıpratıcı ve sizi dersten/okuldan soğutabilir. Son sınıfa gelmeden de bu işlere yanaşmamak en iyisi. Çünkü babanızın maddi durumu iyi değilse veya önemli miktarda burs almıyorsanız, evlenemezsiniz. Bu ilişki de insanı yıpratır. Dinimizde de flört olmadığından bu kaideye uyarsanız, başınız Allah’ın izniyle ağrımaz. Kızlar ve erkekler birbirlerinin imtihanı olabiliyor. Aynı ortamda bulunduklarından birbirlerini sevebiliyorlar. En çok imtihana da en çok vakit geçirdiğimiz yerde uğradığımızdan buna dikkat etmek çok önemli.Mümkün mertebe mesafeyi korumak ve son sınıfın gelmesini beklemek gerekiyor. 

2 Ekonomi

Ekonomi öğrenciyi zorlayabilecek diğer en önemli alanlardan birisidir. Ekonomiyi iyi yönetebilmek bir beceri istiyor. Ders kitapları, ulaşım ve yemek maliyetleri gerçekten arttı. Bunları karşılayabilmekte ailelere maliyetli oluyor. Buna rağmen burs imkanları vesaire ile idare etmeyi öğrenmek gerekiyor. Ekonomimizin zayıflığı da ortada. Ekonomiye rağmen okulu bitirebilmek gerekiyor. Ailemize de çok yük olmayalım. Yük olduğumuzdan kat ve kat daha fazla hakkını vererek ders çalışalım. Bazen aç kaldığımız dönemler olacaktır, onlar da bu işin tuzu biberi. Akrabalara çok iş düşüyor. Öğrencileri gözetmeli ve felan yerde kuyu açıp, yetim okutmaktansa öncelikli olarak yakınlarımızı gözetmeliyiz diye acizane bu düşünceye katılıyorum. Ülkenin ekonomik durumunu ve gidişatını kötü görüp umutsuzluğa kapılacak kadar olumsuz düşünceli olmayın. Kendini geliştiren hiçbir şekilde aç kalmaz. Allah yarattığı herkesin rızkına kefildir. Mehmet Akif Ersoy’un çok sevdiğim bir sözü var, “Atiyi karanlık görerek azmi elden bırakmak, Alçak bir ölüm varsa budur ancak” kesinlikle geleceği karanlık görüp çalışmalarımızdan vazgeçmemeliyiz. 

3 Arkadaş ortamı

Arkadaş ortamı aslında her şey demektir. Sizin şekil alacağınız ve karakterinizin de oluşacağı yıllar. Arkadaşlarınız nasılsa siz de inanın öyle oluyorsunuz. Onlar gibi olmak istemeyeceğiniz kimsenin yanında bulunmayın. Mutlaka helale harama dikkat eden arkadaşlarınız olacaktır. İyilerle ve Salihlerle birlikte olmak en güzeli. Mutlaka buna dikkat etmeli ve bizi yoldan çıkarmayacak, dünyamızı da ahiretimizi de berbat etmeyecek insanlarla vakit geçirilmeli.

4 Tarafgirlik

Üniversitede ve okullarda genelde taraf tutma ve bölünmeler oluyor. Bu da şahit olduğumuz bir durum. Herkes kendi küçük grubuna ve gündemine hizmet edebilir hale gelebilir. Bu durumda Allah’ın tarafını tutmak en iyisi. Bu tarz küçük işlerle ve mahalle dedikodularıyla uğraşmamak gerektiğini düşünüyorum. Her zaman büyük düşünmek ve kendimizi yetiştirmek ile vakit geçirmeliyiz. Bağnaz ve körü körüne taraf tutup, diğer tarafa düşmanlık beslemek Müslümanlar arasında olabilecek bir şey değildir. Buna alet olmamak gerekmektedir.

5 Disiplin

İhtiyacınız olan şey disiplin. Disiplin kazanmanın yollarını aramak gerekiyor. Spor bunlardan birisi ve Taekwondo gibi sporlar yapılabilir. Bu size belirli bir disiplin kazandıracaktır. Bir işte çalışmak ve bunu hakkıyla yapabilmekte disiplin kazandırabilir. İnsanlar işte ne kadar çalışıyorsa siz de o kadar ders çalışın mutlaka. Bunu yaparsanız çok güzel olur. Disiplini de küçük alıştırmalarla elde edeceksiniz inş. Bunu da en güzel hazırlıkta yapabilirsiniz. Sabahtan öğle sonuna kadar İngilizce dersleri alacaksınız. Burada sebat etmek ve sonrasında yazın da aynı şekilde çalışarak Disiplin kazanmaya çalışmak güzel olur. 40 günde insanların alışkanlık kazandığı söyleniyor. Birileri yapabiliyorsa siz de yapabilirsiniz. Çok ve bilinçli çalışmak en güzeli. Ailemize, yaşadığımız topluma ve insanlığa bunu borçluyuz.

6 Sağlık

Akıl ve ruh sağlığını korumak çok önemli. Bunun için mutlaka spor yapın ve hobi edinin. Her hangi bir arızanın başlangıcında beklemeyin ve ilgili branşa gidin. Önleyici sağlığa da kulak verin. Yani yürüyüş yapmak, spor yapmak, zinde kalmanızı ve sağlıklı olmanızı sağlar. Bunlara vakit ayırın. Sürekli ders çalışıp, masa başında oturmayın. Eğlence ve sosyal aktiviteler için de vakit ayırın. Psikolojik hastalıklar artıyor, o yüzden buna çok dikkat etmek gerekmektedir.

7 Sosyal aktivite

Kulüplere ve gönüllü projelere mutlaka katılın. Buralarda sosyalleşeceksiniz. Network oluşturacaksınız ve hobi edineceksiniz. Bu bir müzik kulübü olabilir. Güzel yazı kulübü olabilir. Buralarda gönüllü olmak ve başkanlık yapmakta çok önemli. Bunları ilerde kullanabilirsiniz. Mutlaka belgelemeye çalışın bunları. Üniversite döneminde paranızı biriktirip her yaz yurt dışına ders almaya gidebilirsiniz. 15 tatillerde bile gidebilirsiniz. Mutlaka Lisansı çok iyi değerlendirin ve dilinizi geliştirin. İngilizce dışında birkaç dil daha öğrenebilirsiniz ve bunları belgeleyebilirsiniz. Sonrasında rahat edersiniz Allah’ın izniyle. YL yapmak istediğiniz de ve dile ihtiyacınız olduğunda size lazım olacak. O yüzden günlük çalışmalarınıza Yabancı dili de ekleyelim.

8 Kendini keşfetmek

İnsanın kendini keşfetmesi ve gelecekte yapacağı işi bulabilmesi sanıldığı kadar kolay değil. Kader bizleri yönlendirebiliyor ama insanın biraz tefekkür etmesi de lazım. Nelerden hoşlanıyor onu bulabilirse, onun iş imkanları da varsa peşinden gidebilir. Alt sınıftan gelen aileler iş olanakları çok olan meslekleri seçmek zorundalar. Buna yönelik bölümler ve üniversiteler okunmalı. Herkes sevdiği işi yapsa güzel olur ama bu ideal olan ve ütopik olandır.

9 Büyük düşünmek

Her zaman büyük düşünün. Okul birincisi olacağım diye üniversiteye girin. Birinci olamazsanız üçüncü olursunuz. Bu yatmak anlamına gelmiyor elbette. Birinci olabilmek için çok çalışmak gerekecek. Bunun için çok çalışmanız lazım. Dünya çapında bir insan olacağım denilmeli. Hatta dünyadaki en iyisi ben olacağım denilmeli ama bu her zaman gerçekleşmez. Gerçekleşirse bu hedeflediğin içindir. Hedefleyenler hedefe ulaşabilirler. Başarı tesadüfi değildir. Başarı her zamanda amaçlanacak hemen görülmek istenecek bir şey değildir. Çok çalışmak, disiplin, motivasyon, doğru alan ve ilgi alanı başarıyı beraberinde inş getirecektir. O yüzden her zaman en iyi ben olacağım diye hedef konulmalı.

10 Yabancı dil

Sizi öne çıkaracak en kestirme yollardan birisi bildiğiniz dil sayısı ve ne derecede bildiğinizdir. Ne derecede bildiğinizi YDS ve YÖKDİL ile kanıtlayacaksınız. Yabancı dili asıl merkeze koymanızı tavsiye ederim. Öğrendiğiniz yabancı dili konuşan ülkeye mutlaka gitmenizi tavsiye ederim.  Her yaz yurtdışı imkanlarını oluşturun. Borç harç alarak gidip sonrasında o borcu kapatabilirsiniz. Genelde bir iki aylık olduğundan yazın yine öğrenciye vakit kalıyor. İngilizceyi çok iyi öğrenmeli ve İngilizce eğitim almalısınız. Akabinde ilgi alanlarınıza göre yeni diller öğrenmeli ve ileri seviyelere çıkarmalısınız. Programlarla artık öğrenmek çok kolay ve zor değil. Hala insanlar öğreniyor ve öğrenmek isteyecekler de bence bir süre daha. Bazı diller ehemmiyetini belki hiçbir zaman kaybetmeyecek. Her günü son günmüş gibi yaşama mantığına alışırsa öğrenci, cennetin yolunu kolaylaştıran ilime o ölçüde kendini adayabilir. Bugün son günmüş gibi ilime adanılmalı. Çok çalışılmalı ve mücadele edilmelidir. Herhangi bir zorluk çıktığında pes etmemeli ve hayallerden vazgeçmemelidir. İnsan son gününde olsa bile mücadelesini bırakamaz. Kıyamet koparsa, elindeki fidanı dikmemiz emredildi. O gün son gün ve son an hiçbir şey olmaz, fayda sağlamayacak olsa bile Allah katında öyle değil. Allah katında hiçbir şey boşuna değil ve karşılığı var. Rabbimiz biz yürüyerek gitsek bize koşarak geliyor.

Allah yardımcınız olsun, üniversite yıllarınız bereketli geçsin. Gençliğinizi ilim yolunda harcamış olarak farz edilin ve sonrasında sualleriniz kolay olsun.

Ozan Dur

Avatar photo

Ozan Dur

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nden mezun Filistin ve İran Araştırmaları- yazar [email protected] Poliglot (8), dillere dair Çalışma Alanım Ortadoğu ve Diller


Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul